8 rad, jak si vybrat správnou matraci

Často si lidé zvyknou matrace vybírat tak, že prostě přijdou do obchodu, sednou si na postel s matrací a na základě prvního pocitu určí který je pro ně asi ten pravý.

Takto by se to rozhodně dělat nemělo, protože za 10 sekund sezení případně ležení v obchodě nezjistíte, jak se budou matrace chovat celou noc. Navíc v obchodech jsou na nich ještě různé návleky případně ochranné přehozy (aby se nezašpinili) a ty mohou pocity také zkreslovat.

A právě proto jsme si pro Vás připravili několik rad, které vám s výběrem pomohou.

Váš věk je důležitý

Váš věk hraje důležitou roli při výběru tvrdosti matrace. Čím jsme starší, tím měkčí matrace potřebujeme. Určitě to znáte když jste měli 16 let, neměli jste problém vyspat se i na dřevěné lavici. V padesátce byste to už asi raději nezkoušeli. Mladí lidé, kteří jsou stále ve vývinu by měli volit tvrdší matrace. A to hlavně proto, že matrace se nesmí přizpůsobovat jejich ještě nevyvinuté páteři. Později by z toho mohly mít nepříliš příjemné následky.

Spánek

Váha má co říct k výběru

Jde o základní fyziku. Pokud vážíte více, více tlačíte na svůj matrac. Pokud vás má zvládnout a podepřít vás, musí být rozhodně tvrdší. Při útlejších postavách je to jednodušší.

Vaše výška nerozhoduje jen o délce matrace

Kromě toho, že matrace májí být tak dlouhé, aby se vám na nich spalo pohodlně a nic vám nevadilo, čím jste vyšší, tím měkčí matraci můžete použít, protože vaše váha se rozloží na velkou plochu, čímž na matraci tisknete mnohem méně.

Vaše mimo postelové aktivity

Pokud pracujete manuálně a vaše svaly jsou namáhány, měli byste spíše sáhnout po tvrdším. Vaše svaly si takto odpočinou více, než na měkkém matraci. Naopak pokud máte sedavé zaměstnání, kde namáháte více než svaly svou páteř, měli byste sáhnout po měkkém matraci, ten má na unavenou páteř lepší vliv.

Vysoke matrace

Potíte se v noci?

Probouzíte se ráno zpocený? Během noci se tělo zbavuje různých nečistot, které putují právě do ložního povlečení a matrace. Obecně jsou matrace na tento jev připraveny. Pokud však trpíte nadměrným pocením, měli byste zvolit vzdušnější matraci (např. pružinovou), protože lepší vzdušnost eliminuje nadměrné rozmnožování bakterií a plísní a neobsahuje pěnovou výplň, která by byla živnou půdou pro bakterie a roztoče.

Alergie?

Matrace vyrobené v EU musí splňovat hygienické normy, které zaručují, že matrace jsou z hlediska hygieny a vzdušnosti v pořádku. Avšak pokud trpíte alergií rozhodne netřeba šetřit a sáhnout po těch kvalitnějších, pružinových nebo antibakteriálních matracích. Mají nejlepší vzdušnost a minimální prostor na hromadění alergenů. Vyhnout byste se měli některým druhům pěnových matrací (např. RE pěna). Má sníženou vzdušnost a vhodnější podmínky pro množení roztočů. Rovněž je dobré sáhnout po antialergických přikrývkách.

Růžový přehoz na postel Kvalitní matrace

Bolí vás záda? Kde přesně?

Pokud Vás bolí vás horní část páteře? Hledejte tvrdší matraci, který ji podepře. Pokud vás však trápí dolní část páteře? Hledejte měkčí, který se lépe přizpůsobí ohybu páteře.

Jaká je vaše přirozená poloha?

Výzkumy sice říkají, že nejlepší já spát na boku, ale říkají také i to, že během noci se někdy otočíme i 50krát. Vybírat bychom tedy měli podle polohy, ve které preferujeme usínání. Pokud usínáte raději na boku, měkčí matrace jsou lepší volba, protože umí kopírovat nerovnosti těla. Pokud preferujete usínání na zádech nebo na břiše, sáhněte raději po tvrdším, ten vám nedovolí propadnout se do něj. Při správně zvoleném matraci vaši postel následně dokonalé vyzdobí luxusní přehozy na postel.

Francouzský přehoz Béžový přehoz na postel