Velký průvodce pro výběr nejlepší trampolíny na zahradu

Chcete-li u svých dětí podpořit aktivní trávení volného času na čerstvém vzduchu, zahradní trampolína je fantastický nápad. Asi nikomu trampolínu není třeba představovat, jelikož v poslední době se těší obrovskému zájmu. Tento pevný, odolný a elastický vynález obvykle kruhového tvaru skvěle poslouží dětem i dospělým k udržování se v kondici zábavnou formou.

Trampolína pro děti - jaké má výhody?

Jako každý pohyb, i skákání na trampolíně vám přinese spoustu zdravotních benefitů. Toto jsou hlavní argumenty, proč se vyplatí pořídit si trampolínu nejen pro děti, ale i pro dospělé:

  • při skákání na trampolíně si nezatěžujete kolena a kyčle – díky pružnému povrchu, na který dopadáte, se zmírňuje váha vašeho těla a nedochází k takové zátěži, jako kdybyste skákali například po tvrdém betonovém povrchu.
  • posílíte si nohy –skákání na trampolíně zpevní a posílí svaly na nohou a zvýší vaši sílu v nich.
  • protáhnete si svaly a uvolníte si v nich napětí.
  • zlepšíte si koordinaci pohybů celého těla – čím lepší koordinaci máte, tím větší prevenci proti pádům a zraněním si zajistíte a zdokonalíte si stabilitu a rovnováhu. Výsledky zaznamenáte již po několika týdnech.
  • zabavíte se na čerstvém vzduchu a zlepšíte si náladu. Skákání děti zabaví často víc než běh.
  • zrelaxujete po náročném dni a odbouráte stres.
  • v neposlední řadě můžete pravidelným skákáním na trampolíně vyformovat postavu a zhubnout.
  • děti mohou kromě skákání na trampolíně trávit čas i jiným způsobem – mají své místo k odpočinku, hry, kreslení, čtení, svůj úkryt, domeček, prostě cokoliv, co jim dětská fantazie nabídne. Už jen samotné ležení na trampolíně je pro ně něco jiného, ​​jakýsi magnet, kterému nelze odolat.

Druh trampolíny

V první řadě si ujasněte, zda hledáte trampolínu do interiéru nebo verzi vhodnou do exteriéru.

Interiérové ​​trampolíny mají zpravidla menší rozměry a průměr kolem 90 centimetrů, takže najdou využití iv menších prostorách. K dispozici jsou nejen na zabavení dětí, ale také na nabrání kondice a cvičení pro dospělé. Mají nižší hmotnost, jsou snadno přenosné a některé druhy fitness trampolín jsou dokonce vybaveny madly, aby bylo cvičení na nich efektivnější. Taková je například trampolína jumping, na které si můžete zajistit slušný trénink. Skákací plocha bývá připevněna buď kovovými pružinami nebo speciálním pryžovým pružením, které je oproti pružinám méně hlučné.

Exteriérové ​​trampolíny jsou určeny k umístění do venkovních prostor, nejčastěji na zahradu. Postavit je můžete na rovnou plochu trávníku, případně zapustit do země, plánujete-li na trampolíně zkoušet akrobatické prvky. Tehdy se maximální možná stabilita bude více než hodit. Oproti interiérovým trampolínám jsou exteriérové ​​obyčejně větší, těžší a mohutnější a pokud neinvestujete do mrazuvzdorného provedení, na zimu byste je měli odložit a vytáhnout opět na jaře. Speciálním typem exteriérových trampolín jsou takzvané zemní trampolíny, zabudované do terénu, takže jsou mnohem nenápadnější, ale také bezpečnější.

Zdroj: Unsplash.com

Velikost a průměr trampolíny

Na výběr máte trampolíny různých velikostí. Nápomocné vám mohou být zejména údaje o průměru skákací plochy a výšce odrazové plochy. Průměr skákací plochy se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 90 do 500 centimetrů, výška odrazové plochy má většinou kolem 40 až 100 centimetrů. Tyto údaje jsou směrodatné nejen kvůli prostorovým možnostem, ale také tomu, kolik lidí jakého věkového složení na trampolíně bude trávit volný čas. Z bezpečnostních důvodů byste měli kolem trampolíny vyčlenit alespoň 1 metr volného prostoru a podle výšky odrazové plochy se rozhodnout, zda budete potřebovat ke vstupování na trampolínu schůdky, nebo si vystačíte bez nich.

Pojďme se na velikost trampolíny podívat z hlediska toho, kdo ji bude využívat. Pro nejmenší děti do 3 let vám budou stačit trampolíny o průměru do 200 centimetrů. Na ty může současně skákat jen jedna osoba. Tří- a víceleté děti obvykle vyžadují alespoň 200 až 300 centimetrový průměr, ale stále platí, že je to trampolína jen pro jednu osobu. Průměr do 300 centimetrů je ideální na malou zahradu, ale nosnost už bývá slušná.

Do větších zahrad nebo pro více osob hledejte trampolíny o průměru nad 300 centimetrů, a pokud chcete, aby na trampolíně měli možnost skákat dospělí s dětmi a prostorové možnosti zahrady vám to umožňují, poohlédněte se po trampolíně o průměru od 400 centimetrů. Taková trampolína však bude potřebovat alespoň šestimetrovou plochu, kam ji umístíte.

Hmotnost a nosnost trampolíny

S velikostí trampolíny úzce souvisí i její nosnost. Zpravidla platí, že čím větší je trampolína, tím větší má nosnost. Maximální nosnost, kterou udává výrobce, byste neměli za žádných okolností překračovat, abyste neriskovali přetržení pružin, skákací plochy a nekoledovali si o ošklivá zranění. Vystavování trampolíny nadměrné zátěži, na kterou není stavěna, jí také ubírá ze životnosti.

Trampolíny určené převážně pro děti mívají obvykle nosnost kolem 80 kilogramů, ale ty větší klidně io sto kilogramů více. Nosnost nad 100 kilogramů obvykle postačuje na trampolínu určenou pro jednu osobu a zvládne i menší děti, které si z trampolíny udělají útočiště na relaxaci a hry. Nezapomínejte však, že děti rychle rostou, takže maximální nosnost, která vám stačí dnes, už za pár let nemusí být dostatečná. Vždy je proto lepší počítat s větší rezervou, abyste nemuseli po pár letech měnit menší model za větší a nosnější. S velikostí trampolíny, použitým materiálem a doplňkovou výbavou samozřejmě souvisí i její celková hmotnost. Pokud bude trampolína během celého roku umístěna na zahradě a nebudete ji přesouvat, není to tak podstatný údaj, ale plánujete-li trampolínu často skládat a přemísťovat, vyplatí se vám vybrat si model s odlehčenou konstrukcí, se kterou se vám bude mnohem snáze manipulovat, než s trampolínou o hmotnosti nad 70 kilogramů.

Konstrukce a stabilita jsou klíčové

Konstrukce trampolíny, tedy její materiálové provedení, má obrovský vliv na kvalitu a životnost výrobku. Všímat je třeba, z čeho je vyroben rám trampolíny, pružiny a skákací plocha. Konstrukce by měla být dostatečně pevná a odolná, proto je ideální, je-li ocelová. Na trhu jsou i hliníkové konstrukce, ale ty jsou náchylnější k opotřebení a nejsou tak pevné. Jejich výhodou je však nižší hmotnost. Zahradní trampolína umístěná v exteriéru vyžaduje, aby její konstrukce měla vhodné povrchové zpracování odolné vůči povětrnostním vlivům. Toho se dosahuje buď galvanizací nebo pozinkováním, díky čemuž je kovová část trampolíny ochráněna před korozí, nebo speciálním nátěrem černou práškovou barvou, která se postará o odolnost i vůči rezivění. Co se týče stability, zejména u větších trampolín je výhodné, mají-li nohy do tvaru písmene U, protože jsou stabilnější v porovnání s klasickými rovnými nožičkami. Běžná zahradní trampolína má obvykle 3 až 6 takových nohou, čím jsou pevnější a větší, tím je to lepší z hlediska bezpečnosti a stability.

Skákací plocha a pružiny

Skákací plocha trampolíny musí být vyrobena ze speciálního materiálu s hladkým povrchem, aby nezpůsoboval odřeniny. Zároveň však musí být dostatečně pevný v tahu a disponovat paměťovým efektem, ale důležitá je také odolnost vůči UV záření, zejména u exteriérových trampolín. Skákací plocha bývá nejčastěji vyrobena z polypropylenu, který se vyznačuje vynikající odolností vůči vlhkosti, dešti, prudkému slunečnímu záření, ale také zátěži. V závislosti na velikosti rámu se na trampolíně nachází přibližně 40 až 100 a více pružin. Nejlepší trampolíny mají pružiny vyznačující se vysokou odolností a paměťovým efektem, který se stará o to, že se časem nesnižuje pružnost a pevnost pružin. U trampolín umístěných v exteriéru je důležité myslet na to, aby byly pružiny ochráněny proti korozi a vnějším vlivům, ať mohou spolehlivě plnit svoji funkci. V ideálním případě by měly být pružiny zakryty svrchu i zboku k tomu určeným krytem. Ten chrání pružiny před poškozením, ale také skákajícího před zraněním.

Obecně můžeme říci, že čím má trampolína více pružin, tím pohodlněji se na ní skáče a její odrazové vlastnosti jsou lepší.

Zdroj: Pixabay.com

Ochranná síť – proč je důležitá a jaký typ upřednostnit?

Trampolíny pro děti by měly mít ochrannou síť, která zamezí pádu z trampolíny na zem. Na výběr máte dva druhy sítí: vnější a vnitřní ochrannou síť. Liší se tím, v jaké oblasti jsou namontovány. Vnější ochranná síť je umístěna kolem rámu trampolíny, takže umožňuje využít k hraní celou plochu trampolíny, zatímco vnitřní ochranná síť se nachází ještě před pružinami, díky čemuž chrání před zaseknutím mezi pružiny nebo před nárazem do rámu trampolíny, ale mírně zmenšuje plochu na skákaní. Je oblíbená zejména pro menší děti, neboť minimalizuje riziko zaseknutí rukou nebo nohou mezi pružiny.

Výška ochranné sítě se odvíjí i od velikosti trampolíny. Pokud to není uvedeno přímo v popisu od výrobce, výšku ochranné sítě si jednoduše vypočítáte odečtením výšky skákací plochy od celkové výšky konstrukce trampolíny. Dalším důležitým prvkem, který by síť na trampolíně pro děti měla mít, je ochrana v podobě zipu nebo přezek. Při vstupu do trampolíny se síť rozepne, ale když dítě skáče dovnitř, tento otvor se zavře. Ochranná síť by měla být velmi odolná vůči roztržení a mírně pružná, aby spolehlivě plnila svůj úkol.

Zdroj: Pixabay.com

Trampolína a otázky bezpečnosti

Dbát na maximální bezpečnost byste měli již při nákupu a upřednostnit kvalitní model, který splňuje nejen minimální bezpečnostní normy (což je technická norma ČSN EN 1176), ale je ověnčen bezpečnostními certifikáty, jako například německým puncem kvality TUV SUD. Pravidelně také kontrolujte stav trampolíny, zaměřte se zejména na svary a švy. Ty by měly být bez trhlin a viditelného poškození. Skákání na trampolíně je zábavné, ale abyste minimalizovali riziko úrazu, je třeba dodržovat jistá pravidla a umístit trampolínu na vhodné a bezpečné místo s dostatečným prostorem kolem ní. Nejen kvalita provedení trampolíny, ale také místo, kam ji umístíte, hraje při bezpečnosti podstatnou roli. Ideální je trampolínu postavit na měkký rovný povrch, tedy trávu. Možná by vás lákalo postavit ji na beton nebo jiný tvrdý povrch, ale z hlediska bezpečnosti to není nejlepší nápad. V případě pádu z trampolíny by tvrdý podklad jen zvýšil riziko zranění.

K výběru nejideálnějšího místa pro zahradní trampolínu je třeba ještě podotknout, že se nedoporučuje, aby stála na přímém slunci, ale není vhodné umístit ji ani pod větve, nízkou střechu nebo nestabilní a nerovný podklad. Rozhodnete-li se trampolínu umístit pod střechu nebo do interiéru, nezapomeňte na to, aby byl mezi stropem a hlavou skákajícího dostatečný prostor a nehrozilo riziko zranění. Alespoň půl metru prostoru mezi člověkem a střechou či stropem je zapotřebí. Neskákejte na mokré trampolíně, protože je kluzká a stejně ani nepřeceňujte své schopnosti. Nepokoušejte se o salta a akrobatické kousky a respektujte vyznačenou plochu, od které byste se měli odrážet a snažit se i dopadnout na totéž místo.

Příslušenství k trampolínám, které se vyplatí mít

Při nákupu trampolíny se ujistěte, co vše je součástí balení, abyste si v případě potřeby rovnou mohli doobjednat požadované příslušenství. Jedním z nejpraktičtějších prvků, které ke trampolíně jistě využijete, jsou schůdky, které usnadní vstup a vycházení z trampolíny. Zejména pokud je skákací plocha vyšší a trampolínu budou využívat malé děti, bez schůdků se na ni dostanou jen stěží a při sjíždění z ní bez schůdků hrozí riziko pádu. Užitečnou pomůckou jsou také kotvy sloužící k připevnění trampolíny k zemi. Ty se postarají o vyšší stabilitu i v případě silného větru. Vhod přijde i kryt na trampolínu sloužící k ochraně proti dešti a samozřejmě kryt na pružiny.

Kvalitní trampolínu se vším, co k ní potřebujete, si můžete koupit zde: https://www.prehozynapostel.cz/trampoliny

Péče o trampolínu

Na trampolíně si můžete užívat zábavy od jara do podzimu, ale v zimě je rozumnější ji vhodně uskladnit například v zahradním domku na suchém místě, abyste spoje a pružiny zbytečně nevystavovali rezivění, a ani teplotní výkyvy, sníh a mráz trampolíně rozhodně nepřidají na životnosti. V případě, že nechcete konstrukci skládat, na zimu byste měli sundat alespoň skákací plochu, síť a příslušenství. Trampolínu udržíte co nejdéle v dobrém stavu, pokud budete pravidelně kontrolovat její stav a vyměňovat opotřebované části. Zaměřte se zejména na pružiny a kovové části, které by se alespoň jednou za rok měly promazat vazelínou, abyste je ochránili před nadměrným třením a korozí. Jelikož je trampolína v exteriéru vystavena vlivům počasí a prostředí, nevyhnete se jejímu čištění. Nic složitého to není, nebudete potřebovat nic víc než měkkou utěrku z mikrovlákna a vlažnou vodu. Agresivní a abrazivní čistící prostředky určitě nepoužívejte, abyste nepoškodili povrch trampolíny.