Jak vybrat slunečník? 7 praktických tipů, které vám pomohou rozhodnout se

Dopřejte si dokonalý letní relax na zahradě ve stínu i během horkých dní. Pokud vám nestačí lehátko se slunečníkem, který je zabudován na jeho konstrukci, je nejvyšší čas poohlédnout se po něčem větším. Slunečníky na zahradu jsou praktickou volbou pro každého milovníka léta, lenošení venku na čerstvém vzduchu u bazénu, na terase, v zahradě nebo na balkoně. Jak se rozhodnout pro nejlepší volbu pro vás? Těchto 7 rad vám pomůže snadno se zorientovat.



Podle čeho vybrat ideální slunečník?

Nejideálnější je rozhodovat se podle toho, kde a jak chcete zahradní slunečník využívat. S tím jsou spojena i další kritéria a požadavky na slunečník, zejména hmotnost, rozměry a další. Zamyslete se nad těmito sedmi body a nákup slunečníku nebude problém.

1. Typ slunečníku

Existuje několik druhů slunečníků, které rozlišujeme podle typu stojanové konstrukce. Na výběr máte středovou tyč nebo boční tyč, ale existují i ​​nástěnné slunečníky. Středová tyč se vyznačuje dobrou stabilitou, zejména pokud je doplněna pevným stojanem, ale má omezené možnosti variability a často bývá limitující. Slunečníky s boční tyčí jsou obyčejně dražší než ty se středovou tyčí, vyžadují více prostoru, ale jsou variabilnější a mnohem flexibilnější. Můžete je naklápět horizontálně a vertikálně a umožňují pohodlnější usazení se pod slunečník, jelikož středová tyč nezavadí lehátku a podobně.

Nástěnné slunečníky se montují přímo na stěnu, jejich výhodou je, že na podlaze nezabírají žádné místo, klobouk je přichycen na rameno na stěně. Nevýhodou je to, že mají omezené možnosti při posunutí stínu. Další možností jsou půlkruhové slunečníky, které mají tyč a stojan, můžete je opřít o zeď i přenášet, kam potřebujete.

2. Velikost slunečníku

Rozměry slunečníku jsou rozhodujícím faktorem z hlediska jeho umístění a toho, kolika lidem by měl zajistit stín. Na balkon budete velmi pravděpodobně vybírat menší slunečník než na zahradu nebo prostornou terasu. Některá zahradní posezení mají možnost umístit slunečník do středu stolu, takže velikost stolu má také vliv na to, jaký slunečník bude nejvhodnější.

Malé slunečníky poskytnou dostatek stínu pro malé stoly pro dva až čtyři lidi, pro větší posezení je ideální poohlédnout se po velkém slunečníku, případně zvolit dva hranaté slunečníky. Abyste se ujistili, že vybíráte dostatečně velký slunečník, změří si plochu, kterou plánujete zastínit.

S velikostí slunečníku souvisí i způsob otevírání stínítka. Čím větší slunečník, tím podstatnější je, aby byl mechanismus otevírání co nejpraktičtější, například pomocí kličky či lankovým systémem s kladkou a závažím.

3. Materiál stínítka

Materiál, ze kterého je vyrobeno stínítko slunečníku, je podstatný zejména kvůli odolnosti vůči vodě a vlivům počasí, stálobarevnosti a UV filtru.

Nejběžnější možností je polyester. Mezi jeho výhody, zvláště pokud je hustě tkaný, patří pevnost, odolnost, spolehlivá ochrana vůči slunečnímu záření, voděodolnost. Minusem je zejména nižší barevná stálost a náchylnost ke skvrnám. Podobné vlastnosti, avšak lepší odolnost vůči ztrátě barevnosti a lepší ochraně vůči slunečnímu záření má polypropylen.

Dražší slunečníky jsou obyčejně z akrylu, protože je odolný, barevně stálý, může se pochlubit také tepelnou izolací a dlouhou výdrží. Další z možností, oblíbených zejména u dřevěných konstrukcí, jsou stínítka vyrobená z přírodních látek, případně směsi bavlny a syntetických materiálů. Díky přírodnímu vzhledu se postarají o příjemnou atmosféru, ale mají i nevýhody, zejména větší náchylnost na plísně, menší odolnost vůči vodě, slabší ochranu vůči dešti a slunci.

U všech materiálů je podstatná také jejich gramáž. Čím je vyšší, tím je stínítko pevnější a lépe chrání před UV zářením, deštěm a slunečními paprsky.

Zdroj: Pixabay.com

4. Materiál konstrukce

Stojan a klouby, které umožňují nastavit potřebnou polohu slunečníku, by měly být pevné a stabilní, ale také snadno přizpůsobitelné. Platí, že pokud má slunečník více kloubů k ohýbání, nabízí pestřejší možnosti nastavení, ale na úkor stability a odolnosti vůči větru. Na stabilitu konstrukce ovlivňuje i použitý materiál.

Levné slunečníky jsou nejčastěji vyrobeny z hliníku. Je lehký, takže pokud hledáte slunečník, který budete často přenášet, je to praktické řešení. Hliníková konstrukce není náročná na údržbu, nerezaví, ale není tak pevná jako například ocelová konstrukce, takže hůře odolává prudkým náporům větru.

Pro náročnější je vhodná ocelová konstrukce, také pro velké slunečníky, u kterých je nutná stabilní a pevná konstrukce odolná vůči větru. Nevýhodou oceli je hmotnost, takže pokud plánujete slunečník často přesouvat, nebude to pohodlné. Kromě toho, ocel rezaví, takže je třeba ošetřovat ji nátěry.

Milovníci přírodního materiálu často vyhledávají dřevěnou konstrukci slunečníků. Dřevo však oproti výše zmíněným možnostem hůře snáší vlhkost, dešt, ale i horka. Aby vám dřevěná konstrukce dlouho sloužila, musíte o něj pečovat a pravidelně ji natírat.

5. Stojan/základna

Základna a stojan k zahradním slunečníkům se starají o stabilitu, o to, aby se nepřevrátil, zafouká-li silný vítr nebo bude řádit nepříznivé počasí. Čím větší slunečník máte, tím těžší a pevnější základna je nutná. Stejně tak typ slunečníku klade na základnu různé požadavky: středové slunečníky umístěné ve středu stolu nevyžadují tak pevnou zátěž jako samostatně stojící slunečníky, zejména ty s boční konstrukcí.

Nejlevnější slunečníky bez základny jsou určeny k zapíchnutí do země nebo do plastové základny naplněné vodou či pískem. Na terasu a zahradu jsou praktičtější slunečníky s těžší základnou. Malou pomůckou pro výběr základny je orientace podle hmotnosti konstrukce a rozměrů klobouku slunečníku. Pro lepší představu: slunečník o průměru 2 m potřebuje ideálně 10 kg základnu, 3 m slunečník vyžaduje alespoň 20 kg a 4 m slunečník alespoň 40 kg základnu.

Důležité je také to, zda je slunečník se středovou tyčí nebo s ramenem na boku, protože s jeho umístěním souvisí i materiál základny a její rozměry. Boční slunečníky vyžadují širokou základnu, aby byly dostatečně stabilní, takže jsou pro ně vhodnější pevné a těžké materiály.

6. Design

Aby se vám slunečník hodil k ostatnímu zahradnímu vybavení, při koupi se díváme také na designovou stránku. Slunečník můžete sladit barevně a vybrat si buď kontrastní krémový slunečník k tmavému posezení, nebo dát přednost tmavším zemitým barvám, nejčastěji zelené, či bordó nebo červené.

Kromě barvy máte na výběr i různé tvary stínítka, nejen kulaté a mnohoúhelníkové tvary, ale také elegantní čtvercový tvar ideální do symetrických prostor. Nejčastěji se doporučuje vybírat tvar klobouku podle toho, aby co nejvěrněji kopírovalo tvar stolu nebo prostoru, který má zastínit.

7. Cena

Rozpočet je při výběru slunečníku také velmi důležitý. Cena slunečníku se odvíjí nejen od velikosti, ale také od použitých materiálů a dalších faktorů. Levné slunečníky za pár eur bývají často vyrobeny z nekvalitních materiálů a vydrží vám jen chvíli, proto se do nich nevyplatí investovat. V cenové hladině kolem 50 eur se už dají vybrat cenově dostupné a poměrně spolehlivé slunečníky, které nebudete muset po jedné sezóně vyhodit.

Kvalitnější a odolnější slunečníky pořídíte v cenové hladině kolem 100 eur a pokud si potrpíte na robustní konstrukce, prvotřídní kvalitu a materiály, připravte si minimálně 200 eur a více, klidně i několik tisíc a získáte designový a pevný slunečník na dlouhé období.

Svůj nový kvalitní slunečník a další zahradní nábytek si můžete vybrat zde: https://www.prehozynapostel.cz/zahradny-nabytok

Zdroj: Pixabay.com

Rady na závěr – údržba slunečníku

Nezáleží na tom, jestli jste hrdým majitelem luxusního slunečníku, nebo jste koupili slunečník levně, určitě ho nechcete po jedné sezóně vyhazovat. Aby dlouho spolehlivě sloužil a odolával proměnlivým vnějším podmínkám, trochu času byste mu měli obětovat. Nebojte se, nic náročného vás nečeká, ale od péče, kterou mu jednou za čas dopřejete, se odvíjí jeho životnost. Přece jen, je vystaven přímému slunečnímu záření, dešti, větru, výkyvům teplot…

Péče o slunečník během sezóny

Správná péče o slunečník by měla probíhat již během sezóny. V létě se na potahu slunečníku usazuje prach, různé nečistoty, proto byste jej měli čistit alespoň jednou za měsíc. Nejideálnější čas na mytí slunečníku je když neprší, ale nepraží prudké slunce. Některé slunečníky mají odnímatelný potah, což vám údržbu usnadní, stačí jej vyprat v pračce, ale pokud máte model, který toto neumožňuje, budete si muset poradit přímo na místě.

Nejdříve slunečník důkladně oprašte, můžete si pomoci metličkou nebo vysavačem, poté se můžete vrhnout na mytí. Slunečník můžete mýt tekutým saponátem nebo mýdlovou vodou. Jako ochranu proti plísním můžete do vody přidat ocet, citrónovou šťávu nebo esenciální olej. Důležité je, abyste jej myli ve stínu – vyhnete se vzniku skvrn na plátně.

Pozornost nevěnujte jen plátnu, ale i stojanu – otřete je namočenou utěrkou z mikrovlákna. V případě, že má slunečník dřevěný stojan, použijte k čištění vhodný přípravek na dřevo a ošetřující přípravek na dřevo, který se postará o jeho výživu. Látku nedrhněte silou, raději ji nechte půlhodinu vymočit a poté ji opláchněte zahradní hadicí čistou vodou. Když je plátno dobře opláchnuté, slunečník rozprostřete a nechte úplně vyschnout.

Údržba slunečníku po sezóně

Přestože se i během sezóny o slunečník příkladně staráte, předtím, než ho sbalíte a odložíte po sezóně ze zahrady, také byste jej měli pořádně vyčistit od prachu, plísní a dalších nečistot, které se na něm nasbíraly. Obzvlášť důležité je to v případě, že jste se čištění slunečníku během sezóny vůbec nevěnovali. Slunečník sundejte a uskladněte jen dokonale suchý, jinak hrozí, že jej následující sezónu vytáhnete plesnivý.