Detaily, které zútulní váš byt – křesla ušáky

Kde se vzali křesla ušáky? Rychlý pohled do historie těchto oblíbených kusů nábytku

Křesla ušáky se svým charakteristickým designem mají za sebou pořádně dlouhou historii. Na scéně se zjevily kolem roku 1600, avšak jméno osvíceného truhláře, který první křeslo ušák vyrobil, se bohužel nedochovalo. Popularita křesel výrazně vzrostla až koncem 20. let 18. století. Jejich původním účelem bylo zajistit pohodlné sezení, které mělo spolehlivě ochránit vrchní část těla před průvanem, ale také prudkým teplem velkých otevřených krbů, které byly v těch dobách velmi oblíbené. V 17. století totiž obydlí nebyla bůhvíjak izolována a pokud jste nechtěli při dlouhém sezení riskovat ztuhlost svalů z průvanu, bylo třeba hledat řešení.

V začátcích ale měli ušáky s pohodlím pramálo společného. Původně byly totiž vyrobeny ze dřeva a tvrdá, vyčnívající křídla či uši se staraly kromě ochrany před průvanem io to, abyste před krbem neusnuli. Když vám totiž hlava ve spánku klesla a narazila na tvrdé křídlo, okamžitě jste se vzbudili. To by však nebyli lidé, kdyby tento vynález nedotáhli do dokonalosti a nevycpali křeslo tak, aby bylo mnohem pohodlnější a útulnější. Netrvalo tedy dlouho a světlo světa spatřila čalouněná verze křesla ušák. Výplň tvořil koňský vlas a nejčastěji byly ušáky potaženy sametem a výšivkou.

V 18. století se začaly vyvíjet různé styly, objevují se modely se sníženým sedadlem, jejichž autorem je George Hepplewhite, ale také křesla s nadměrně velkými bočními křídly a srolovanými opěrkami na ruce – ty zase představil Chippendale. Ve Francii se nazývali ušáky také Bergère à oreille, tedy v překladu pastýřka s uchem. Ať už bylo jakkoli, základní charakteristické rysy si křesla zachovala.

Zdroj: Stockvault.net

Nástupem industrializace se ceny ušáků stlačily dolů, vyráběly se průmyslově a v univerzální velikosti, takže opět mírně utrpěl komfort, zvláště pokud jste měli atypickou postavu. Pokud jste pohodlí obětovat na konci 19. a začátkem 20. století nechtěli, mohli jste si dát vyrobit křeslo ušák na míru u truhláře, ale nebyla to nejlevnější záležitost.

Ve 21. století se křesla ušáky opět dostávají na výsluní a kombinují rozumné ceny s pohodlím, a ani design nezaostává.

Jak dnes vypadá křeslo ušák?

Dnes je křeslo ušák stále unikátně tvarované jako jeho předchůdci v minulosti a je dostupné v mnoha provedeních. Svou konstrukcí je křeslo uzpůsobeno pro dlouhodobé sezení v maximálním pohodlí. O to se stará výrazně polstrované opěradlo a sedák a boční uši. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva, kovu nebo plastu a potah bývá z odolných materiálů nenáchylných k rychlému opotřebení, zejména z pravé nebo umělé kůže, látky, často s hydrofobní úpravou nebo vinylu. Co se týče barevného provedení, kromě neutrálních odstínů můžete natrefit na extravagantnější odstíny či dokonce vzorovaný potah.

Zdroj: Unsplash.com

Pro zajištění dokonalého pohodlí si můžete pořídit rovnou ušák s podnožkou, abyste si dopřáli opravdu komfortní polohu.

Výhody ušáků, díky kterým si je zamiluje každý

Pokud patříte k vášnivým čtenářům, pohodlné křeslo na čtení, ve kterém se můžete nechat unášet fantazií a ponořit se do příběhu, nepochybně oceníte. Stejně to platí i pro milovníky televize nebo odpoledních šlofíků.

I vy si můžete dopřát křeslo ušák a relaxovat v něm bez obav o zdraví. Díky své promyšlené konstrukci jsou ušáky vhodné pro vícehodinové sezení. Všichni si uvědomujeme rizika dlouhodobého sezení v nevhodné poloze, kde trpí krční páteř a hýžďové svaly. V ušáku se můžete spolehnout na podporu těchto částí těla a nestane se vám, že se vzbudíte dolámaný, pokud si v něm neplánovaně zdřímnete. V současnosti jsou křesla ušáky obvykle plně čalouněná, mají masivní dřevěné nohy a mohou se pochlubit dlouhou životností. Investice do nich se tedy rozhodně vyplatí, protože vám poskytnou nespočet chvil na relax a budou dlouho zkrášlovat místnost, kam je umístíte. Nadčasový design z nich činí opravdu stylový kus nábytku.

Do jakých interiérů se hodí ušák křeslo a kam jej umístit?

Už jsme vícekrát naznačili, že křeslo na čtení ušák je zajímavým designovým prvkem a velmi praktickou dekorací do obývacího pokoje, dětského pokoje či ložnice, ale neztratí se ani v kanceláři nebo pracovně. Skvělé je i to, že ušák zapadne do jakéhokoli interiéru, ale je třeba si vybrat provedení, tvar a barvu, aby vytvořil harmonii s ostatním nábytkem a charakterem místnosti.

Polstrované křeslo ušák se nejvíce hodí do klasických a rustikálně zařízených interiérů s vintage či retro nádechem. Hodně samozřejmě udělá i materiál, ze kterého je vyrobeno, ale vyzařuje z něj útulnost a komfort. Bojíte se, že v moderních interiérech by toto křeslo nepůsobilo hezky? Zvolíte-li si co nejminimalističtější provedení a neutrální barvy, nemáte co pokazit. Pokud jste kreativní duše a milujete hravé interiéry, můžete dokonce zaexperimentovat a vyzkoušet ušák křeslo bordó, hořčicově žluté nebo jinou kontrastní barvu, kterou na něj upoutáte pozornost. Nebo si troufnete na vzory?

Zdroj: Unsplash.com

Křeslo ušák s taburetem nebo i bez něj je výrazným interiérovým doplňkem, proto je třeba si dobře promyslet, kde se bude nejlépe vyjímat. Závisí také na tom, zda si odvážíte hrát s barvami, nebo se rozhodnete pro decentnější model. Pokud máte dostatek prostoru, můžete si pořídit ušáky dva – umístíte je proti sobě a vytvoříte ideální zátiší pro důvěrné rozhovory.

Stejně důležité je i to, kde chcete křeslo využívat ak čemu všechno má sloužit. Jiné požadavky se kladou na ušák, který bude určen k relaxování, ale má-li plnit jinou funkci, například pokud potřebujete křeslo na krmení do dětského pokoje, vhod přijdou pokročilé funkce jako podnožka, možnost polohovat opěradlo nebo houpání.

Zdroj: Pixabay.com

Rady na závěr

Do interiérů laděných ve skandinávském a boho stylu jsou obvykle perfektní ušáky ve světlých přírodních odstínech s efektním prošíváním. Jako doplněk, který sjednotí vzhled místnosti, můžete použít dekorační polštář, který umístíte na ušák. Pokud máte interiér sladěný do glamour stylu, tím pravým bude křeslo ušák s ozdobným lemováním, zlatým či stříbrným, případně třásněmi či krystaly. Rustikální prostory si ptají kožené provedení, venkovský styl vám dovolí také vzorovaný potah s florálním motivem, který zdůrazní rodinný charakter místnosti. Pastelové barvy jsou jako stvořené pro retro styl.

Náš tip: skandinávské křeslo s taburetkou tmavě šedé barvy se bude díky neutrální barvě vyjímat ve většině interiérů a doladit jej můžete vhodnými doplňky jako polštáře, deka a podobně. Můžete si ho pořídit zde: https://www.prehozynapostel.cz/p/moderni-pohodlne-kreslo-v-tmave-sede-barve