Bytový textil vs. alergik v rodině

Roztoči patří mezi nejrozšířenější alergeny vůbec. Nacházejí se v každé domácnosti a narozdíl od pylu, který je sezónní záležitostí, jsou celoročním problémem. Zbavit se jich sice není vůbec snadné, ale ani nemožné. Existuje několik rad, díky kterým jejich výskyt alespoň eliminujete a tím usnadníte život ať sobě nebo alergikovi v domě.

Než vám v tomto článku nabídneme najúčinnnejšie zbraně na boj proti těmto miniaturním živočichům, řekněme si více o tomto zdravotním problému. Alergie je obecně zánětlivá reakce našeho organismu na alergeny v okolním prostředí. Mezi nejčastější a nejrozšířenější alergeny patří pyly, zvířata, prach, plísně, potraviny a samozřejmě roztoče. Alergie na roztoče má vliv především na dýchací ústrojí.

Alergie Roztoči

Co jsou to Roztoči?

Roztoči jako takové nejsou pro člověka vůbec nebezpečné, to znamená, že vám od nich nehrozí štípance či kousnutí. Alergeny jsou ukryté v jejich výkalech. V teplém a vlhkém prostředí se rozmnožují velmi jednoduše. Proto je najdeme v našich domácnostech, a to zejména v postelích (matrace, polštáře, peřiny), v sedacích soupravách, hračkách, kobercích apod. Asi nejčastěji se roztoči zmiňují v souvislosti s výskytem v posteli. Je to z tohoto důvodu, že roztoči se živí odmuretými šupinami kůže, ale i tím, že právě tam s nimi přicházíme do nejužšího kontaktu. Postel je pro ně současně ideálním prostředím pro rozmnožování se, neboť představuje teplé, vlhké a tmavé prostředí.

Jak rozeznat, zda trpíme alergií na roztoče?

Pokud se u vás vyskytne zánět spojivek, ekzémy, rýma, opakované kýchání, pocit ucpaného nosu, pocit únavy či problémy se spánkem, je dost možné, že touto alergií trpíte. Pozor. Výše uvedené příznaky třeba odlišovat od jarní únavy, stresu, kožních problémů a pod., Takže pokud si nejste jisti, navštivte pro jistotu svého lékaře. Testy problém rychle potvrdí nebo vyvrátí.

Větrání pokoje Vysávání pokoje

Útočte na jejich prostředí

Jak jsme uvedli hned na začátku tohoto článku, zbavit se roztočů není jednoduché, ale ani nemožné. Omezit jejich přítomnost, či dokonce zbavit se jich úplně, znamená znepříjemnit pro ně prostředí, které dosud považovaly za ideální, tj teplé, vlhké, tmavé změnit na větrané a světlé prostory. Začněme postupně:

1. Doporučujeme pravidelné větrání pokoje - Větrejte pokoj pravidelně pokud to umožňuje počasí, stejně by měly větrat i peřiny, polštáře a matrace. Pravidelné a pořádně větrání platí pro celou domácnost. Takže při úklidu, vaření, sušení prádla nebo koupání nezapomenout otevřít okna dokořán. Větrat můžete i svou postel tím, že ji po probuzení necháte na jistý čas (např. Do odchodu do práce) odostlanú.

2. Pravidelným větráním snížíte vlhkost ve vašem domě či bytě - Pro roztoče je vyhovující vlhkost v rozmezí 60-80%. Nadměrná vlhkost uvnitř domu či bytu je způsobena častým sprchováním ve spojení s nedostatečným odvětráváním, sušením prádla v domě a pod. Pokud se vám podaří snížit vlhkost v domě pod 50%, roztoči nebudou mít šanci.

3. Důležitá je stabilní pokojová teplota - I když je to náročné, zejména v zimních měsících, příbytek zbytečně nepřetápíme. Podle odborníků je optimální udržovat pokojovou teplotu na úrovni nejvýše 22 ° C. Pokud odmítáte větrat při mínus 10 stupních, můžete vystavit mrazu jen vaše matrace a polštáře.

Antialergický polštář Mytí podlahy

4. Věděli jste, že po koupi zcela nového matrace se v něm nové roztoči objeví do 4 měsíců? - Pravidelným větráním a otáčením matrací zabezpečíte jeho dostatečné větrání, čímž se odstraní vlhkost z pocení. Na trhu jsou dostupné i speciální povlaky pro matrace, polštáře a přikrývky, které nepropustí roztoče ani jejich alergeny. Jako náhrada za speciální povlaky slouží pravidelné (podle více názorů každý týden) praní při teplotě 60 stupňů.

5. Chlupaté koberce a koberce s dlouhým vlasem jsou v současnosti velmi žádané a moderní - No rovněž jsou skvělým místem pro roztoče, vzhledem k tomu, že se v nich dokáží snadno ukrýt. Ne každý vysavač dokáže z takového koberce vysát roztoče. Takové koberce jsou jednak náročné na údržbu a ani pravidelné vysávání vám nezajistí, že proniknete do nejhlubších vrstev koberce. Pokud máte doma alergika nebo sami trpíte alergií, závěsy a ostatní bytový textil je vhodné omezit co nejvíce.

6. Pravidelný úklid - Úklid vás sice roztočů nezbaví navždy, ale mimořádným způsobem přispěje k jejich eliminaci. Nestačí však jen projít suchým hadrem po nábytku a přetřít ho. Doporučuje se prach otírat vlhkým hadrem nebo ubrouskem, stejně namísto vysavače, kterým prach jen rozvíříte, raději otřete podlahy mokrým hadrem.

Antialergické přikrývky Ucpaný nos