Jak si vybrat správný závěs

Každý interiérový dizajnér vám řekne, že závěsy prostě dělají pokoj. Samozřejmě platí pouze pokud je zvolen ten správný typ závěsu. Dekorační závěsy dokážou rychle a jednoduše oživit vaši pokoj k nepoznání. Rozjasní celý pokoj barvami a vytvoří tak pohodovou atmosféru díky které se budete cítit příjemně. Závěsy jsou zároveň i důležitým funkčním textilem, který zastíní a pomůže zajistit lepší akustiku v místnosti zejména tehdy pokud sáhnete po hrubých zatemňovacích závěsech ze sametové látky.

Pokud jde o výběr dekoračních závěsů, vždy je to o kvalitní látce, pestrých barvách a motivech, ale nesmíme zapomenout i na správně zvolené rozměry závěsu. Vybrat opravdu dobrý závěs se může zdát docela složité, pojďme si proto projít pár rad, které vám tento výběr usnadní.

Bílé hotové závěsy Skandinávské závěsy

Vsaďte na kvalitní materiál

Látka je nejdůležitější část při výběru závěsů. Protože právě od materiálu závisí, jak budou splňovat svůj účel, jakou budou mít životnost a podobně. Pokud je látka příliš těžká, naskládané vlny nemusí působit dobře hlavně ve vyšších částech, protože jejich samotná váha natahuje směrem dolů a vyrovnává. Pozor však i na příliš lehké závěsy! Nemusejí "padat" tak, jak by měly, látka nebude rovná, může se zdát dokonce pokrčená a závěsy budou létat při každém, i sebemenším průvanu.

Nejvhodnější látky na závěsy jsou hedvábí (i umělý) a samet. Ty mají tendenci viset nejlépe. Nejodolnější z nich je umělé hedvábí, který se navíc hodí do obzvlášť světlých místností, protože světlo mu vadí mnohem méně než přírodnímu hedvábí.

Závěsy s 3D potiskem Květinové závěsy

Barva závěsu

Znáte to, když si koupíte krásné zářící auto a po pár letech je jeho barva jakási vybledlá a už nemá ten lesk, co kdysi? Stejně je to i s barvou látek. Za všechno může slunce, které barvu po čase vytahá. Barvu závěsu tedy vybírejte i podle toho, na jakém okně závěs budete mít. Pokud je to na místě, kde slunce svítí většinu dne, neměli byste příliš sahat po jasných a zářících barvách, protože ty jsou na "vytahání" náchylnější, jako neutrálnější barvy. Pokud však rádi měníte závěsy častěji (tedy ne po letech), nemusíte blednutí brát při výběru v úvahu.

Růžové závěsy Tyrkysové závěsy

Délka závěsu

Ještě předtím, než vezmete do rukou metr, rozhodněte se, jak vysoko nad okno se závěs hodí nejlépe. Pokud zavěsíte závěs výše nad okno (např. Klidně i 10 - 12 cm), dají vaší pokoji mnohem vyšší optický vzhled, jak to opravdu je. Pokud již závěsy používáte a tedy máte garnýže nebo kolejnice, pak není nad čím přemýšlet a rovnou můžete měřit. Pokud používáte garnýž s oky, délku závěsu měříte od spodní části oka. Pokud kolejnice, tak přímo od nich. Nezapomeňte také připočítat délku, kterou potřebujete na prohnutí (pokud si takto závěs chcete dát).

Délku pro jistotu změřte alespoň na 2 - 3 místech. Občas se totiž stane, že něco je křivě (kolejnice, oka, ...), nebo posunuté a potom závěs nemusí sedět podle vašich představ. Délku měříte až po podlahu. Pokud chcete, aby závěs visel, odečtěte od naměřené délky 1-2 cm. Chcete-li spíše tradiční dekoraci a chcete mít závěs jemně "položen" na podlaze, připočtěte ještě 5-6 cm.

Hotove závěsy Moderní závěsy

Šířka závěsu

Při měření šířky přidejte k měřenému počtu centimetrů dalších 10 až 20 (abyste překryly kraje oken) a celou částku zdvojnásobte. Abyste je mohli pěkně nařasit.