Jak pečovat o dětské postele?

Klíčovou roli v kvalitě spánku hraje kromě matrací a postele i ložní prádlo. Co dělat aby povlečení vydrželo co nejdéle a neztratilo na své kvalitě?

Ložní povlečení

Nejdůležitější aspekty při koupi dětského povlečení jsou velikost, výroba, materiál a samozřejmě i vzor nebo potisk. To vše ovlivňuje kvalitu spánku ale i pohodu při usínání. Pro děti jsou nejvhodnější povlečení z bavlny. Ta je velmi příjemná na dotek, zajišťuje teplo, nezpůsobuje alergie a je dostatečné vzdušná. A co je nejdůležitější můžete ji prát i při vyšších teplotách. Díky tomu Vám to umožňuje zbavit se různých typů mikroorganismů nebo roztočů které jsou zcela zničeny až při praní nad 60 ° C. Za uvážení stojí i výběr dětských prášků na praní které jsou hypoalergenní a neobsahují umělá barviva které by mohly podráždit jemnou dětskou pokožku.

 

obliecky_astronaut          obleicka_princezna          obliecky_ladovy_medved

 

Před prvním použitím

Věřte nebo ne, ale mnoho lidí při koupi nové ložního prádla zapomíná na to že ho třeba před před prvním použitím vyprat. To platí pro všechny povlečení, povlečení na polštářky, deky či přehozy. Ptáte se proč je to tak důležité? Praním ložního povlečení se zbavíte všech zbytků z výroby, případně prachu a nečistot které se na látku mohli dostat během balení. A hlavně se jedná o dětské povlečení dodáte jim jemnost a vůni na kterou jsou Vaše děti zvyklé.

 

Výměna a větrání

Výměna dětského ložního prádla je velmi individuální záležitost. Závisí na mnoha faktorech. V případě dětí jde o čas strávený v posteli, různé hygienické problémy či návyky. V tomto případě by měly povlečení měnit jednou za týden. U starších dětí byste měli povlečení měnit v pravidelných předem určených intervalech. V tomto případě se však do úvahy berou hlavně nečistoty případně skvrny od jídla či nápojů. Stejně důležité jako výměna ložního prádla je i její větrání. Tato jednoduchá činnost Vám umožní jednoduše se zbavit drobů případně vlasů a zabránit tomu, aby se ve vaší prádlu usídlili roztoče. Kde byste povlečení měli větrat? Je to jen na Vás zda jejich roztáhnete na balkoně, terase nebo dokonce jen na parapetu okna. Možností je mnoho. Pokud nemáte možnost větrat je přímo, roztáhněte je na postel a okno otevřete do korán. Mějte však na paměti že peřiny nebo polštáře byste neměli větrat pokud je venku velmi vlhko. To by mohlo mít za následek navlhnutí prádla a následnou tvorbu plísní.

 

 

Čas na dobrý spánek

Tipy které jsme Vám uvedli jsou opravdu jednoduché činnosti, na které když si zvyknete budete provádět automaticky. Jejich dodržování Však může výrazně zlepšit spánek nejen Vašich dětí ale všech členů domácnosti. Navíc správně praní či větrání lůžkovin Vám zajistí že si na delší dobu udrží svůj tvar, barvu i vzhled. Mějte jen ty nejkrásnější sny. Dobrou noc.