Feng shui #1 – Umístění ložnice

Uhodnete, ve které místnosti vašeho domu, či bytu trávíte až třetinu svého života? Pravděpodobně řeknete, že v ložnici. A samozřejmě máte pravdu. No a právě proto, že v ložnici trávíme tolik času, měla by být maximálně pohodlná, komfortní a měla by vám dávat pocit jistoty a bezpečí. Právě vhodnému umístění nejen jednotlivých věcí v ložnici, ale i samotné ložnice se věnuje filozofie Feng Shui.

Bez zbytečných řečí pojďme rovnou společně zjistit, kde nejlépe umístit svou ložnici. Toto se snadněji řekne, než udělá, zvláště pokud si dům právě nenavrhuje od základů, ale máte ho už postavený. Přesto, vyměnit si pokoje nemusí být někdy komplikovaný problém.

Ložnice by měla být co nejdále od vchodu

Ložnice by vůbec neměla být přímo naproti vchodovým dveřím, protože vchod je místo, kde do domu vstupuje energie. Ta by chodbou proudila přímo bez překážek do ložnice. A na kvalitní spánek a harmonii potřebujete pravý opak.

Ložnice

Ložnici neumisťujte nad nebo pod garáž

V našich konceptech domů se ložnice asi často pod garáží nenachází, ale nad ní si ji umisťuje dost lidí. Není to velmi dobrý nápad. Když spíte nad garáží, můžete mít pocit, že spíte na střeše nějakého skladu a přes strop garáže se k vám mohou dostávat negativní vibrace z ulice. Ty narušují harmonii, která je pro ložnici důležitější, než v kterékoli místnosti vašeho domu. Navíc je pod vámi velký prázdný prostor, který ve vás může evokovat pocit, že se nacházíte nad propastí. Obzvláště tehdy, pokud máte podlahu, která v kombinaci s prázdném pod ní vydává dunivé zvuky. Naštěstí ty lehce odstraníte tím, že na celou podlahu rozprostřete pohodlný koberec. Ten odstraní nepříjemné dunivé zvuky a částečně odfiltruje i vibrace.

Zapomeňte na podkroví

Ložnice v podkroví u některých lidí evokuje útulnost, podle feng shui je to ale často i úzkost. Pokud již takovou ložnici máte, popřemýšlejte nad vhodným umístěním nábytku a bytových doplňků, prostory udržujte dostatečně osvětleny. Sice v ložnici by mělo být světla méně, ale v tomto případě právě prosvětlením odstraníte pocit úzkosti.

Feng shui

Orientování na jihozápad

Podle Feng shui jsou tímto směrem ovlivňovány manželské a partnerské vztahy. Pro děti je zase vhodnější severovýchod. Ten přispívá k úspěchům například ve škole.

Zvolte nejklidnější, tmavé místo

Ložnice by měla být místem pro vás, resp. pro partnery, proto byste měli zachovávat její intimitu a nepouštět do ní nepovolané lidí a dokonce ani děti. Je to místem pro vás a tak to má být za každých okolností. Vyhnete se tak přílivu energií, které nejsou v souladu s vaší harmonií. Vyhnout byste se měli i přílišnému přesvětlení. Také nepoužívejte mnoho různých světel. Světlo vytváří nadbytečnou energii, kterou v ložnici nepotřebujete. Raději sáhněte po něčem tlumeném. Vaši ložnici také dokonale doplní luxusní přehozy na postel, které jsou zároveň i skvělým pomocníkem při ustlání vaší postele.

Feng shui ložnice Ložnice feng shui

V další části si řekneme, jak (ne)umístit v ložnici postel. Abyste se cítili bezpečně a mohli si dopřát kvalitní a ničím nerušený spánek.