Feng shui #3 – Kuchyně

Odborníci na Feng shui radí kuchyni situovat co nejdále od hlavního vchodu, tak aby byla místem maximálního soukromí a klidu. Ideální je propojit kuchyň s jídelnou. Pocit harmonie se znásobí, protože energie udržuje jednotlivých členů pohromadě a rodina může být spolu i tehdy, pokud některý z jejích členů ještě není u stolu, ale například dodělává společný pokrm.

Naopak, kuchyň která se nachází naproti obýváku, způsobuje, že lidé v domácnosti jsou náchylnější na nemoci a také se častěji mezi sebou hádají. Orientace podle světových stran a energií je ve Feng shui velmi důležitá. Kuchyň by měla být umístěna na jižní, nebo na východní straně. Jih je ohnivým směrem, a oheň představuje srdce domu, no a východní energie zase tento oheň podporují.

Bílé kuchyňské židle Kuchyňský běhoun

Kam ji tedy umístit?

Kuchyň nesmí být prvním místem, které uvidíte, když vejdete do domu. Může vám přinést zažívací problémy, špatné stravovací návyky, nebo problém s obezitou. A to pro soustavnou myšlenku na jídlo. Jednoduše jen proto, protože ho máte stále na očích. Pokud již tak kuchyni umístěnou máte, umístěte mezi vchod a kuchyň cokoliv, co vaši pozornost upoutá dříve, než kuchyň. Například nějakou zajímavou bytovou dekoraci. Kuchyni byste měli umístit také co nejdále od ložnice. Pokud to již není možné, zajistěte, aby stěna, která je za vaší postelí nebyla toutéž stěnou, za kterou je sporák. Energie ohně v kuchyni vám mohou způsobit kardiovaskulární problémy a neštěstí. O těchto energiích si více řekneme v další části našeho feng shui seriálu.

Kuchyň by neměla být blízko wc ani koupelny. Tak, jak srdce domácnosti by se měla jednoduše nacházet ve středu bytu. Pokud bydlíte v rodinném domě, který má více pater, tak byste ji měli umístit na přízemí. Pokud bydlíte v bytě, s tímto problémem asi nic neuděláte. Kuchyň by měla mít pravidelný tvar a žádné skryté místa, kde by se mohla negativní energie hromadit a ovlivňovat náladu a chování obyvatel domu. O pořádku, čistotě a podobných věcech snad ani nemusíme mluvit.

feng-shui-kuchyň feng-shui-kuchyň

Jakou barvu zvolit?

To, jakou barvu byste měli v kuchyni použít, závisí od světové strany, umístění v domě a míry prosvětlení této místnosti. Nejvíce se však obecně doporučují světlé barvy a pastelové odstíny hlavně bílé, žluté, oranžové a červené barvy. Ohnivé barvy navíc podporují i chuť k jídlu a trávení. Barvou nemyslíme jen barvu stěn, ale i dekorací, jako jsou dekorační záclony, závěsy, koberce či ubrusy na stůl. Ideálním prvkem je dřevo a jeho imitace, protože jsou "palivem" pro ohnivou energii, která se v kuchyni nachází.

Ubrus do kuchyně Tyrkysový ubrus

Stolování

Vyhýbejte se rohům a ostrým hranám. Sezení oproti rohu místnosti, nebo ostrým hranám nábytku. Když energie čchi prochází kolem rohu vyčnívajícího do místnosti, zrychlí se nebo změní směr. Pokud stojíte v cestě, budete se cítit neklidně. Rohy na kuchyňském stole můžete překrýt dekoračním ubrusem, na stěnách u okna zase závěsem. Světlo nad stolem by nemělo směřovat přímo na stůl, ale do stropu. Od něj by se mělo harmonicky odrážet směrem dolů. Kombinujte přirozené světlo s umělým a upřednostněte teplé barvy žárovek.