Osm praktických rad, jak vybrat dětské postele

Který rodič by si nepřál dopřát svému dítěti zdravý a kvalitní spánek. Při zařizování dětského pokoje a nákupu postele, který bude jejím dominantou, byste se měli snažit vytvořit příjemné prostředí, kde bude moci vaše dítě nerušeně relaxovat, číst si knihy, odpočinout si po náročném dni a samozřejmě dobře se vyspat. V posteli totiž nejen my dospělí, ale také děti stráví spoustu času. Vyplatí se tedy její výběr důkladně promyslet. Abychom vám proces nákupu usnadnili, připravili jsme si pro vás pár praktických rad a tipů, které mohou přijít vhod.


1. Zohledněte věk dítěte

Dětské postele nebývají nejlevnější a pro mnohé jsou investicí na několik let. Pro kojence a menší děti jsou nejpraktičtější menší postýlky, mnohé si můžete umístit do ložnice k manželské posteli a mít dítě pod dozorem. Postýlky pro nejmenší děti vydrží asi do dvou až tří let v závislosti na výši dítěte a konkrétním modelu. V tomto období už přestávají být pro děti bezpečné, protože z nich dokážou i vylézt.

Kladete si otázku, kdy je čas na osamostatnění a vlastní postel? Je to velmi individuální a závisí na zralosti a připravenosti každého dítěte. Od věku přibližně pěti let už můžete pořídit klasický rozměr 80x 160 cm. Plocha na spaní by měla mít alespoň 80 cm, aby se mohlo dítě pohodlně a bez problémů otáčet během spánku a na délku alespoň 180 cm. Samozřejmě čím širší je plocha na spaní, tím příjemnější spánek vaší ratolesti dopřejete. Dětská postel 90 x 180 cm je již slušné „letiště“, zajišťující dokonalý komfort.

2. Vždy upřednostněte kvalitu a klaďte důraz na maximální bezpečnost

Děti si občas na posteli rády zaskáčou, takže bezpečná konstrukce, což snese i trochu nezbedného dovádění, není věru na škodu. V konečném důsledku, investice do kvalitní postele se vždy vyplatí – postel poslouží dlouhá léta a nemusíte ji po chvíli měnit za novou.

Zdroj: Unsplash.com

Věděli jste o tom, že na postele pro děti jsou kladeny různé bezpečnostní požadavky týkající se zejména výšky plochy na spaní či ostrých hran a rohů? Pro menší děti, které spí samostatně ve svém lůžku, se doporučují dětské postele se zábranou a kvalitní povrchovou úpravou. Ty se postarají o minimalizaci nočních pádů a máte-li strach, že je zábrana moc tvrdá, můžete na ni použít měkký chránič. Obvykle pro děti kolem devíti až deseti let už zábrana není nutná.

3. Mohou být levné dětské postele kvalitní?

Pokud jsou vyrobeny ze zdraví nezávadného a kvalitního materiálu a splňují bezpečnostní normy, můžete za relativně málo peněz získat spoustu muziky. Vyplatí zaměřit se na ověřené výrobce a prodejce, kteří nabízejí spolehlivé výrobky a kvalitní dětské postele za dostupné ceny.

Náš tip: Prohlédněte si nabídku na https://www.prehozynapostel.cz/dětské-postele a vyberte si z pestré nabídky kvalitních dětských postelí za výborné ceny.

4. Nosnost postele a materiály

Dětské postýlky pro nejmenší mají omezenou nosnost, například 15 kg. Třeba je proto dostatečně brzy vyměnit za větší a nosnější verzi, která vydrží déle. Na trhu naleznete postele vyrobené z různých materiálů od masivního dřeva, přes lamino a různé kombinace materiálů. U dětských postelí je často pomocným materiálem plast. Má nižší životnost, ale je nenáročný na údržbu a využití nachází zejména u tematických postelí.

Zdroj: Unsplash.com

Postel z masivu má dlouhou životnost, je pevná a stabilní, poslouží léta. Je však těžší a počáteční investice do ní je vyšší. Dostupnější verze je dětská postel z dřevotřískové desky DTD, která je lehká, tvárná, díky čemuž umožňuje rozmanité možnosti designu. Typické je pro ni rychlejší opotřebování, je citlivá zejména na nárazy a okopání. Kompromis mezi těmito dvěma možnostmi jsou MDF desky. Jsou středně tvrdé, pevné a odolné, ale oproti DTD desce jsou dražší a těžší.

5. Dětské postele s úložným prostorem nebo bez něj?

Při zařizování moderního dětského pokoje, který bude splňovat nejen vaše představy o vzhledu, funkčnosti, bezpečnosti a kvalitě, ale bude odrážet potřeby dítěte a sloužit mu na hraní a trávení volného času, ale také spánek a odpočinek, se často rodiče zamýšlejí, zda si vybrat postel s úložným prostorem. Vždy závisí na velikosti pokoje, je-li menší, každý úložný prostor navíc přijde vhod.

Na všechny hračky, oblečení, kreativní potřeby a další nezbytnou výbavu dětského pokoje budete potřebovat dostatek místa. Ideální takového, které dítě bez problémů dosáhne, aby mělo své věci na dosah a umělo si je samo i uložit. Dětské postele s úložným prostorem jsou výborným řešením iv případě, že máte limitovaný rozpočet na zařízení pokoje a tak dokážete získat v jednom kuse nábytku dvě funkce.

6. Design - obrázkové dětské postele nebo raději jednobarevná klasika?

Vzhled je velmi důležitý. Postel tvoří dominantu dětského pokoje a na první pohled upoutá. Závisí na vašem vkusu a stylu zařízení pokoje, zda se rozhodnete pro neutrální, jednobarevné postele ladící ke všemu, nebo dáte přednost dětským postelím s kresleným motivem - oblíbenou pohádkovou postavičkou, zvířátky, autíčky a podobně. Velmi populární jsou také dětské postele domeček, které se stanou oku lahodícím designovým kouskem a stanou se středobodem dětského světa. Nechte dítě popustit uzdu fantazii a využít postel i ke hraní. Na konstrukci můžete umístit světýlka nebo hračky a zútulnit prostor drobnými detaily.

7. Kdy jsou patrové dětské postele ideální volbou?

Pokud byste se zeptali dětí, tak by určitě nadšeně odpověděli, že vždy. Děti patrové postele prostě milují – představují pro ně totiž nejen místo ke spánku, ale hlavně nevšední prostor pro každodenní hry a zábavky, nahradí i oblíbené prolézačky. Pokud máte v dětském pokoji málo místa a hledáte praktické řešení pro sourozence, patrové postele jsou populárním řešením. Nezaberou tolik místa jako dvě a více postelí, takže děti mají v pokoji dostatek místa pro hraní.

Zdroj: Unsplash.com

8. Nezapomínejte na matraci a rošt

V některých případech máte možnost koupit přímo dětské postele s matrací, nebo můžete matraci kupovat zvlášť. Správný výběr kvalitní matrace je obzvláště u dětí, které se jen vyvíjejí, velmi důležitý. Ve výrazné míře ovlivňuje kvalitu spánku a poskytuje oporu páteři dítěte. Výběr matrace je vhodné prodiskutovat s odborníkem ve specializované prodejně, protože každý typ má své plusy a minusy.

O kvalitu spánku a prodloužení životnosti matrací se starají také rošty. Díky tomu, že umožňují matraci lépe dýchat, nemnoží se v ní tak roztoči a plísně. Na výběr máte laťkové rošty, které jsou levnější, méně pruží a mají nižší nosnost, ale pro děti jsou zpravidla dostačující. Kromě nich se můžete rozhodnout i pro lamelové rošty - ty oceníte zejména má-li vaše dítě problémy se páteří, protože se dají polohovat.