Lehátka - nejoblíbenější doplněk zahrady či terasy

Využijte svoji zahradu nebo terasu naplno a užívejte si bezstarostné chvíle na pohodlném lehátku. Poradíme vám, na co se při koupi zaměřit a která zahradní lehátka se těší největší oblibě. Inspirujte se a vytvořte si i vy relaxační koutek, kde si vychutnáte dobrou knihu, vypijete kávičku nebo se jen tak budete opalovat.

Dokonalé pohodlí na zahradě či chatě přesně podle sebe

Každý z nás má jinou představu o tom, jak by měl vypadat perfektní relax. Zahradní lehátka se vyrábějí v různých designech, některá dokonce s opravdu promyšlenými praktickými vychytávkami, které se starají o dokonalý komfort po všech stránkách, takže si každý přijde na své.

Zahradní lehátko by však mělo být nejen odolné vůči povětrnostním vlivům, bude-li umístěno v exteriéru, také pohodlné, ale mělo by také působit esteticky a ladit s ostatním zahradním nábytkem. Pokud jej nekupujete jako součást sady, dobrým řešením je orientovat se na neutrální barvy, které se snadno kombinují k ostatnímu vybavení a hodí se do moderní i do klasicky laděné zahrady.

Náš tip: praktický a stylový zahradní nábytek naleznete zde: https://www.prehozynapostel.cz/zahradny-nabytok

Jaké jsou nejoblíbenější druhy zahradních lehátek?

Požadavky na lehátka jsou různé, proto si můžete vybírat z mnoha typů lehátek pro jednu osobu, ale naleznete i zahradní lehátka pro dvě osoby. Kromě toho se můžete rozhodnout pro zahradní lehátko polohovatelné, díky kterému nebudete mít problém si přizpůsobit polohu lehátka jak potřebujete nebo pevný model. Podstatné je, aby bylo ležení ergonomické.

Některé modely jsou vybaveny stínítkem, stříškou nebo slunečníkem, jiné jsou bez něj. Závisí jen na vašich preferencích a vybavení, které již máte, které bude lepším řešením do vaší zahrady. Pokud potřebujete lehátko často přenášet na různá místa, například vzít s sebou na dovolenou, lehký skládací model je to pravé pro vás. Případně můžete zvážit model na kolečkách usnadňujících přenášení.

Pro náročnější, kteří od lehátka čekají více, je řešením zahradní lehátko s houpací funkcí, na kterém se můžete během ležení pohupovat, nebo rozkládací zahradní lehátko se stolkem v moderním designu, které plní funkci sedačky, má ochranu před sluncem a zároveň stolek ve stejném designu , na který si můžete odložit drink.

Praktické rady při výběru pohodlného zahradního lehátka

V první řadě se zaměřte na nosnost. Vybírejte si takový model, který bez problémů unese nejtěžšího člena rodiny. Standardně bývají lehátka přizpůsobena na 120 kg, ale menší, lehčí a přenosné modely mohou být vhodné spíše pro lehčí a menší osoby, proto je tento údaj velmi podstatný. Kromě toho je třeba dbát na to, aby materiál lehátka byl dostatečně odolný vůči dešti, slunci, ale i vůči natahování, žmolkování, aby potah na slunci hned nevybledl a nedeformoval se pod hmotností ležící osoby.

Jak pečovat o zahradní lehátka

Tak jako každý zahradní nábytek, i zahradní lehátka potřebují vaši pozornost, aby vám dlouho sloužila. Údržba se odvíjí zejména od toho, z jakého materiálu je zahradní lehátko vyrobeno. Dřevěnou konstrukci je třeba pravidelně olejovat, aby se dřevo nevysušovalo. Kovová zahradní lehátka je třeba kontrolovat ve spojích. Obvykle jsou natřeny antikorozním nátěrem, aby byly dostatečně odolné, takže nevyžadují složitou údržbu. Stejně nenáročné jsou i ratanové modely, ty stačí v případě zaprášení či znečištění jen otřít mokrou mikrovláknovou utěrkou a polštáře a potahy vyprat.

Po sezóně se doporučuje lehátka odložit do zahradního domku či garáže, aby nebyly zbytečně vystaveny chladu, mrazu a nepříznivému počasí.