Víte, co je třeba zvážit při nákupu dětského pískoviště ?

Když se venku oteplí, pískoviště pro děti jsou obrovským lákadlem, kde ti nejmenší rádi tráví volný čas. Kromě veřejných pískovišť na dětských hřištích však můžete mít doma na zahradě vlastní pískoviště, kde nehrozí, že se vaše ratolesti pořežou na skle, zda se v něm objeví výkaly a další nechtěné nečistoty.

Pískoviště pro děti jsou oblíbenou součástí zahrad, protože rozvíjejí fantazii, kreativitu, představivost, poslouží na mnoho lákavých her od stavění hradů z písku, přes pečení „chutných“ koláčků až po zakopávání kadejakých pokladů. Jak vybrat dětem to nejlepší? Připravili jsme si pro vás přehled toho, na co je třeba myslet.

Umístění pískoviště

V první řadě je třeba se rozhodnout, kam pískoviště umístíte. Možnosti jsou různé: na zahradu, terasu, či dokonce balkon, pokud máte dostatek prostoru. V každém případě se doporučuje pískoviště pro děti situovat někam, kde bývá stín a zároveň je pro něj dobrý výhled, abyste děti měli na očích.

Podle potřeby lze pískoviště přesouvat, nemusíte jej mít stále na jednom místě. Některé, zejména pískoviště s domečkem vybaveným kolečky, se na požadované místo přesunou jednoduše. Plastová pískoviště jsou lehčí, proto se s nimi bez problémů manipuluje. Dřevěná pískoviště můžete zapustit do země nebo je umístit na ochrannou fólii na zvolené místo. Pevné dno zabrání přerůstání trávy a míchání písku s podkladem.

Rozměry

S umístěním často souvisí také rozměry pískoviště. Ty vybírejte podle toho, kolik dětí si na něm bude hrát. Běžné rozměry dostačující pro 1 dítě, jsou 120 x 120 cm, na ploše 150 x 150 cm si již bez problémů zahrají i dvě děti a rozměr 200 x 200 bohatě postačí pro 4 stavitele.

Se střechou nebo bez ní ?

Pískoviště se stříškou poskytne dětem při hře stín a ochranu před úpalem. Pokud má látkovou střechu, upřednostněte takovou, která má UV filtr s ochranným faktorem alespoň 50, aby vaše děti spolehlivě ochránila před slunečním zářením. Ideální je, je-li i nepromokavá, aby v případě deště poskytla dětem i hračkám ochranu například před nečekaným letním deštěm.

Důležité je vybírat pískoviště s krytem, abyste mohli písek chránit před znečištěním od zvířat, nechtěnými návštěvníky a zajistit tak dětem nezávadné prostředí pro hru. Kvalitní pískoviště pro děti naleznete zde: https://www.prehozynapostel.cz/pieskoviska

Jaký materiál se vyplatí nejvíce ?

Dřevěná pískoviště se výborně hodí na zahradu, protože vypadají výborně, mají stabilnější konstrukci, dokážou odolat větru a nehrozí, že se převrátí. Později, když už děti vyrostou, může dřevěná konstrukce pískoviště posloužit jako vyvýšený záhon. Dřevěné pískoviště je obyčejně lepší volbou, hledáte-li variantu pro více dětí.

Plastová pískoviště jsou oproti dřevěným lehčí a nevyžadují takovou údržbu jako dřevěná, jsou odolná vůči vodě, ale málokdy jsou vybavena stříškou, takže je k nim třeba dokoupit slunečník. Dvoudílné plastové modely, například pískoviště mušle, či originální tvary zvířátek a dalších dětských motivů, jsou oblíbenou součástí balkonů, teras a pergol.

Je údržba pískoviště náročná ?

V závislosti na materiálu, z jakého je pískoviště zhotoveno, se doporučuje věnovat mu určitou péči. Plastové pískoviště je nenáročné na údržbu, stačí jej pravidelně čistit vlhkým hadříkem a saponátem. Pískoviště dřevěné vyžaduje vaši pozornost několikrát během sezóny, abyste zvýšili životnost materiálu. Dopřejte mu ošetření ochranným lakem nebo olejem určeným na dřevo.

V každém případě, jednou za čas je třeba pískoviště překopávat kvůli provzdušnění a zbavit písek spadaného listí, nečistot a dalších nánosů. Tuto činnost není třeba zanedbávat, zvláště pokud máte nekryté pískoviště, kde se nechtěné součásti sbírají rychleji. Nepřekrývejte pískoviště neprodyšnými plachtami, pod kterými by mohly vznikat plísně. Sítí na pískoviště zabráníte zvířatům vstup dovnitř a minimalizujete riziko výkalů do písku.