Feng shui #2 – Postel v ložnici

V první části našeho seriálu o Feng shui jsme se věnovali ideálnímu umístění ložnice ve vašem domě. Dnes, když už máme zvolenou vhodnou místnost pro ložnici, si řekneme něco o vhodné poloze postele, o věcech které by v ložnici neměly chybět, ale hlavně o věcech, které byste od ní měli dát co nejdále.

Postel neumisťujte přímo mezi okno a dveře. V takovém prostoru je tok čchi zrychlený a toto zrychlení neovlivňuje příliš dobře na vaše biopole. Pokud si to chcete názorně představit, představte si, že okno a dveře jsou otevřené. Tehdy vzniká průvan a vaše postel je uprostřed něj. Zmíněný tok je vlastně obdobou průvanu na úrovni energie. Ideální poloha na umístění postele je tak v úhlopříčce oproti dveřím.

Za postelí má být stěna

Určitě byste neměli postel umisťovat zadní stranou k oknu. Jelikož okno není stabilní, pevná a neprůhledná věc tedy pokud nepoužíváte dekorační závěsy, nemáte vnitřní jistotu, že přes něj do postele nic neprojde. Nemusí to být konkrétní věc, mohou to být například i pohledy sousedů či kolemjdoucích, pokud máte ložnici situovanou do ulice. Postel tedy rozhodně umístěte ke stěně.

Feng shui

Směrování nohou

Jedním ze základních pravidel je nemít nohy během spánku kolmo proti dveřím. Je to proto, že tato poloha se označuje jako poloha smrti. V takové poloze se pohřbívali mrtví ve starověké Číně. A určitě nechcete spát právě v takové poloze.

Nad postelí neumisťujte nic těžké

Nad postel neumisťujte nic těžké. To znamená velké lustry, dekorační obrazy s hrubými rámy, široké police plné dekoračních doplňků apod. Rozhodně vám to nedpridá na pocitu pohody při každodenním usínání, protože vám nad hlavou bude neustále viset potencionální nebezpečí. Samozřejmě, políčku nebo obraz můžete upevnit tak, že se ani nepohne, ale nepříjemného pocitu se ani takto nezbavíte.

Tyrkysový přehoz

Elektronika v ložnici

Určitě se jí vyhněte co nejvíce. Nejenže zabírá prostor a zmenšuje vám prostor v ložnici, nepříznivý účinek na váš spánek mohou mít i elektromagnetické vlny, které tyto spotřebiče vysílají. Pokud je tam z nějakých důvodů mít musíte, snažte se je umístit co nejdále od postele.

Další věci, které tam nepatří

Do ložnice neumisťujte květiny. I z biologického hlediska, květiny potřebují dýchat. A tak, jak my lidé, i květiny dýchají kyslík. A tak ho zůstane méně pro vás. Květiny produkují kyslík pouze v kombinaci se slunečním světlem, tedy určitě ne v noci. Podle Feng shui filozofie do ložnice nepatří ani jiné živé věci jako zvířátka či rybičky. Protože ložnice by měla patřit jen vám. Nepatří sem ani fontánky či obrazy, na kterých je voda. Stejně se vyhněte i mrtvé energií, která je přítomna v suchých rostlinách. Dále se doporučujeme vyhnout:

Lékům, které jsou obrazem nemoci a vaše ložnice má být zdravým místem. Starým šatům, ložnice má být místem obnovy a oživení. Odpadkovým košem na to snad ani žádný důvod uvádět netřeba. A určitě byste se měli vyhnout všem pracovním artefaktem jako jsou stohy papírů, různé spisy či notebooky. Ložnice je místem odpočinku i když máte práci, která je vaším koníčkem.

Žlutý přehoz na postel Bordový přehoz na postel

Vaše postel

I když momentálně nemáte partnera, v ložnici byste měli mít vždy manželskou postel. Připravujete se tak na příchod nového společníka do vašeho života. Používejte přírodní materiály jako bavlna či hedvábí. Vybírejte si takové povlečení a ložní prádlo, které vám je příjemné. Pamatujte, trávíte zde třetinu svého života.

Dekorační zrcadla

Ty by si zasloužili i samostatné téma, ale zkusíme jejich popsat alespoň stručně. Zrcadla jsou z filozofického hlediska nebezpečné, protože podle přísloví na zdraví číhá mnoho nemocí, pokud se na vás na posteli dívá zrcadlo, brání vám během spánku zbavovat se starých a nepříjemných emocí. Mnoho lidí má šatníky v ložnicích a právě na šatník si mnoho lidí umisťuje zrcadla. Pokud takto uvažujete i vy, zkuste jej umístit dovnitř šatníku. Mnoho šatníků se však prodává se zrcadlem venku. Pokud se tomu nevíte vyhnout, je dobré na noc zrcadla zakrývat. Například plachtou. Případně zkuste natočit šatník tak, aby zrcadlo nebylo natočené směrem k vaší posteli.

Spánek Dekorační zrcadla