Víte proč jsou textilie v bytě tak důležité?

V tom Vám ostré hrany a čisté linie velmi nepomohou. Ale jak se říká, "proti gustu žádný dišputát". Každý má rád něco jiného. Proto se dnes podíváme na to, jak v interiéru umístit tu správnou látku na správné místo.

V dnešním blogu si rozebereme výhody a nevýhody bytových textilií. Názory lidí se na tento druh doplňků velmi liší. Proto Vám ukážeme jaké vlastnosti mají textilie v místnosti, jaké barvy a vzory se Vám budou hodit. Ale i to jaký materiál je ten nejlepší. Více si přečtěte v našem blogu.

cervene-zavesy

Textilní doplňky ano nebo ne

Možná jste se už i Vy setkali s názorem, že textilní doplňky v domácnosti jsou jen zbytečným lapačem prachu. Pokud však změníte slovo zbytečné za slovo užitečné, textilní doplňky se Vám nebudou zdát až tak tabu. Nikdy zcela nezabráníte tomu, aby se malé částečky prachu dostaly do Vaší domácnosti. Pokud však na okna zavěsíte například záclony nebo závěsy, ty zachytí velké množství prachu které se nebude dále šířit po Vaší domácnosti. Pak stačí ostatní textilie občas vyprat a prach už nebude takový problém.

Pokud Vás přesto láká minimalistické zařízení bytu, po čase Vám v něm bude něco chybět. V interiérech bez textilií obvykle bývá nepříjemná akustika, zvuky se ozývají z každé strany a světlo je příliš ostré. Hlavní výhodou textilu je to, že dokáže zútulnit každý pokoj. Do Vaší domácnosti vnese barevnost, vzory, teplo, soukromí a pohodlí. Navíc textilie jsou často flexibilní a lze je měnit podle sezón.

Umělé nebo přírodní materiály

obliecky-na-postel
Látka hraje velkou roli při určování celkového charakteru a designu. V dnešní době je dostupné široké spektrum barev, materiálů a vzorů, díky čemuž si určitě vyberete. Při textiliích do domácností se využívají hlavně kombinované materiály. Díky přidání umělých vláken k těm přírodním, látka získá lepší užitné vlastnosti, odolnost, trvanlivost barev nebo nemačkavost. Například povlečení jsou v dnešní době vyráběny hlavně z kombinovaných vláken. Tak si udržují svou barevnou stálost, snadněji z nich odstraníte prach a nečistoty a díky příměsi přírodních látek zůstávají i po dlouhodobém používání měkké a příjemné.

Barvy a vzory

taburetka

Textil je dokonalým prostředkem jak do místnosti vnést barvy, nebo propojit jednotlivé barevné kombinace. Například dekorační polštářky v jasných barvách na jednoduchém gauči, dodají Vaší pokoji barevnost a útulnost. Případně budou výrazným akcentem ve barevně neutrálním pokoji. V interiérovém designu je zlatým pravidlem, že výrazný odstín barvy by měl v místnosti vyskytovat na třech různých místech. Například by to mohly být zmíněné dekorační polštářky, závěsy a některé doplňky jako vázy či rámečky na fotky. Nejen barva látky je důležitá, svou roli hrají i vzory. Čtvercové a grafické vzory se skvěle hodí k modernímu, hranatému nábytku. Látka která má na sobě rostlinné motivy s lehkostí vnese kus přírody do městského interiéru.