Nejkrásnější vánoční stromky – živé nebo umělé?

6 hlavních důvodů, proč je umělý vánoční stromek lepší volbou než živý

Války o tom, zda je lepší živý nebo umělý vánoční stromeček, se vedou už nějaký ten pátek a chceme-li toto dilema jednou provždy vyřešit, je třeba si stanovit kritéria, na základě kterých se budeme rozhodovat.

Určitě bychom jich našli víc, my jsme se zaměřili na podle nás nejdůležitější faktory:

Výhodná cena

Začněme rovnou zostra, choulostivou otázkou, tedy penězi. Umělé vánoční stromky jsou víceméně jednorázovou investicí, ale poslouží vám léta. Za pěkný živý vánoční stromeček zaplatíte i kolem sto eur, ale po svátcích si své odkroutil a jde z domu ven. Za deset let pravidelného kupování živého vánočního stromku se to pěkně nasbírá, minete klidně i 1 000 eur. V podobné cenové hladině jako živý stromek dnes umíte koupit i opravdu pěkný umělý vánoční stromek jako živý, takže investovat stačí jednou a zbývající léta už jen šetříte. Například na vánoční dárky pro rodinu a blízké. Kvalitní vánoční stromky 3D vypadají opravdu pěkně a spolehlivě poslouží několik desetiletí, což znamená, že z ekonomického hlediska máme jasného vítěze.

Estetická stránka

Při výběru jakéhokoli stromku se všichni zaměřujeme i na estetickou stránku, tedy jeho vzhled, pravidelnost, symetrii. Živé stromky jsou často v některých oblastech řidší a nesouměrné, takže pokud si potrpíte na dokonalost v každém směru, umělé vánoční stromky, především 3D vánoční stromky, uspokojí vaše náročné monkovské oko. Větvičky takového stromku mají typický souměrný a hustý vzhled, na jejich výrobu se používají gumové odlitky skutečných větviček, ale můžete si je vytvarovat i asymetricky, aby co nejrealističtěji připomínaly stromky z lesa. Jsou i pevné, takže pod váhou všelijakých vánočních ozdob se nebudou prohýbat.

Pokud se vám líbí sněhový poprašek na větvičkách, iv obýváku můžete mít vánoční stromek zasněžený jako z pohádky, se třpytivým leskem jako čerstvě napadený sníh, ale i jehličnan ozdobený šiškami, překrásný vánoční stromek na pníku nebo máte-li v oblibě extravaganci klidně i bílý vánoční stromek či dokonce fialový. Vše záleží na vašem vkusu.

Zdroj: unsplash.com

Praktická stránka výběru vánočního stromku

Přiznejme si to, většina z nás při vánočním shonu a povinnostech nemá čas myslet ještě i na to, že živému vánočnímu stromku je třeba pravidelně dolévat vodu do stojanu, zametat po něm spadané jehličí (zejména pokud ho zapomenete zalévat) a po svátcích se ještě zamýšlet, jak jej zlikvidovat. A vzpomínali jsme už úpravu živého stromku, aby dobře seděl do stojanu? A koberec nebo podlaha pokapaná od smůly?

Umělé vánoční stromky vám tyto starosti odbourají. Jednoduše je rozložíte a umístíte, kam potřebujete, ozdobíte podle libosti, po Vánocích odzdobíte, složíte, zabalíte do obalu, abyste jej ochránili před prachem, odložíte na určené místo a příští rok celý postup zopakujete. Nemusíte se trápit, zda stihnete zrušit vánoční výzdobu do té doby, než na vašem sídlišti bude probíhat sběr živých vánočních stromků. Chcete-li si usnadnit život a praktičnost je vaše druhé jméno, volba je opět jasná.

Nenáročná péče a výdrž

Už jsme to načrtli v předchozím bodě, ale o živý vánoční stromek je třeba se trochu i starat, aby nevyschl ještě dříve, než vám Ježíšek donese dárky. Kromě toho byste jej neměli umístit do příliš přetopené místnosti ani blízko ke zdroji tepla, aby mu větvičky rychle nezvadly. Třeba počítat is tím, že čerstvě zaťatý živý vánoční stromek bude krásný zhruba čtyři týdny, pak začnou větvičky postupně vadnout i pokud jej vzorně zaléváte. Pokud tedy chcete z nějakého důvodu mít stromeček postavený déle než den-dva před Vánocemi a skládat jej později než na Třech králů, možná budete zklamáni.

Umělý stromek má v tomto opět navrch, ušetří vám spoustu času a usnadní život, prostě žádné starosti s ním nemáte. Netřeba se o něj vůbec starat, aby vypadal stejně, jako když ho první den postavíte na stojan. Svůj bezvadný vzhled si zachová, i když ho vytáhnete ze sklepa pátou sezónu po sobě, takže i nyní se misky vah přiklánějí k umělé verzi.

Jak je to s ekologií?

O tom, který stromek je lepší volbou, chceme-li v úvahu brát i dopad planetu, se vedou dlouhé diskuse. Je sice pravda, že živý vánoční stromek během doby, než doroste na požadovanou velikost v lesní školce, produkuje kyslík a “dýchá” oxid uhličitý, ale při jeho přepravě a po Vánocích se vytváří uhlíková stopa stejně jako v případě umělých vánočních stromků.

Přepočet British Carbon Trust uvádí, že průměrná uhlíková stopa umělého vánočního stromku je přibližně 40 kg CO2. Jednorázový živý vánoční stromek má uhlíkovou stopu zhruba do 5 kg CO2, pokud byl pěstován lokálně a po svátcích jej využijete jako palivo. Pokud však skončí na skládce odpadu, jeho uhlíková stopa bude více než trojnásobná. Vždy závisí na tom, odkud pochází a co se s ním po skončení Vánoc stane.

Pokud tedy neměníte umělý vánoční stromek příliš často, ale vydržíte to s ním alespoň 5 let, vůbec si nemusíte vyčítat, že jste environmentální barbar, kterému nezáleží na planetě. Zhruba za tuto dobu vyrovnáte uhlíkovou stopu živého a umělého vánočního stromku. Kromě toho, dnes se mnohé stromky vyrábějí z recyklovaných materiálů, což je další plus. Když se přece jen rozhodnete vyměnit ho za nový, vždy nejprve zvažte darovat starý umělý vánoční stromeček někomu, kdo jej ještě ocení, případně do nemocnice, domova důchodců a podobně.

Bezpečnost

Domácnosti, které mají malé děti nebo zvířata, zejména malé pejsky a kočky, během vánočních svátků zvyknou trnout, jestli na sebe jejich mazlíčci neshodí vánoční stromek. Přece jen, oči všude nemáte a všechna ta světýlka i třpytky jsou velkým lákadlem pro každého rošťáka. Je rozdíl, pokud na sebe dítě či zvířátko shodí lehký plastový vánoční stromek, jako když na něj spadne přírodní stromek, který váží mnohem více ai jehličí má pichlavější než jeho umělá kopie.

Zdroj: pixabay.com

Krásné umělé vánoční stromky za výborné ceny naleznete zde: https://www.prehozynapostel.cz/vanocni-stromky

Druhy umělých vánočních stromků

Oproti minulosti se vzhled umělých vánočních stromků posunul výrazně k lepšímu a dnes je už mnohdy na první pohled ani nerozeznáte od živých. Zejména u těch kvalitnějších platí, že předlohou při jejich výrobě jsou skutečné smrky, jídle, borovice či jiné jehličnany a mírami, tvarem stromu, barvou, hustotou, postavením a rozmístěním větví, ale také tvarem, tloušťkou a délkou jehličí konkurují živým stromečkům.

Které jehličnany jsou předlohou umělých vánočních stromků?

Nejoblíbenější druhy vánočních stromků jsou jídle, smrky a borovice. Jednoznačné prvenství mezi vánočními stromky patří jedličkám. Jsou krásně souměrné, elegantní, jejich tvar je pravidelný a mají husté jehličí, větvičky působí nadýchaně. Smrk zaujme krásným zbarvením a zajímavým, přirozeně nerovnoměrným rozložením větviček. Větve borovice jsou řidší a jehličí je delší, ale má specifický charakter a působí mohutně.

Rozhodnout se můžete pro tradiční zelený vánoční stromeček, husté umělé vánoční stromky v různých odstínech zelené od jasně zelené kavkazské jedličky, ocelově zelené normandské jedličky, přes ledově zelený smrk ledový, tmavě zelený kalifornský smrk až po svěží zelenou. Při umělých imitacích nemusíte uvažovat nad vlastnostmi stromů, jednoduše si vyberete takový, jaký se vám nejvíc líbí. Kromě klasických stromků si přijdou na své také milovníci zasněžených stromků či netradičních barev.

Výška, tvar a materiál umělých stromků

Stromečky mívají různou výšku, standardně od 120 cm do 250 cm, jejich výběr proto přizpůsobte i prostorovým možnostem. Co se týče tvaru, na trhu jsou klasické stromky s plným tvarem, ale také užší stromky, které jsou štíhlejší a zabírají méně místa. Kromě toho můžete natrefit na stromky, které můžete opřít o zeď, chybí jim zadní strana, ta je rovná, aby zabíraly v prostoru méně místa.

Nejpoužívanějším materiálem pro výrobu umělých vánočních stromků je PVC, polyethylen nebo kombinace těchto materiálů. PVC stromky patří k nejlevnějším, jsou trvanlivé a svou barevnost si bez problémů uchovávají dlouhá léta. Jejich nevýhodou je levný vzhled, jehličí je upevněno na drátech, proto mohou působit trochu jako kartáče. PE stromky, nazývané také 3D vánoční stromky, se mohou pyšnit jehličím vymodelovaným velmi realisticky, přirozenějším vzhledem, ale jejich barevná stálost bývá horší, časem mohou blednout. Ideální cestou je proto kombinace materiálů: PE na větvičky a PVC na zbytek stromku a podobně.

Tipy při zdobení vánočních stromků

Na krásně ozdobený vánoční stromeček je radost hledět. Každý má jiný vkus a představa o tom, jak by měl stromek vypadat, je v každé rodině jiná. Někdo se drží nejnovějších trendů a barevných doporučení, jiný nelze dopustit na retro vzhled vánočního stromku, jaký si pamatuje z dětství. To, jak bude vypadat ten váš, je jen na vás. Jde přece o to, aby vám pomohl vytvořit příjemnou sváteční atmosféru.

Vezměte si vánoční ozdoby, pusťte si koledy a udělejte si ze zdobení krásnou rodinnou tradici, na kterou budete i po letech s láskou vzpomínat. Pokud nejste moc esteticky orientovaní, můžete vyzkoušet částečně nebo zcela ozdobený model umělého vánočního stromku. Nejčastěji je v nabídce stromek vybaven led světýlky, umělým sněhem, jeřabinou nebo šiškami, zvonky a jinými ozdobnými prvky. Tam stačí opravdu už jen minimum úsilí, aby byl výsledek úchvatný.

Co je aktuálním hitem a co raději nechat ve skříni?

Stále si povídáme o vánočních stromcích, nebojte se. Tak jako v oblékání, iu stromků se setkáváme s trendy, které se během sezóny těší obrovské popularitě. Letos budou v kurzu vánoční růže, velké luxusní mašle, ptačí peříčka. Na ocase popularity se momentálně nacházejí barevné lesklé řetězy, lamely, salonky a příliš mnoho barevných kombinací pohromadě.

Zdroj: unsplash.com

Ověřenými barevnými kombinacemi jsou červená, zelená a zlatá, bílá v kombinaci s některou z pastelových barev, nebo rustikálně laděný stromek ozdobený jutovými stužkami, sušeným ovocem a koblihami.

Pár praktických rad při zdobení stromku

  • Pokud rádi kráčíte s dobou a zajímáte se o moderní vánoční výzdobu, tipy na to, jak naaranžovat stromek, můžete nalézt například na internetu. Pinterest či Instagram je plný inspirativních nápadů, které umí nasměrovat i lidi, jejichž estetické cítění není zrovna jejich předností. Jak ale začít, aby bylo zdobení co nejefektivnější? Odborníci radí postupovat takto:
  • Ještě předtím, než vůbec začnete se stavěním stromku, najděte mu ideální místo, kde nebude překážet, ani stát v průvanu, blízko u radiátoru, krbu či jiného zdroje tepla. Důležité je i to, aby bylo místo poblíž elektrické zásuvky kvůli světélkům.
  • Umístěte stojan na vánoční stromek na zvolené místo. Pokud stojan nepůsobí příliš esteticky a narušoval by dojem, je vhodné ho šikovně zamaskovat. Kreativitě se meze nekladou, můžete jej obalit jutou či jinak dozdobit.
  • Když už stromek stojí ve stojanu, přicházejí na řadu světýlka. Ještě předtím, než je ovinete na stromeček, zkontrolujte, zda všechny svítí a nebude nutné nějaké nahradit.
  • Světelný řetěz můžete co nejrovnoměrněji obtočit kolem celého stromku, začněte na vrchu a postupujte směrem dolů. Aby byl efekt ze světel co nejpůsobivější a dodal stromku hloubku, světélka umístěte podél větví co nejvíce dovnitř. Další možností, jak umístit světelný řetěz na stromeček, je rozvěsit je z přední části cikcakovým způsobem. Je to efektivní pokud jste stromeček umístili do rohu místnosti, zadní straně, která bude skryta, nemusíte věnovat tolik pozornosti a také odzdobování půjde snáze.
  • Zamyslete se nad tím, do jakých barev chcete ladit výzdobu. Podle toho vybírejte ozdoby na vánoční stromeček. Začněte velkými koulemi, ty pověšte blíže ke kmeni stromku ve tvaru písmene Z. Menší koule umístěte k okraji větviček rovnoměrně, hrajte si s velikostmi a tvary. Nejdříve zavěšujte jednobarevné kousky, poté vzhled dolaďte dekorativnějšími, pestřejšími ozdobami.
  • Po koulích stromek doplňte o koblihy, stužky, květiny, girlandy a další dekorace dle libosti. Opět platí, že větší ozdoby se snažte zavěšovat do středu, menší na okraj, abyste vytvořili hloubku.
  • Pokud vám pořád na stromečku ještě něco chybí, můžete ho dozdobit salonky. Na závěr nezapomeňte na vánoční stromeček umístit špic, nejčastěji hvězdu, sněhovou vločku nebo zajímavou mašli, která bude harmonicky ladit ke zbytku ozdob

Zdroj: unsplash.com

Náš tip: Chybí vám u umělého vánočního stromku typická vůně toho živého? I k tomu máme řešení. Jako dekoraci si můžete domů přinést větvičku jehličí, nebo si voňavou atmosféru vykouzlit aromalampou a esenciálním olejem s vůní oblíbeného jehličnanu, případně vánoční vonné směsi nebo pomocí vonné svíčky.