Vybrat perfektní zahradní nábytek není žádná věda. Poradíme vám, jak na to

Kde začít - výběr ideálního zahradního nábytku krok za krokem

Abyste si na zahradě či na terase vytvořili harmonický prostor, kde budete rádi čerpat sílu a odpočívat po náročných, hektických dnech, musíte si ujasnit, jaké řešení vám bude nejlépe vyhovovat.

Pro jaký materiál se rozhodnout?

Začněme materiálem. Ten je důležitý nejen z hlediska stylu, ale má vliv také na to, kolik vám nábytek vydrží. Je proto rozumné zamyslet se, jaké máte podmínky, zda a kde budete zahradní nábytek mimo sezónu skladovat a co od něj očekáváte.

Nejčastěji máte tyto možnosti:

Ratan je populární volbou, protože má mnoho výhod – není náročný na údržbu, zvládne i drsnější podmínky a je cenově dostupný. Samozřejmě má i minusy, zejména nižší životnost a pokud je dlouhodobě vystaven slunečnímu záření, zvykne vyblednout. K dispozici je nejen přírodní varianta, ale také stále populárnější umělý ratan.

Dřevo je přírodní materiál s krásnou strukturou a nádechem luxusu. Má vysokou nosnost, je odolné, na výběr máte pestrou škálu odstínů, obvykle jej nepřevrátí ani silnější vítr a pokud jej správně ošetřujete, vydrží vám dlouhá léta. Pokud ho však nebudete dostatečně a správně ošetřovat ochranným nátěrem, hrozí, že vyschne a popraská, nebo naopak nabobtná, protože reaguje na vlhkost a teplotu. Na zimu musíte dřevěný zahradní nábytek vhodně uskladnit a zabalit do ochranných obalů.

Kov má tu výhodu, že je velmi pevný, vydrží i náročnější podmínky a díky ochrannému nátěru jen tak nerezaví. Není ani náročný na údržbu – zahradní nábytek kovový je třeba jednou za čas očistit vodou a saponátem. Jeho minusem je vysoká tepelná vodivost – během horka na to není třeba zapomínat, abyste se nepopálili a v zimě bude chladnější než dřevo nebo ratan.

Plast je populární volbou, protože je lehký, bez problémů jej přenesete, kam potřebujete, je k dispozici v množství barevných provedení od klasiky jako bílá, černá či hnědá, až po odvážnější barvy jako červená, modrá, zelená, fialová a růžová. Jeho další výhodou je velmi výhodná cena a nenáročná údržba. Nevadí mu, ani když zmokne. Chybí mu však taková stabilita, jakou se mohou pyšnit pevnější materiály, nezvládá větší zátěž a není moc ekologický nejen z hlediska výdrže, ale i dalších faktorů. Ani na vzhled nepůsobí tak luxusně jako dřevo či kov, ale netřeba si pod pojmem plastový zahradní nábytek automaticky vybavit jen jednoduchou bílou plastovou židli.

Zdroj: Unsplash.com

Hotový set nebo kombinace židlí, stolu a dalšího zařízení?

Chcete-li mít jistotu, že bude vše k sobě dokonale ladit, poohlédněte se po zahradních setech - pohovka, křesla a stůl jsou základní výbavou, bez které to prostě nebude ono. Kompletní zahradní sety vaši terasu nebo zahradu okamžitě přemění na útulné místo, kde budete s radostí trávit volný čas a nemusíte se starat o to, zda k sobě nábytek ladí nebo ne. Rozhodnout je třeba už jen pro barevné provedení a velikost setu.

Zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Ratanová souprava je aktuálně hitem nejen díky svému elegantnímu vzhledu, ale také kvůli univerzálnosti a dostupné ceně. S pohodlnými polštářky a podsedáky každou terasu, pergolu či zahradní posezení pozvedne na novou úroveň.

Jste tvořivá duše a chcete se kreativně projevit? Zkuste si jednotlivé kusy zahradního nábytku nakombinovat dle vašeho vkusu. Můžete vycházet ze zahradního setu, který doplníte dalšími prvky, nebo vyzdobit svůj exteriér naprosto originálním způsobem a pořídit si každý kousek zvlášť. Ti odvážnější mohou směle kombinovat různé styly – industriální a moderní prvky, vintage a léty ověřená klasika. Někdy spolu nejlépe fungují ty nejméně očekávané kombinace.

Při lovu na nejlepší zahradní nábytek však nezapomeňte zohlednit to, na jaké ploše bude zahradní nábytek stát a zkombinovat estetický aspekt s tím funkčním. Praktická stránka je velmi důležitá – tenké kovové nožičky židlí umístěné na trávě nejsou nejlepší nápad, pod váhou sedícího se zapíchnou do země a sezení se stane nepohodlným. Na tyto detaily je třeba určitě myslet, abyste nebyli zklamáni.

Nejoblíbenější druhy zahradního nábytku

Jaké máte prostorové možnosti? Chcete v zahradě víceméně stolovat, nebo spíš lenošit? Nebo z každého rohlíku trošku? Ať už je odpověď jakákoliv, žebříčkem oblíbenosti kralují kromě zahradních setů hlavně tyto druhy zahradního nábytku:

Zdroj: Unsplash.com

Odpočiňte si v zahradní houpačce

Každý potřebuje chvilku pro sebe. Vy si tu svoji můžete dopřát pohodlně uvelebení v zahradní houpačce. Jemně se pohupovat a užívat si nádherného slunečného počasí v houpačce nikdy neomrzí. Z rozmanité nabídky designů a provedení si určitě nebudete mít problém vybrat takovou, co do puntíku splní vaše představy o ideálním relaxu a zapadne do zahrady. Zahradní houpačka je favoritem nejen malých dětí, ale i dospělí si v ní umí vychutnat oblíbený nápoj a zapomenout na všechny starosti, či jen na chvilku si zdřímnout.

Zahradní slunečník se postará o stín

Někdy věru nezaškodí dát si od prudkých slunečních paprsků pauzu a mít v zahradě útočiště před ostrým sluncem. Slunečník je pro tento úkol jako stvořený. Výhodné je, má-li možnost nastavit úhel sklonu a výšku podle potřeby. Pevná konstrukce, která spolehlivě odolá větru, ale také voděodolný povrch potažený UV filtrem jsou vyhledávané vlastnosti, díky kterým slunečník bude svou misi plnit na sto procent.

Zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Stylový zahradní slunečník se stojanem naleznete zde: https://www.prehozynapostel.cz/p/bezovy-slunecnik-na-zahradu-se-stojanem#100181

Romantická lavička - absolutní klasika

Máte pěknou skalku nebo se můžete pyšnit pěstovaným květinovým záhonem jako z katalogu? Zda dokonce vám můžeme závidět překrásný sad nebo alespoň pár rozkvetlých stromů? V tom případě vám rozumíme, pokud toužíte po tom občas si sednout na lavičku a pokochat se tou nádherou. Lavička je již léta jednající součástí téměř každé zahrady.

Lehátko na opalování

Nachytat bronz jako na exotické dovolené můžete i doma, na zahradě. Stačí se natřít opalovacím krémem, nasadit sluneční brýle a lehnout si na lehátko. Všichni milovníci slunění ocení možnost polohovat vrchní část a nastavit si opěradlo tak, jak vám to právě vyhovuje. Pokud nemá vaše zahradní lehátko stínidlo, poohlédněte se po slunečníku. Maximální pohodlí je zaručeno!

Altán

Dny v zahradě pod altánkem jsou jednoduše kouzelné. Nezaskočí vás ani nečekané dešťové přeháňky, problém nebude ani silné polední slunce. Máte-li v zahradě prostor na altán, získáte nejen velmi moderní a esteticky vypadající prvek, ale také velmi praktické vybavení. Některé modely altánů jsou vybaveny závěsy nebo markýzami, které použijete podle počasí.

Ať vás čeká jen doplnění zásob zahradního nábytku, nebo potřebujete kompletní výbavu, věříme, že vám náš článek pomohl udělat si představu o možnostech, výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů nábytku. Chcete-li dobře nakoupit, snažte se upřednostnit kvalitu. Levný nábytek nemusí dlouho vydržet a v konečném důsledku vás bude jeho výměna stát víc, než kdybyste si hned koupili ověřenou možnost.