Jak se zbavit různorodých skvrn na dekách, povlečení či kobercích?

 Je velmi mnoho druhů fleků které se dají vyčistit jednoduchým použitím pracího prášku nebo čistidla. Ale co na skvrny které běžným způsobem dolů nepůjdou?

Skvrny od kosmetiky

Každá žena zná ten pocit když se s rukou kterou jste si nanášely make-up dotknete například závěsu či povlečení na polštářek. Během chvilky je na světě skvrna, která se nedá jen tak lehce vyprat. Další nepříjemnou skvrnu může způsobit například lak na nehty který se vylil na Váš oblíbený koberec. A co tak otisky od krásné červené rtěnky? Na všechny tyto skvrny však existuje řešení.

Barevné laky - Jakmile se Vám stane nehoda s lakem třeba vrstvu laku která je ještě tekutá a nevpila se do vlákna odstranit suchým hadříkem. Následně na skvrnu použijte trochu odlakovače na nehty případně ředidla. Měli byste ho nanášet utěrkou která dobře pije a nenechává vlákna. Po vyčištění skvrny vypláchněte dané místo mýdlovou vodou.

Make-up - skvrny od mejkapu jsou velmi odolné. Pokud se je pokusíte klasicky vyprat, můžete očekávat že na daném místě budou stopy stále viditelné hlavně na tmavé látce. V tomto případě Vám pomůže něco co má doma asi každý. Klasický přípravek na mytí oken a papírový kapesník. Navlhčete skvrnu přípravkem na mytí oken a jemným krouživým pohybem odstraníte make-up z látky.

Rtěnka - otisky rtěnky jsou běžné hlavně na oblečení. Avšak pokud se Vám rtěnka zlomí a spadne na koberec či gauč vzniknutí této skvrny nezabráníte. V takovém případě Vám však velmi dobře poslouží šampon na vlasy. Stačí si vytvořit směs vody a šamponu a touto směsí projít dané místo. Skvrna bude rychle pryč.

Makeup

Skvrny od jídla

Určitě se i Vám nejednou podaří něco vylít či vysypat. Pokapané ubrusy, zamazané deky, nebo povlaky na polštářky na Vašem gauči. Každou skvrnu se snažíme čím dříve odstranit. Nemluvě o tom pokud máte v domácnosti děti. Otisky od čokolády, rozlité kakao či rozmačkané ovoce. U dětí se setkáte se vším. Tak jak na tyto skvrny?

Čokoláda - Skvrnu třeba čím dříve opláchnout vlažnou mýdlovou vodou. Pokud je již trochu zatvrdnutá, naneste na ni citrónovou šťávu, nechte působit a následně znovu opláchněte. 

Kakao - pokud se kakao rozlije například na povlečení v případě dětí, je třeba je čím dříve namočit do slané vody, zvláště pokud jde o povlečení světlé barvy. Solená voda vytáhne kakao z vláken a zanechá je zářivě čisté.

Káva - Při ranním spěchu se Vám káva vylila na ubrus? Nevadí, zde platí stejné pravidlo jako u kakaa, stačí ubrus namočit do slané vody a skvrna je hned pryč.

Různé druhy tuků - tuky jsou velmi odolné a proto skvrny z nich zůstávají dlouho mastné. Pokud se Vám skvrna vytvořila například na ubruse, stačí ho posypat jedlou sodou a vykartáčovat. Na bavlněné textilie zabírá minerální voda smíšená ze zubní pastou. Tuto hmotu nechte zaschnout na skvrně a následně seškrabejte.

Červené víno - skvrnu od vína je třeba pořádně zasypat solí, následně si odkrojte polovinu citronu a s touto polovinou vydrhněte skvrnu. Pak stačí jen opláchnout.

Ovoce - různé druhy ovoce vědí zanechat velmi odolné skvrny. Jahody, borůvky nebo maliny, během chvíle obarví textil červeně. Na takové skvrny účinkuje směs vody, octa a citrónové šťávy.

Žvýkačka - žvýkačku je nejlepší zamrazit a následně odlepit. Pokud je žvýkačka přilepena například na povlečení od polštářku můžete ji celou vložit do mrazničky a následně žvýkačku odstranit. Pokud je však přilepena například na závěsech, postačí Vám i kostka ledu. Přiložte kostku k látce dokud žvýkačka neztvrdne a nebude se dát odlepit.

Kava

Jiné běžné skvrny

Fix - Velmi dobře pomáhá směs octa a lihu v poměru 1: 1. Druhou možností je horká citronová šťáva, kterou je třeba nanést na skvrnu a následně opláchnout.

Kuličkové pero - zkuste skvrnu od pera nastříkat lakem na vlasy, nechte trochu působit a opláchněte. 

Krev - na krvavé skvrny vždy platí pravidlo, že se myjí jen studenou vodou. V případě pokud skvrna již zaschla namočte látku do slané vody a následně omyjte mýdlem.

Vosk - vložte textil do tašky a zamrazte. Co se bude dát odlepte. Zbývající části vosku odstraníte papírovou utěrkou a žehličkou.

Asfalt - na botách si ho můžete přenést například na kobereček. V tomto případě je skvrnu třeba potřít máslem a pořádně umýt.

Leštidlo na boty - Čistíte si v koupelně boty a leštidlo Vám kápne na kobereček ? Žádný problém použijte klasický kuchyňský olej a skvrna bude hned pryč.

Koberec

Pokud se v konečném důsledku nebudete vědět skvrn zbavit, jednoduše si koupíte nový koberec či povlečení.