Jak rychle a jednoduše pozvednout úroveň ložnice? Vyzkoušejte přehoz na postel

V ložnici strávíme přibližně třetinu života. Přizpůsobit si ji tak, abychom se v ní cítili příjemně, proto není jen jakýsi zbytečný rozmar, ale nezbytnost. Každý chce přece relaxovat a nabrat sílu do nového dne v prostředí, kde se dokáže naprosto uvolnit, naplno si odpočinout a zregenerovat své tělo během spánku.

V tomto článku se dozvíte, jaký význam má přehoz na postel, které motivy a barevná provedení jsou nejpopulárnější, jak přehoz správně naaranžovat, abyste dosáhli vzhledu jak z hotelu, jakou péči si přehozy vyžadují.

Proč bychom měli používat přehoz na postel

Přehoz na postel je důležitou součástí každé ložnice. Plní dekorativní funkci, často si můžete vybírat z různých materiálů, vzorů, barev a potisků, aby design perfektně ladil k vašemu stylu a vylepšil celkový dojem z místnosti, která díky němu bude působit uklizeno a interiér nabude mnohem vyšší úrovně.

Úlohy, které plní přehozy na postel, však nekončí jen u estetické stránky. V chladnějších dnech si často lidé přehozy nechávají na přikrývce jako extra vrstvu na zateplení, nebo naopak během horkých dnů tenčí přehoz používat na spaní namísto přikrývek.

Nejdůležitější je však ochranná funkce. Postel můžete využívat i během dne – číst si knihu nebo sledovat oblíbený seriál, zatímco vaše ložní prádlo bude chráněno před znečištěním nebo zamočením, pokud by se vám rozlil například čaj nebo káva. Prach, který se v okolí neustále víří, se nebude usazovat přímo na polštářích a peřinách, ale skončí na přehoze. Díky tomu bude váš spánek zdravější, protože si ulehnete do čistých peřin. Zejména v malých bytech a garsonkách, kde má často postel i jinou funkci než místo ke spaní, je toto opravdu důležitý bod.

Nejoblíbenější přehozy na postel

Žebříček prodejnosti přehozů na postel dlouhodobě vyhrávají neutrální barvy, které bez problémů zapadnou do jakéhokoli interiéru a nebudou se bít s motivy na polštářích a přikrývkách či peřinách. Zemité barvy navíc dodají vaší ložnici nádech spojení s přírodou, což působí velmi útulně. Přehoz na postel hnědý se výborně hodí do klasicky laděných interiérů. Milovníci skandinávského a minimalistického ladění interiérů ocení zejména jednobarevný přehoz na postel béžový nebo šedý, nebo geometrické vzory či jemný potisk s přírodními motivy.

Klasické vzory a barvy

Hodí se vám do ložnice výrazné barvy a hledáte přehoz, který bude ozdoben zajímavými ornamenty, co mu dodají ten správný charakter? Takový přehoz zaručeně nikdo nepřehlédne a dotvoří vzhled místnosti podle vašich představ. Oblíbené jsou orientální motivy, jemné květinové vzory, ale také pastelové barvy. Výběr často ovlivňuje i roční období – na léto máme tendenci rozhodnout se pro světlejší barvy, zatímco v zimě saháme po sytých barvách a tmavších odstínech barevného spektra.

Náš tip: Luxusní přehoz na postel vínově červené barvy

Přehozy na postel v provensálském stylu

Máte chuť do své ložnice dostat kus slunečního Provensálska? Nejen nábytek a výběr barev do místnosti, ale také doplňky, dekorace a zdánlivě nevýznamné detaily dokážou zázraky. Přehoz ladící s provensálským stylem se okamžitě stane dominantou místnosti. Provensálský styl je aktuálně žhavým trendem, takže pokud jste mu přepadli i vy, někdy stačí opravdu málo – i přehoz dotvoří pokoj tak, jak potřebujete.

Sametové přehozy na postele

Samet je materiál, který okamžitě upoutá svým vzhledem a je velmi příjemný na dotek. Efektní prošívání může mít mnoho podob, záleží na vašem vkusu, zda dáte přednost klasickým čtverečkům, ornamentálnímu roubování, modernímu rybímu vzoru nebo jinému prošívání. V každém případě, sametový přehoz na postel se postará o nadčasový elegantní image místnosti v klasickém nebo i minimalistickém duchu.

Náš tip: Béžový sametový přehoz s jemným prošíváním

Luxusní přehoz na postel

Chcete-li do své ložnice něco extra, lesklé materiály, ornamenty a ozdobné prvky se postarají o vše potřebné. Můžete také upřednostnit exkluzivnější materiály, které jsou samy o sobě zárukou prémiového vzhledu.

Náš tip: Béžové přehozy na postel s karamelovým vzorem

Rady, jak používat přehoz na postel

Pokud se bojíte, že nebudete mít každé ráno čas pracně ukládat spoustu dekorativních polštářů a bavit se s přehozem, aby byl z každé strany dokonale rozprostřený, potěšíme vás. I ti línější nebo uspěchanější z nás mohou mít ložnici jako z katalogu, přestože jejím aranžováním nestráví půl dne. Postel, kterou jste v ranním shonu nestihli ustlat, můžete velmi rychle uklidit tak, že přes ni přehodíte přehoz a místnost okamžitě působí uhlazeně. Nezabere vám to ani minutku a pokud vás náhodou i překvapí nečekaná návštěva, nebudete se muset od studu přepadnout.

V případě, že si chcete s aranžováním postele vyhrát, máte několik možností se kreativně projevit. Velký přehoz přeložený do tří čtvrtin délky snadno zakryje nedokonale ustláné peřiny, takže máte velmi rychle hotovo. Pokud přehoz úplně nezakrývá peřiny, tehdy je třeba alespoň trochu vyhrát s ustláním, aby byl výsledek uspokojivý.

Další možností, jak dosáhnout velmi pěkného upraveného efektu, je využít polovičního přehozu například o rozměrech 130x240 cm nebo přehoz na postel. I velký přehoz přeložený na polovinu vám pomůže zajistit tento efekt. Přehoz položíte na ustláné peřiny, zakryje spodní část postele a sahá přibližně do poloviny postele. Perfektní vzhled dotvoříte párem velkých polštářů, na které položíte ještě dva menší a nenáročné, ale velmi efektní styling postele je hotový. Také do pokoje vašich ratolestí je vhodné pořídit přehoz na postel s dětským motivem.

Přehozy na manželské postele - jak si vybrat vyhovující rozměr ?

Ideální rozměry, které by měl mít přehoz na postel, závisí na velikosti a typu postele, ale v úvahu je třeba brát i to, kolik chcete přehozem zakrýt – zda má sahat až téměř po zem, nebo chcete kratší přehoz, který bude končit nad zemí. Nezapomeňte na to, že pokud máte masivnější rám, spotřebujete více látky.

Přehoz na postel 220x240 cm je klasika, která vám bude stačit na manželskou postel o šířce 180 cm. Pokud je postel širší, měli byste se poohlédnout po větším rozměru, jinak bude hrozit, že nedostatečně překryje boky postele a nebude tak na sto procent plnit svou funkci. Přehoz na postel 160x200 cm, který by zakrýval postel jen částečně, můžete využít také na sedačku nebo jednolůžkovou postel.

U nás najdete levné přehozy na manželskou postel, které splní vaše potřeby, ale také kvalitní a propracované designové kousky, na které je radost se dívat.

Jak pečovat o přehoz na postel ?

V první řadě je třeba péči o přehoz přizpůsobit materiálu, ze kterého je vyroben. Instrukce na štítku vám prozradí, jak jej čistit, prát či žehlit nebo ne, abyste co nejdéle zachovali jeho vlastnosti a vzhled. Přehoz, polštáře a peřiny byste měli v každém případě pravidelně větrat, abyste v ložnici měli čisté a svěží prostředí, ve kterém se vám bude příjemně relaxovat.

Bavlněné přehozy na postele patří k jedněm z nejjednodušších na údržbu. Nevyžadují speciální péči, můžete je bez problémů prát a ani sušení není náročné. Ani přehozů z polyesteru se není třeba bát, často se mohou pochlubit skvělou odolností, nemačkavostí a také jsou velmi příjemné na dotek.

Přehoz na postel je opravdu užitečným pomocníkem v domácnosti. Na závěr vypíchneme ještě jednu důležitou výhodu: dostanete-li chuť na změnu, nemusíte hned kupovat nový nábytek a malovat. Někdy stačí opravdu málo – vyměnit přehoz za výraznější nebo jiný vzor. Toto řešení je mnohem méně finančně náročné, ale výsledek, kterého dosáhnete, vás ohromí. Už jste si u nás vybrali?