Zahradní houpačky vytvoří kouzelnou a pohodovou atmosféru

Jak si představujete dokonalý relax na zahradě? Pro mnohé z nás je to právě odpočinek v soukromí ve společnosti rodiny, přátel nebo třeba čtení dobré knihy v příjemném prostředí. Pohodlná zahradní houpačka v těchto představách samozřejmě nemůže chybět, vždyť co je lepší než moct se vystřít na čerstvém vzduchu a vychutnávat si jemný houpavý pohyb? V tomto článku vám poradíme, jak si najdete ideální houpačku, která nejlépe splní vaše požadavky.

Jak vybrat zahradní houpačku, ve které si užijete dokonalý relax?

Výběr zahradní houpačky byste měli podřídit více faktorům. Mnozí z nás se rozhodují zejména podle estetické stránky, aby zahradní houpačka vytvořila harmonický celek k ostatnímu zahradnímu nábytku či zařízení terasy. Vůbec nepochybujeme o tom, že design je velmi důležitý, ale rozhodování ovlivňují i ​​další velmi důležité parametry, zejména to, kolik osob se na houpačce bude houpat, jaký materiál nejlépe splní vaše nároky, kam houpačku umístíte a do hry vstupuje i otázka bezpečnosti, zejména pokud máte malé děti.

Samozřejmě, nevylučuje se zkombinovat například závěsné houpací křeslo a rodinnou zahradní houpačku, vše závisí na vašem rozpočtu, představách o nerušeném relaxu a individuálních požadavků. Řešení, při kterém zkombinujete několik možností, je oblíbené zejména u početnější rodiny, kdy si blahodárné účinky houpavého pohybu chce dopřát více lidí najednou.

Tu svoji si můžete vybrat zde: https://www.prehozynapostel.cz/zahradny-nabytok

Druhy zahradních houpaček

Houpačka na zahradu může mít několik podob, právě proto i druhů houpaček existuje rovnou několik a abychom mohli dělení houpaček rozebrat podrobněji, musíme si stanovit základní kritéria, na základě kterých houpačky zařadíme do příslušné kategorie. Nejčastěji se na zahradní houpačky díváme podle velikosti, materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, podle typu konstrukce, nosnosti a často se tyto parametry slévají.

Houpačky podle velikosti a nosnosti

Na výběr máte houpačky určené pro jednu osobu, ale také modely, ve kterých se pohodlně pohoupají dvě a více osob. Zahradní houpačky pro děti jsou přizpůsobeny nižším hmotnostem a ty pro nejmenší by měly být vybaveny i bezpečnostním pásem, aby nehrozil pád či ošklivé zranění.

Zahradní houpačky určené pro více než jednu osobu by měly mít nosnost alespoň 250 kg a sedátko by mělo mít plochu alespoň 150 až 170 cm, aby se všem pohodlně sedělo. Nosnost houpačky je z hlediska bezpečnosti důležitý parametr, který nedoporučujeme překračovat, aby nehrozil úraz.

Houpačky podle materiálu

Nejčastější možnosti při nákupu zahradních houpaček jsou kovové, dřevěné nebo ratanové zahradní houpačky, ale některé modely jsou i textilní, případně kombinují více materiálů. První volbou do exteriéru by měl být model, který bude schopen statečně odolávat vlivu povětrnostních podmínek, přece jen, umístění v zahradě na nekryté ploše klade na houpačku vyšší nároky než v případě umístění houpačky do interiéru, kryté zimní zahrady a podobných prostor, kde nehrozí déšť zda dlouhodobé vystavení prudkému slunečnímu záření.

Zdroj: Unsplash.com

Každý materiál má své plusy i minusy a rozhodování by vám měl usnadnit i nábytek, který už na zahradě máte, aby houpačka k němu ladila, nebo naopak vytvořila zajímavý kontrast. Vyberte si takový model, který vám bude spolehlivě dělat radost po několik let.

Kovové zahradní houpačky patří k nejprodávanějším modelům. Oblíbené jsou také díky své cenové dostupnosti, pevné konstrukci, nenáročné údržbě a pestrým designovým možnostem.

Ratanové zahradní houpačky mají nejen zajímavý design, ale jsou také relativně nenáročné na údržbu, zejména ty z umělého ratanu. Jejich přírodní, ale stylový a moderní vzhled a to, že je nemusíte skrývat ani v dešti, jsou zárukou narůstající popularity.

Dřevěné zahradní houpačky jsou volbou číslo jedna pro všechny milovníky přírodních materiálů, neboť z estetického hlediska se do zahrady ideálně hodí a dokáže vykouzlit idylickou atmosféru. Dřevěná konstrukce musí být ošetřena vhodným nátěrem, aby odolávala dešti, slunečnímu záření a vydržela všechny výkyvy počasí, proto vyžaduje, abyste nátěr obnovovali. Dřevěné houpačky jsou cenově dražší oproti houpačkám z jiných materiálů, ale tuto nevýhodu vyvažuje příjemný vzhled, vyšší nosnost a design.

Zdroj: Pixabay.com

Textilní zahradní houpačky jsou nejčastěji určeny pro jednu osobu, mají závěsnou konstrukci a velmi efektní výplet. Nevyžadují mnoho místa a velmi příznivá cena z nich činí opravdu dostupnou možnost pro každého.

Houpačky dle typu konstrukce

Do zahrady můžete umístit houpačku nejčastěji s pevnou kovovou nebo dřevěnou konstrukcí, která může sloužit najednou více osobám, nebo se můžete poohlédnout po závěsné konstrukci a houpačku pověsit na pevnou větev, trám na terase a podobně. Oblíbená jsou i houpací křesla ve tvaru vajíček s konstrukcí, kterou snadno přenesete, kam potřebujete.

Abyste si mohli užívat klidné chvíle na čerstvém vzduchu, konstrukce by měla být dostatečně stabilní, mít odolný rám navržen tak, aby byly nohy konstrukce dostatečně tlusté a ve vhodném rozestupu, ale také aby sedák vydržel udávané zatížení.

Nejen typ konstrukce, ale také sedátko je velmi důležité z hlediska pohodlí. V závislosti na materiálu může být sedadlo dřevěné, nebo například vyztužené textilní tkaninou, ale abyste seděli jako v obláčku, doporučuje se poohlédnout se po měkkých polštářích, které level pohodlí posunou na vyšší úroveň. Při nákupu se vždy ujistěte, co všechno je součástí balení.

Polohovatelná zahradní houpačka vám zajistí vyšší level komfortu než modely, které nemůžete nastavit podle potřeby, ale ani ty není třeba zatracovat. Důležité je, aby se vám v houpačce pohodlně sedělo nejen na chvilku, ale aby vás nic netlačilo po delší dobu.

Konstrukce houpačky může být často obohacena o praktickou stříšku, která plní funkci slunečníku, ale dokáže poskytnout i základní ochranu proti nečekanému dešti. Rodinné zahradní sedačky s kovovou konstrukcí jsou téměř vždy látkovou stříškou vybaveny, u dřevěných nebo závěsných je stříška vzácná.

Kam umístit zahradní houpačku

Zahradní houpačka může zkrášlovat nejen vaši zahradu, ale také balkon, terasu, některé závěsné modely dokonce i obývací pokoj či dětský pokoj nebo jiné interiérové ​​prostory. Vše závisí nejen na rozměrech samotné houpačky, ale také na vašich preferencích. Velká zahrada vám otevírá široké spektrum možností, kam houpačku umístit. Vždy je třeba zohlednit, co bude v jejím okolí, aby nezavazovala a houpání nebránilo používat ostatní zahradní nábytek, ale všímat je třeba i toho, zda je dobře chráněna před silným větrem, který by ji mohl převrátit.

Zdroj: Pixabay.com

Exeriérové ​​zahradní houpačky na trávě

Velké rodinné zahradní houpačky určené do exteriéru, na které se může usadit více osob, se kromě větších rozměrů vyznačují i ​​těžší hmotností, takže myslete na to, aby podklad, kam je umístíte, byl dostatečně pevný. Rozhodně neuděláte chybu, pokud houpačku postavíte na stabilní povrch, ať už betonový, nebo na zámkovou dlažbu či štěrkem zpevněný podklad. U menších a lehčích houpaček toto řešit nemusíte, ty nemají problém stát na rovné ploše trávníku, závěsné modely zase můžete upevnit i na dostatečně pevnou větev stromu, konstrukci terasy a podobně.

Houpačka na terase nebo na balkoně

Pohodlná zahradní houpačka může být také součástí zahradního sezení na terase nebo může ozdobit odlehlý kout, který zůstává nevyužitý a takto jej dokážete chytře oživit a najít mu nové využití. Pokud zvažujete houpačku na balkon, dobře si poměřte prostor, kam ji chcete umístit a nezapomeňte připočítat nějaké centimetry navíc, abyste se mohli na ní houpat, aniž byste naráželi do zdi či jiného nábytku.

Houpačky v interiéru

Zahradní houpačka pro děti představuje zdroj nekonečné zábavy, takže pokud jim ji chcete dopřát iv dětském pokoji, když počasí neumožňuje pobyt v zahradě, závěsná houpačka v makramé stylu bude skvělým designovým prvkem, který osvěží jakýkoli interiér a určitě se okamžitě stane oblíbeným místem při trávení volného času.