Jak si vybrat tu správnou deku

Na trhu existuje několik typů dek vyrobených z různých materiálů. Rovněž i v našem eshopu nabízíme široký výběr dek ze kterých si naši zákazníci mohou vybrat. Na rozdíl však od kamenného obchodu si deku nemohou chytit, případně jinak vyzkoušet. Častokrát tak od našich zákazníků dostáváme otázku, který typ deky bychom jim doporučovali a zda je možné ji použít i jako přehoz na sedačku, gauč případně postel.

Vzali jsme proto kus z každého typu deky, který máme aktuálně v nabídce a rozdali jejich několika "pokusným králíkem" aby každou deku co nejlépe vystihli a našli pro ni co nejvhodnější využití. Případně řekli, na co se nehodí vůbec. Výsledkem je rozdělení dek do čtyř základních kategorií podle použitého materiálu a případného využití.

Kvalitní deky Korálová deka

Deky z mikrovlákna

Mikrovlákno vzniká tak, že jednotlivé, nekonečně dlouhá vlákna nebo nitě jsou dále zpracovávány do jemné příze. Při prvním dotyku vás mohou zarazit dvě věci. Zaprvé, deka je extrémně lehká a zadruhé při zkoušení tloušťky až "strašidelně" tenká. Z těchto důvodů lze nabýt obavy, že látka nebude bůhvíco. Opak je však pravdou. Je enormně odolná a prodyšná.

Vyzkoušeli jsme pod ní spát několik nocí v pokoji s různou teplotou. Pokud jste osoba, která nemá v oblibě příliš horko, nebo to takové typické zabalení se do deky, tak je pro vás správnou volbou právě tato deka. Pokud je v pokoji normální teplota, spát se pod ní bude velmi dobře. Stejně i při horkých nocích. Při těch chladnějších byste měli zvolit spíše něco jiného, například akrylovou deku. Pokud však raději spíte v pokoji s malinko nižší teplotou, tato deka je pro vás jako stvořená.

Chcete-li se do deky zakroutit, zvolte jeden z následujících druhů, protože pro velmi nízkou hmotnost deky byste si to zakroucení velmi neužili, neboť její váhu je na vás cítit jen velmi velmi slabě. Parádně se však hodí na večerní lenošení při dobré knize nebo seriály někde na gauči s plápolajícím krbem nedaleko.

Bílá deka Deka z mikrovlákna

Chlupatá deka

Pro mnohé je tento typ deky novinka, najdete ji ve více barevných provedeních. Chlupatá deka je podle nás nejuniverzálnější ze všech, které momentálně najdete v nabídce.

1. Je velmi příjemná a teplá, takže se pod ní velmi dobře spí.

2. Je těžší než mikrovlákenná, takže když se do ní zatáčky, tak to i cítíte.

3. S dlouhými vlákny vypadá opravdu parádně a proto není problém použít ji i jako přehoz na gauč, či postel.

4. Malou nevýhodou může být jen zvýšena citlivost na lechtání nosu a ano, když se do ní zabalíte tak, že vám trčí jen hlava, tak vypadáte (hlavně v bílé barvě) jako takové kuře.

Žlutá chlupatá deka Hnědá chlupatá deka

Deky z akrylu

Akrylové deky jsou snad nejrozšířenější a nejvíce prodávané deky na trhu. Vyrábějí se v různých vzorech, takže každý si najde to své, co se mu do pokoje nejvíce hodí. Akrylové deky jsou na první pohled k nerozeznání od mikrovláknových. Rozdíl však poznáte hned při prvním dotyku. Akrylové deky jsou tlustší a těžší. A vůbec nejsou kluzké. Pro vyšší váhu jsou upřednostňovány i jako přikrývky na noc, protože na vás "dobře drží" a dobře zachovávají teplo. V našem testu jsme zašli tak daleko, že jsme jednu deku dali místo plachty na postel, jednou jsme se přikryli a ráno se nám absolutně nechtělo vylézt z postele.

Deka v bordó barvě Deka zebra

Bavlněná deka

Na závěr tu máme třešničku na dortu v podobě kvalitní bavlněné deky. Hlavní rozdíl oproti ostatním druhům dek je pocit a váha. Ostatní deky mají různou míru hladkosti ale mají společné to, že jsou hladké. Tato je drsnější. Je to však bavlna a nová deka. Dalším používáním by drsnost měla mizet. Tato deka se nám nejvíce osvědčila při večerním čtení a nejvíce jako dekorační potah gauče či křesla. Na něm vypadá opravdu parádně. Doufáme, že jsme vám s výběrem vaší nové deky alespoň trochu poradili. Pokud máte nějaké doplňující otázky, určitě se nám ozvěte mailem, nebo na facebooku, kde vám rádi odpovíme.

Bavlněná deka Bílá bavlněná deka