Péče o trávník - rady, jak dosáhnout hustý a zdravý trávník

Aby byl trávník chloubou vaší zahrady, bude to chtít na něm trošku popracovat. Občasné sečení nestačí, pokud toužíte po tmavě zeleném, hustém trávníku jako z katalogu, na který je radost se dívat. Jak by měla vypadat údržba trávníku? V každém ročním období jinak, proto jsme si pro vás připravili přehled všech činností, které vás čekají a připravili jsme si i pár rad a postřehů, co dělat, pokud vás trápí nemoci trávníku.



Péče o trávník na jaře

Jak by měla vypadat péče o trávník po zimě? Není dobré zbytečně zatěžovat trávník chozením, dokud na něm ještě leží vrstva sněhu, abyste neriskovali napadení trávníku houbovými chorobami. Počkejte, až roztaje sníh a ustálí počasí. Ideální je, když se denní teploty pohybují kolem 10 stupňů a v noci už nehrozí mrazy, teprve potom se vrhněte na údržbu trávníku.

Příprava na sezónu a kontrola trávníku po zimě

Dokud ještě počasí neumožňuje péči o trávník, je ideální doba k tomu, abyste si připravili vše potřebné. Údržba sekačky zahrnuje kontrolu všech provozních kapalin a nabroušení nožů. To platí i pro vertikutátor. V příznivém počasí můžete začít čistit trávník od napadaného listí, větví, kůry, odhalit plísně, které přes zimu mohly na trávníku napáchat škody, aby byl připraven na další krok.

Sečení

Nesekejte mokrou trávu, počkejte, až vyschne. Dbejte na to, abyste neposekali více než třetinu celkové výšky trávníku a neméně důležité je i to, abyste první jarní sečení provedli s nabroušenými noži, které netrhají trávník a zbytečně ho nestresují. Tupé nože nekosí rovnoměrně, část stébel vytrhnou, část ohnou a vytvoří vstupní bránu pro plísně. Posekáte-li trávník více než do jedné třetiny, hrozí, že jej příliš oslabíte.

Vertikutace

Trávník na jaře potřebuje odstranit mech, plsť a nečistoty, provzdušnit ale i proříznout kořenový systém, aby tráva lépe rostla. Vertikutace se rovněž provádí za sucha, takže po dešti se doporučuje počkat přibližně dva dny. Nastavte nože vertikutátoru tak, aby se půdy jen dotýkaly, doporučuje se hloubka 2 - 3 mm. Po provzdušnění vás pohled na váš trávník asi nepotěší, ale výsledek se dostaví za několik dní až týdnů.

Jarní hnojení

Trávník může po vertikutaci vypadat zničeně, takže pro podporu růstu jej můžete přihnojit hnojivem bohatým na dusík. Rovněž platí, že aplikovat přípravek na hnojení se doporučuje v suchém období, aby se živiny nevyplavily příliš hluboko. Pokud máte příliš kyselou půdu s pH nižším než 5,5, můžete provést vápnění, ale až přibližně měsíc po hnojení dusíkem.

Dosev trávníku

Pokud vám po vertikutaci zůstaly příliš holé plochy, můžete trávník dosít. Pomoci si můžete také jemnou vrstvou trávníkového substrátu nebo křemičitého písku. Travní osivo dobře polijte a místa, kde jste vyseli nový trávník, se snažte zatěžovat co nejméně.

Co s plevelem?

Objevil se vám na trávníku nežádoucí plevel? Třeba se jí zbavit v začátcích, abyste si zbytečně nepřidávali starosti a nečekal vás složitý a únavný boj. Na výběr máte dvě cesty: ruční vytrhání rostlin nebo použití selektivních herbicidů. V případě, že se vypravíte chemickou cestou, nezapomínejte, že po aplikaci herbicidu byste neměli alespoň týden sekat.

Třeba na jaře zavlažovat?

Na jaře obyčejně není nutné trávník zalévat, hlavně proto, aby natáhl kořeny hlouběji do země a byl schopen využít vláhu ze spodních vrstev půdy. Pokud však spatříte vysušený trávník, závlahu mu dopřejte.

Péče o trávník v létě

Nástup veder vyžaduje zejména důkladné zavlažování, abyste udrželi trávník zelený. Vertikutátor teď potřebovat nebudete, ale víte, co je třeba dělat?

Dostatečná závlaha

Aby trávník nikdy nevyschl, musíte mu dopřát dostatek vody – buď každý den menší zálivku, nebo bohatší zálivku jednou za 3 dny, závisí také na teplotách. Při extrémních vedrech se spotřeba vody zvyšuje, takže důkladné zavlažování trávníku je obzvláště důležité. Zapamatujte si však, že nikdy nepoléváme na přímém slunci, optimálně je dopřát trávníku závlahu brzy ráno, aby mu nehrozil úpal. S tím vám pomůže zavlažovač s časovačem.

Sečení

Intenzita sečení v létě by měla být nižší a neměli byste trávník zkracovat o více než jednu třetinu, aby se v něm mohla hromadit vlhkost. Pokud to s sečením přeženete, nebo budete sekat tupými noži, roztřepené a zhnědlé špičky listů trávníku vás jistě nepotěší. Vyšší trávník je schopen si udržovat vlhkost a vodní režim v optimální hladině, takže nežloutne. V období sucha se sekat nedoporučuje.

Hnojení

Údržba trávníku v letním období nevyžaduje extrémní hnojení, přestože výživu potřebuje. Podpora malou dávkou hnojiva s obsahem draslíku trávníku neuškodí, ale není třeba to přehánět, ačkoli dopřát trávníku výživu se vyplatí. Raději upřednostněte hnojiva v granulové formě, která vyživují trávník po dobu 1 až 3 měsíců. Obsahovat by měly dusík, forsfor a hořčík, které mají vliv na růst, regeneraci a odolnost trávníku.

Postřik proti plevelu

V létě to s chemickými postřiky proti plevelu není třeba moc přehánět, abyste trávník nevystavovali zbytečné zátěži a neoslabovali jej. Zejména ve zvláště horkých dnech upřednostněte mechanické vytrhání plevele.

Péče o trávník na podzim

Na podzim vás opět čeká vertikutace a provzdušnění, případný dosev travního osiva a příprava trávníku pro zimní období, aby přežil bez velké újmy. Jak vypadá správná péče o trávník na podzim?

Vertikutace

Začátkem podzimu opět vytáhněte vertikutátor a odstraňte z trávníku mech a plsť, aby se v zimě na trávníku nehromadila houbová onemocnění. Ideálním obdobím pro podzimní vertikutaci a převzušňování je první polovina září, kdy jsou teploty i v noci ještě příznivé. Trávník má tak dostatek času na potřebnou regeneraci před zimou.

Hnojení trávníku a vápnění

Podzimní hnojení je jiné než hnojení v předchozích ročních obdobích. Hnojivo s vyšším obsahem dusíku vystřídáme za hnojivo s vyšším obsahem draslíku, který pomůže trávníku nabrat sílu před nadcházející zimou a mrazy. Kromě draslíku bývá v hnojivech určených pro podzim i fosfor, síra a hořčík. Pokud pozorujete v trávníku vyšší výskyt mechu, může to znamenat, že pH půdy je nižší než 5,5. Tehdy se doporučuje i vápnění, ale přibližně měsíc po hnojení.

Výsev trávníku a postřik proti plevelům

Podzimní deště jsou nápomocné při vzcházení dosátého travního osiva, které bývá po vertikutaci často zapotřebí. Také po létě se zvyknou na trávníku objevit poškozená místa (pokud jste měli na trávníku bazén a podobně), takže jeho obnova je nezbytná. Opět byste měli trávník zbavit plevele, který ho obírá o světlo a živiny. Preventivně můžete trávník ošetřit proti houbovým onemocněním vhodnými fungicidy.

Péče o trávník v zimě

V zimě se snažte držet zejména těchto pravidel:

  • Nešlapejte zbytečně po zamrzlé trávě, je křehká a hrozí polámání.
  • Pokud napadá sníh, neshrnujte jej vždy na jedno místo na trávníku, abyste tuto plochu nadměrně nezatěžovali a nevytvářeli tak prostředí pro vznik sněžných plísní.

  • Jelikož od práce na trávníku si v zimním období odpočinete, využijte tento čas na očištění sekačky, nabroušení nožů a také ošetřete olejem zahradní techniku, uskladněte ji na suché místo, aby byla připravena na další sezónu.

Jakou zahradní techniku ​​si vybrat?

Při nákupu sekačky je třeba vzít v úvahu velikost plochy, kterou budete sekat. Sekačka benzinová a sekačka s pojezdem je praktická volba na velké plochy, do malé zahrady vám bude stačit sekačka elektrická. Důležité je především to, abyste pravidelně brousili nože.

Sekačka se ale nedostane úplně všude. Hůře dostupná místa, jako je okolí terasy, kmenů stromů či okrasných kamenů, můžete stříhat nůžkami na trávu. Na výběr máte nejen manuální, ale také akumulátorové nůžky na trávu.

I u vertikutátorů máte na výběr modely vhodné pro různé velké plochy. Na malé a obtížně přístupné plochy je rozumnou volbou ruční vertikutátor, který ale bude vyžadovat i trochu vaší síly. Pokud je rozloha vašeho trávníku kolem 100 m2, dobrou volbou je elektrický vertikutátor. Při rozloze trávníku více než 350 m2 se už vyplatí vertikutátor benzínový, abyste za sebou nemuseli tahat kabely. Vyžaduje však více námahy při údržbě.

Vertikutátory, sekačky a další zahradní techniku ​​určenou pro péči o trávník a zahradu za výborné ceny naleznete na https://www.prehozynapostel.cz/zahradni-technika

Jak bojovat s chorobami trávníku a škůdci?

Někdy ani při té nejlepší péči se nedokážete ubránit problémům, které se na trávníku mohou vyskytnout. Minimalizovat je můžete správnou péčí, ale je dobré vědět, co s nimi, pokud se již vyskytnou. Vždy je třeba zasáhnout co nejdříve, jak je to možné, abyste nemoci nedali možnost se šířit a zničit celý trávník.

Nemoci trávníku a škůdci

Jak poznat, že s trávníkem není něco v pořádku a je nutný zásah? Pokud se vám do trávníku nastěhuje hmyz, zvykne si pochutnat na koříncích, čímž postupně vzniknou na trávě lysá místa. Bledé. schnoucí pásy zase signalizují vznik plísně. Napadená místa bude nutno chemicky ošetřit.

Trápí váš trávník rez? Ta se zvykne objevovat zejména koncem léta a během podzimu a vyskytuje se především na trávnících, které nejsou správně ošetřovány. Předejít jí můžete dostatečným hnojením, sečením a poléváním.

Nemoci trávníku je celá paleta. Některé, jako například kouzelné kruhy, jsou sice snadno identifikovatelné, ale boj s nimi už tak jednoduchý není. Většina nemocí trávníku je naštěstí řešitelná a lze říci, že obvykle se šíří podobným způsobem a tedy i bojovat proti nim můžete podobně.

Poškozenou část trávníku vykopejte, postižené místo provzdušněte a vysaďte nový trávník. Na řadu přicházejí postřiky proti vzniku a šíření plísní. Zavlažujte postižené místo jen v minimálním a nezbytném množství a dopřejte trávě výživu speciálními minerálními přípravky a hnojivy.

Příčiny schnutí trávníku

Nevypadá to, že váš trávník napadli škůdci ani nemoci, ale přece se na některých místech vyskytují suché plochy? Příčinou může být i vyprazdňování domácích zvířat. Moč psů nebo koček může být agresivní a vypálit travnaté plochy, čímž utrpí hustota trávníku. Je proto dobré hned po znečištění nalít na místo vodu. Při zakládání trávníku je dobré vybírat druh osiva, který je vůči zvířecí moči odolný.

Dalším důvodem, proč vám trávník vysychá, může být nadměrné hnojení, popřípadě nerovnoměrné hnojení. To navíc způsobí i rozdíly v barevnosti plochy trávníku.

Kromě toho schnutí způsobují i ​​kameny v půdě. Pokud jste před zakládáním trávníku dostatečně nepročistili a nepřipravili půdu, kameny, které v půdě zůstaly, se mohou v létě přehřívat a spálit kořeny trávy, ale také snížit množství vláhy v určitých místech.

Další důvody, proč trávník nevypadá tak, jak byste si přáli

Solíte v zimě stezky vedle trávníku? Při tání ledu z chodníku slaná voda pronikne do půdy, takže se to odráží i na vzezření trávníku. Hnědá, vyschlá místa napadená solí se vymývají i několik týdnů, než se opět zazelenají.

Použili jste selektivní herbicid a účinek vás zklamal? Možná jste jej neaplikovali při správné teplotě. Optimálních výsledků dosáhnete při teplotách od 15 do 25 stupňů. Při nižších teplotách je účinek zpomalen a při vyšších zase hrozí poškození trávníku.

Vybrali jste při hnojení správný druh hnojiva? Důležité je nejen období hnojení, protože každé roční období vyžaduje jiný obsah minerálů, ale také to, zda je hnojivo určeno k aplikaci po provzdušňování, nebo je určeno pro poškozený trávník.

Tipy a triky při údržbě trávníku, aby vypadal výborně

Pokud toužíte po rovnoměrně barevném trávníku o stejné tloušťce stébel, při dosévání byste měli používat stejné trávové semeno, jaké jste používali při zakládání trávníku. Rovnoměrné rozmístění semen vám pomůže dosáhnout rozmetače.

Na váš trávník můžete použít také přírodní hnojivo. Sekačka s mulčovačem vám zajistí malé kousky posečené trávy, které pozitivně ovlivňují růst trávníku.

Vyrostly vám na trávníku houby a nemáte z nich radost? Ne vždy jsou zcela na škodu, neboť do půdy uvolňují živiny potřebné pro růst trávy. V každém případě, zbavit se jich můžete jednoduše – odřízněte jim kloboučky, aby se nemohly dále rozmnožovat a omezte zálivku trávníku.