Jak si doma vytvořit pohádkovou vánoční atmosféru? 8 tipů pro výzdobu interiéru

8 tipů pro výzdobu interiéru

Milujete Vánoce? Vytvořte si dechberoucí sváteční atmosféru jako z pohádky. Ať už máte malý bytík nebo velký dům, preferujete klasickou výzdobu nebo jste spíše za modernější dekorace, poradíme vám, jak přeměnit vaše obydlí na kouzelný útulný prostor, za který by se nemusela stydět ani paní Santa Clausová.

Inspirujte se našimi tipy a praktickými radami a naaranžujte si obývací pokoj, ložnici, kuchyni či chodbu podle některých (nebo klidně i všech) z našich nápadů:

1. Vánoční stromek jako symbol Vánoc

Asi žádná vánoční výzdoba by nebyla kompletní, kdyby ji nekorunoval krásný vánoční stromeček. Ten se okamžitě stane dominantou místnosti a při jeho výzdobě si může celá rodina užít radostné chvíle. To, zda si vyberete živý nebo umělý vánoční stromeček, je jen na vás, stejně tak preferovaná barevná kombinace a jeho velikost. Pokud vám prostorové možnosti nedovolují těšit se z klasického stromku, můžete zapojit fantazii a vytvořit si netradiční model.

Stromeček má místo v našich domácnostech již od 17. století, přestože se na scéně objevil již kolem roku 1570 v německých Brémách. Odtud se tento zvyk postupně rozšířil do celého světa a dnes má tolik podob, že si každý přijde na své.

2. Výzdoba vánočního stolu

Prostřete si na štědrovečerní večeři slavnostně a vychutnejte si atmosféru, jakou zažijete jen jednou v roce.

Zdroj: unsplash.com

Na stole 24. prosince nesmí chybět vánoční štoly nebo ubrusy, ale také dekorace a živé květiny s chvojím, které zkrášlí jídelnu a dodají stolování punc vážnosti a výjimečnosti. Přece jen, u stolu se sejde celá rodina, aby si konečně odpočinula po dnech či týdnech příprav, takže je pochopitelné pokusit se tyto chvíle prožít co nejpříjemněji v oku lahodícím prostředí.

Sváteční tabuli mohou kromě vánoční růže nebo jiných živých ozdob zkrášlovat i adventní svíčky ve svícnu. Zvolíte-li pestré vánoční dekorace pro aranžování stolu, prostírání by mělo být spíše decentnější, jednobarevné, případně jen s jemným vzorem, aby vše krásně vyniklo. Při výběru materiálů a barev vánočních dekorací se řiďte vaším vkusem, ostatní výzdobou v domě a nebojte se ani výraznějších barev, které navodí exkluzivní dojem. Populární je zejména sytá červená, zlatá a stříbrná, ale v poslední době se do popředí opět dostávají i přírodní materiály, textilie v neutrálních odstínech doplněné o sušené pomeranče, koblihy, skořici a voňavé větvičky jehličnanu. Přestože během běžných dnů si na ubrusy málokdo z nás potrpí, štědrovečerní tabule si vánoční ubrusy nebo běhouny doslova ptá.

3. Vánoční povlečení, polštáře a textilie

Chcete-li za minimum peněz dosáhnout co nejvýraznější změny v domácnosti, spolehněte se na sílu textilií. Interiér přetvoříte k nepoznání, vyměníte-li už jen takovou drobnost, jako jsou závěsy. Klasické, co zdobí pokoje během běžného roku, na Vánoce odložte a do pokojů zavěste sváteční vánoční závěsy. Ty okamžitě vykouzlí speciální atmosféru. Nechte ji rozlít po celém domě a vyměňte i ložní povlečení za vánoční povlečení s typickými motivy.

Zdroj: pixabay.com

Vánoční polštářky s typickými motivy jmelí, sobů, zasněžené krajiny, ozdobeným stromečkem, dárky, nápisy nebo dalšími grafickými prvky evokujícími Vánoce se budou hodit i na gauč, oblíbené křeslo nebo pohovku. Trendy jsou také huňaté vánoční polštáře, které jsou samy o sobě ztělesněním pohody a výborně doplní i výraznější dekorace.

4. Vánoční osvětlení a svíčky

Nic nevykouzlí tak útulnou atmosféru, jako jemně se mihotající plamínky svíček v krásném svícnu. Pokud jste milovníkem světélek, vánoční závěs s LED diodami bude to pravé například do ložnice. Zpomalte u plamínku adventní svíčky, nebojte se kombinovat více druhů vánočního osvětlení, svícnů a svíček a vychutnejte si večery s rodinou při romantickém osvětlení naplno.

Zdroj: unsplash.com

5. Vůně jehličí a skořice

S jakou vůní se vám pojí vánoční svátky? S perníky, skořicí, jehličím nebo pomeranči? Čich je jedním ze smyslů, kterým vnímáme okolí, takže aroma přinášející pohodu, pocit uvolnění a potěšení by vám nemělo během svátků chybět, abyste si jí provoněli domů.

Pokud nemáte živý stromek ani větvičku či věnec z chvojí, nakapejte pár kapek esenciálního oleje s vůní jehličí nebo vánoční směsi vůní do aromalampy. Další z možností je rozmístit si po místnostech vonné svíčky. Šikovnější z nás si mohou dokonce vánoční svíčky s vůní podle představ vyrobit doma sami a obdarovat jimi i blízké.

Vyrobit si je můžete ze sójového nebo včelího vosku, který rozpustíte ve vodní lázni. Do skleněné nádoby umístěte knot namočený ve vosku, který s dostatečnou rezervou necháte trčet z nádoby a zaschnout. Do roztátého vosku můžete přidat doblíbené esenciální oleje a na dno nádoby kromě plíšku na knot nasypat pro efekt například hřebíček. Opatrně nalijte vosk a svíčku nechte ztuhout. Nádobu můžete poté převázat provázkem nebo jinak ozdobit a máte hotovo.

6. Věnec na dveře nebo okno

Zdroj: unsplash.com

Ke klasickým ozdobám, které si neodmyslitelně spojujeme s Vánocemi, patří věnce. Malé decentní i velké bohatě zdobené, na dveřích se budou krásně vyjímat, ale umístit je můžete i na okna nebo volnou plochu stěně v jakékoli místnosti. I v tomto případě máte možnost donést si domů živý věnec z chvojí nebo vsadit na krásný umělý, který vám poslouží mnoho let. A co takhle si vyrobit vlastní a ozdobit ho podle libosti? Jakkoli se rozhodnete, věncům chybu určitě neuděláte!

7. Interiérové ​​vánoční dekorace

I malé drobnosti rozmístěné po bytě umí posunout vaši vánoční výzdobu o úroveň výš. Svícny, girlandy, větvičky, betlémy, ale i vánoční postavičky, sošky andělů, zvonky, hvězdičky, vánoční koule naaranžované s dalšími ozdobami například na tácku či v průhledné skleněné váze vám připomenou, že právě probíhá nejkrásnější období v roce.

Zdroj: pixabay.com

8. Vsaďte na osvědčené sváteční barevné kombinace

Ať už při výzdobě vánočního stromku sledujete nejnovější trendy nebo ne, harmonické sladění barev při vánoční výzdobě je zárukou útulného prostředí, o které všichni ve svých příbytcích během svátků maximálně usilujeme. Ne každému z nás bylo naděleno výrazné estetické cítění a dar naaranžovat cokoliv tak, že to bude vypadat jako z katalogu, ale při troše snahy as pár chytrými tipy a doporučeními zvládne kouzelnou atmosféru vykouzlit i ten největší antitalent.

Jednou z tradičních barevných kombinací je červená, zelená a zlatá. Interiér sladěný v těchto barvách působí luxusně a královsky. Stejně honosně bude vypadat obměna této palety s bordó, tmavě zelenou a zlatou. Milovníky modernějších svátečních kombinací osloví sladění stříbrných, bílých a modrých prvků, případně namísto ledové modré zkuste fialovou.

Hitem posledních let je také návrat k přírodě a důraz na neutrální barvy, které můžeme nalézt v přírodě.

Pokud si nejste jisti, nic nezkazíte ani pokud si jako dominantní zvolíte jen jednu barvu. Nejpopulárnější je zlatá, stříbrné odstíny nebo klidně i sněhobílá, případně k bílé kombinujte královsky modrou, pudrově růžovou nebo stříbrnou, měděnou či zlatou. Výběr barevné palety podřiďte také celkovému zařízení domácnosti.