Proč by vám neměly chybět doma závěsy ?

Závěsy dlouhá léta patří k jedněm z nejčastějších a nejpoužívanějších způsobů, jakými překrýváme okna v místnostech. Vyrábějí se v množství barev, látek, vzorů a textur, aby mohli naplnit estetické nároky milovníků jakéhokoli stylu. Své místo mají v našich domácnostech, ale také v kancelářích a mají mnohem větší význam, než jen zkrášlování našich domovů.

V tomto článku jsme se zaměřili na argumenty, které jednoznačně potvrzují, že závěsy jsou stále aktuální, mají místo v každé domácnosti a pomůžeme vám také s výběrem nejvhodnějšího modelu pro vás.

Důvody, proč byste měli mít doma závěsy

Ne vždy je to jen o estetice, závěsy plní i řadu praktických funkcí, díky kterým jsou pro váš domov skutečným přínosem. Shrnuli jsme pro vás ty nejpodstatnější:

1. Závěsy se postarají o dokonalé soukromí

Pokud nebydlíte na samotě, je dost pravděpodobné, že máte sousedy. Určitě nám dáte za pravdu, že někteří občas zvyknou být zvědaví, čas od času jim uprchne očko a pohled zabloudí i do vašich oken. Vaše soukromí a bezpečnost však nemusí nikdo narušovat, díky závěsům si můžete naplno užívat svůj prostor, aniž byste měli diváky nebo lákali zloděje, zvláště pokud bydlíte v přízemí. Bariéru mezi vaším domovem a venkovním prostorem můžete regulovat tloušťkou materiálu: tmavší barvy a hrubší látky jsou perfektní jako závěsy do ložnice. Naopak v místnostech, kde nepotřebujete tolik soukromí, ale občas se hodí mít možnost zatáhnout se před světem, využijte spíše tenčí, průsvitnější a světlejší dekorační závěsy.

2. Chcete se lépe vyspat ? Zatemněte si okna !

Domácnosti s miminky ale i všichni, co mají problém s usínáním, ocení možnost zatemnit si ložnici závěsy a vytvořit si ideální, ničím nerušené podmínky pro spánek. Regulovat množství světla a omezit jej na minimum vám pomohou závěsy do ložnice, a rovněž závěsy do dětského pokoje pro vaše ratolesti. Podpoříte tak lepší noční spánek celé rodiny a vytvoříte si klidné, útulné prostředí, v němž se budete cítit příjemně a bude radost v něm relaxovat a načerpat energii do dalšího dne. Závěsy jednoduše vytvoříte intimní atmosféru, stačí si zvolit správné barvy, které nebudou příliš křičet.

ložnice

3. Nepustí do místnosti prach

Další užitečnou funkcí, kterou si vás závěsy bez pochyb získají, je že do pokojů nepropustí prach z venku, když větráte nebo máte otevřená okna. Důležité je ale pravidelně závěsy a záclony vysávat, čistit zbavovat je nahromaděných prachových částic a nečistot, zvláště pokud máte doma alergiky.

4. Postarají se o úsporu energie

O úniku tepla přes okna jste už určitě něco slyšeli. Dlouhé závěsy vám pomohou tyto zbytečné tepelné ztráty významně snížit, protože dokážou udržet v místnosti teplo během chladných a sychravých dní a vy ušetříte za topení. V létě, kdy zase vás trápí horka a klimatizace běží naplno, jsou opět užitečná, protože zabrání úniku chladného vzduchu oknem. Kromě toho přímé sluneční světlo přicházející přes okna v létě dokáže pořádně vyhřát místnosti, takže zatažené závěsy v ložnici umí snížit účty za elektřinu, protože klimatizace nebude muset chladit o duši a spotřebuje tak méně energie. Vaše peněženka vám poděkuje.

5. Šikovné řešení pro rozdělení místnosti

Máme pro vás praktický tip: závěsy můžete využít také k rozdělení místností, aniž byste museli zmenšovat prostor nebo aby byly nutné stavební úpravy. Navíc vám poskytují možnost přizpůsobit si zatažením podle potřeby, takže pokaždé, když dostanete chuť vytvořit v místnosti bariéru, stačí zatáhnout závěs a pokud vám právě vyhovuje mít k dispozici celý, nerozdělený prostor, jen odhrnete závěs a je vybaveno.

6. Závěsy se postarají o požadovanou atmosféru

Přesně tak i estetické funkci je třeba věnovat náležitou pozornost, vždyť kdo by netoužil žít v útulném prostředí. Každou místnost dokážete pomocí záclon a závěsů přetvořit k nepoznání, není nutné ani kupovat nový nábytek, chcete-li změnit její charakter. Luxusní závěsy z prémiových materiálů vyzařují eleganci, působí slavnostně, jsou výrazným prvkem interiérového designu a jistě udělají na vaše hosty dojem. Hotové závěsy žluté prozáří místnost a postarají se o příjemnou, optimistickou náladu. Díky záclonám můžete doslova kouzlit a místnost přizpůsobit ročnímu období, příležitosti nebo náladě. Je to jen na vás!

barevné závěsy

Jak vybrat ideální závěsy na okna ?

Teď, když už víte, že hotové závěsy na okna do domácnosti bez debaty potřebujete, poradíme vám, jak si vybrat správně, abyste se z nich mohli těšit.

Materiál má velký vliv na výsledný dojem

Podle toho, jakého chcete dosáhnout efektu, si vybírejte materiál záclon. Sametové závěsy, typické svojí strukturou a charakteristickým leskem, zajistí nádech elegance a klasického stylu. Nejen druh, ale také tloušťka materiálu je podstatná. Hrubší materiál jako například vlna či zmiňovaný samet, propustí dovnitř méně světla. Lněná látka má zase velmi pěknou přirozenou strukturu, která dodá pokoji přírodní charakter.

Pohrajte si s barvami a ozdobnými detaily

Výběr barev do místnosti je někdy hotová věda, zvláště pokud si potrpíte na to, aby vše na sto procent ladilo. Neutrálními barvami nikdy nic nezkazíte, protože se jednoduše kombinují a působí příjemným dojmem. Vůbec se nemusíte bát, že jsou nudné. Stylově působí například béžový závěs zdobený stříbrnou nití. Pokud je vaším cílem spíše upoutat pozornost na závěsy, vybírejte si zářivé odstíny. Jednobarevné závěsy jsou sázkou na jistotu, pokud si netroufáte kombinovat vzory a potisk. Představují opravdu nadčasovou volbu, se kterou neuděláte za žádných okolností chybu. Tmavší barvy mají tendenci místnosti zmenšovat, působí slavnostnějším dojmem. Světlé, lehké lněné závěsy v jemnějších nebo pastelových odstínech opticky zvětší prostory a vytvoří iluzi vzdušnosti, prostornosti.

Vhodná délka závěsů

Ještě předtím, než se rozhodnete nějaké závěsy pořídit, určitě si důkladně poměřte okna a rozhodněte se pro délku, která vám bude nejlépe vyhovovat. Závěsy až po zem vypadají opravdu elegantně a bohémsky, ale tato délka není moc praktická v domácnostech s malými dětmi a zvířaty, ani ve frekventovaných místnostech, kde se kolem oken často pohybujete a hrozí, že o nařasenou látku na zemi klopnete.

Jaký způsob uchycení preferujete ?

Hotové závěsy s kroužky, které jsou připevněny k látce, bez problémů převlečete přes kovovou nebo dřevěnou tyč. Je to jedna z nejběžnějších možností, které konkurují například závěsy upevněné háčky na kolejnice nebo upevnění pomocí kolíčků. Uchycení závěsů má vliv na to, jak snadno se odhrnují, takže tam, kde existuje předpoklad, že budete se závěsy manipulovat častěji, se vyplatí vybrat si způsob, který jde hladce.

Účel závěsů

Jiné zvolíte hotové závěsy do kuchyně, které by určitě měly do místnosti pustit více světla než do ložnice, kde je zase zatemnění žádoucí, a jiné budete chtít závěsy do obýváku. Jednobarevný závěs v neutrálních barvách na sebe nebude poutat tolik pozornosti jako nápadný, vzorovaný. Právě proto je dobré se před nákupem zamyslet, kam plánujete závěsy umístit a co všechno by měly splňovat.

zavěsy

Slaďte závěsy do stylu

Jednobarevné závěsy vám lehce pomohou přizpůsobit vzhled oken podle preferovaného stylu. Máte interiér zařízený v moderním, skandinávském stylu? Závěsy v přírodních odstínech do něj skvěle zapadnou! Preferujete spíše klasický styl? U nás si také přijdete na své. Prohlédněte si naši nabídku jednobarevných hotových závěsů a zútulněte si domů. I fádně působící interiéry mohou obohatit pečlivě zvolené závěsy, neboť pomohou zvýraznit prostor nebo dodat mu zajímavý šmrnc.