Jak správně pečovat o záclony a závěsy

Záclony a závěsy patří bezpochyby mezi nejpoužívanější dekorace v našich příbytcích. Častokrát dokážou oživit danou místnost k nepoznání. Víte však jako jejich spávně čistit? V minulém blogu jsme se věnovali čištění koberců, dnes se budeme věnovat čištění záclon a závěsů.

Většina záclon, které nyní dostanete v obchodech je vyrobena ze syntetických vláken. Ty jsou pevnější a trvanlivější, jak přírodní, ale vzhledem k tomu, že záclony a závěsy jsou ve své podstatě jemné, i s umělými vlákny musíte zacházet opatrně. Na údržbu jsou však stále mnohem méně náročné, než přírodní vlákna. Sice na nich sedá prach stejně, ale dostanete ho z nich snadněji, než z bavlny.

Luxusní bílá záclona Pestrobarevné závěsy

Důležité je větrání dané místnosti

Nejlepší způsob, jak udržet cokoli čisté a svěží je stále čerstvý vzduch. Nejen, že nebudete mít problém s divnou vůní, zbavíte se i části prachu, který odnese průvan. Větrejte proto často a pravidelně. Denně stačí pár minut, jednou za čas otevřete okna i na několik hodin. Jednou za čas záclonu svěste, vyneste ven a prach z ní vytřeste.

Vysávání není jen pro podlahu

Při koupi vysavače jste si jistě všimli, že jste měli v krabici několik nástavců. I když stále používáte jen jeden, je čas na změnu. Vyberte ten, který má kartáč a alespoň jednou za měsíc (optimálně 2x) vysavačem závěsy a záclony přejděte. Vyhnete se usazování prachu na povrchu a také uvnitř mezi vlákny. Nezapomeňte však také na záhyby.

Květinové závěsy Bílé záclony

Praní závěsů a záclon

Zapomeňte na praní záclon před Vánocemi a Velikonocemi. Je třeba přidat. Záclony a závěsy by měly prát alespoň 3-4 krát do roka. Stále sledujte doporučení výrobce, ale obecně se doporučuje prát při teplotě jen 30-40 stupňů, při zvoleném jemném programu. A raději nezkoušejte odstřeďování. Na to jsou záclony příliš jemné. Do pračky třeba vkládat záclony poskládané, ne jen skrčené. Speciálně na toto praní existují i síťky na záclony, které je udrží pohromadě, ochrání před poškozením, ale nezabrání jejich vyprání.

Dekorační závěsy Červená záclona

Sušení závěsů a záclon

Nepoužívejte sušičku, záclony by se vám snadno rozsušili a jejich rozpadnutí by bylo pak už jen otázkou času. Nemluvě o jejich vzhledu. Rovněž nedoporučujeme používat odstřeďování. Záclonu to může znehodnotit. Nejlepší je nechat záclony okapat v umyvadle nebo ve vaně a ještě vlhké zavěsit na okno. A samozřejmě nařasit do tvaru, jaký preferujete. Vlákna se gravitací samy narovnají, záclona vyschne přirozeně a bude si držet požadovaný tvar. A vyhnete se žehlení. Pokud byste ale záclonu nebo závěs potřebovali žehlit, dělejte to stále na nejnižší možné teplotě. A hned potom záclonu zavěste. Zde vám pomůže i samotná gravitace a přirozené narovnávání vláken.

Béžový závěs Vzorovaná záclona