Jak vybrat a pečovat o koberce v domácnosti ?

Nejčastěji používaná vlákna koberců

Dívat se na to, z jakého materiálu je koberec vyrobený má velký vliv na to, do jaké míry budete se svou volbou spokojeni. Každý materiál totiž má jiné vlastnosti, proto je dobré vědět, co od něho můžete a co nemůžete očekávat.

Syntetické materiály jako polyamid, polypropylen, polyester a pod. jsou obyčejně levnější, snadněji se čistí, jsou relativně odolné, ale jsou náchylnější k opotřebování a lámavosti vláken.

Koberce vyrobené z přírodních materiálů (vlna, kokosové vlákno, bavlna, sisal, viskóza, juta a další) vyžadují obyčejně trochu vyšší investici a bývají náročnější na údržbu, ale jsou měkčí, pružnější a v suchém prostředí dodávají prostoru vlhkost, ve vlhkém prostředí naopak dokáží vlhkost pohltit.

Polypropylen (PP)

Pokud hledáte levné koberce, které jsou odolné vůči plísni, neabsorbují vlhkost, nezachytávají prach a mají antistatické vlastnosti, pravděpodobně narazíte zejména na koberce s vlákny z polypropylenu. Polypropylen patří k nejpoužívanějším materiálům na výrobu koberců, velmi dobře se barví, údržba není náročná, hodí se i na podlahové topení a je oblíbenou volbou pro alergiky, ale s odolností vůči špíně je to horší. Nehodí se proto do velmi vytížených prostor.

Akryl/Polyakryl (PA)

Příjemný, měkký umělý materiál, který se velmi podobá přírodnímu. Vyznačuje se velkou kvalitou, vysokou životností a odolností vůči vyblednutí i opotřebení, stálostí barev a nezachytává prach. Rovněž je odolný i vůči molům, bakteriím, plísním, je hřejivý a příjemný na dotek. Oblíbený je například na koberce běhounu do kuchyně.

Polyester (PES)

Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu koberců je polyester. Je odolný vůči skvrnám, barevně stálý a nabízí téměř neomezené barevné možnosti, neabsorbuje prach, proto je vhodný i pro alergiky ak výhodám patří také vysoký lesk. Polyesterové koberce s nízkým vlasem jsou podobné hedvábí nebo viskóze, ty s vysokým vlasem jsou velmi objemné a huňaté – takzvané shaggy koberce.

Koberec z polyesteru je obyčejně výbornou volbou do domácnosti nebo do nevytížených komerčních prostor.

Polyamid

Pokud hledáte koberec, jehož údržba není náročná a lze jej prát v pračce, polyamidový by vám mohl vyhovovat. Potěší vás také výbornými tepelnými a zvukovými izolačními vlastnostmi, odolnosti vůči plísním a bakteriím a je dostupný za výhodnou cenu. Obvykle jsou polyamidové koberce s nízkým vlasem a jsou na dotek jemné jako samet.

Vlna

Vlna je přírodní materiál, takže koberce z ní bývají dražší, ale na oplátku dostanete výborné izolační vlastnosti, barevnou stálost a trvanlivost, je to materiál příjemný na dotek, odolnost vůči nečistotám. Na druhou stranu, nový koberec z vlny zvykne v začátcích trochu pouštět.

Bavlna

Bavlna je příjemný materiál nejen na dotek, ale také na došlap, proto je z ní velmi oblíbený koberec do dětského pokoje, koberec do obývacího pokoje ke gauči, ale také koberec do ložnice. Přestože je náchylnější na skvrny, lze ji prát v pračce.

Viskóza

Viskóza, alebo aj umelý hodváb, je lesklá, mäkká a pôsobí luxusne. Vyrába sa chemickou úpravou z celulózy a koberce z nej sú odolné a kvalitné. V mokrých podmienkach však viskóza stráca pevnosť, takže je potrebné koberce z viskózy čistiť suchým spôsobom alebo využiť profesionálnu čistiareň.

Jak se zorientovat v typech vlasu

Způsob, jakým je vlas vyroben a jeho typ, hustota a výška ovlivňuje nášlapnou vrstvu koberce a jeho životnost. Koberce s vyšším počtem vlasů jsou obyčejně odolnější vůči oděru. Základní typy vlasu jsou smyčka, střižený vlas a jejich kombinace, ale na trhu najdete i koberce bez vlasu. Výška vlasu také hraje důležitou roli při tom, jaká je o koberec péče a kam je vhodný.

Smyčka

Vlákno není upraveno, jeho povrch tvoří smyčka, která je buď pravidelná nebo nepravidelná. Výhodou takových koberců je dlouhá životnost a nenáročná údržba, proto se hodí do místností, ve kterých často pobýváme.

Koberce se střiženým vlasem

Na konci smyčky je vlákno střiženo, aby se vytvořila vzpřímená vlákna a ta se navzájem propletou. Jsou husté, vhodné do běžných domácností, ale jsou o něco dražší než klasické smyčky. Stříhání může být různé: konce smyček zastřižené na stejnou výšku vytvářejí jednotný efekt, pokud jsou konce smyček zastřižené na různou výšku, koberec získá zajímavý 3D efekt.

Kombinace smyčky a vlasu

Tato možnost zajistí různé plastické vzory na kobercích, takže máte k dispozici pestrou paletu designů a barevných kombinací.

Koberce bez vlasu

Plocho tkané koberce bouclé, jsou odolné koberce, které se vyznačují bezproblémovou údržbou. Proto se osvědčily například na terasy, chodby, do kuchyně nebo do koupelny.

Výška vlasu

Nízké vlasy do 10 mm se vyskytují na kobercích nenáročných na údržbu, nezachytává se na nich tolik nečistot jako na vyšších vlasech, proto jsou oblíbenou volbou například do kuchyně nebo na chodbu.

Náš tip: https://www.prehozynapostel.cz/p/protiskluzovy-koberec-ruzove-barvy-s-jemnymi-kvety

Středně vysoké vlasy od 10 do 25 mm se vyskytují na kobercích vhodných do ložnice, obývacího pokoje nebo dětského pokoje. Jsou to univerzální koberce. Vysoký vlas nad 25 mm. shaggy koberce jsou perfektní jako dekorační koberce ke gauči nebo posteli.

Výběr vhodného koberce – na co všechno je třeba ještě dbát?

Kam chcete koberec umístit

Je rozdíl, zda je koberec na vytíženém schodišti, nebo zkrášluje ložnici. Koberce bývají obyčejně vybaveny informačními piktogramy, které vám řeknou, zda jsou vhodné pro podlahové topení, zda jsou protiskluzové, jaké požární třídě vyhovují, ale také do jaké třídy zátěže jsou zařazeny. To vám hodně pomůže rozhodnout se, zda je vámi vybraný koberec vlastnostmi vhodný tam, kam byste jej plánovali umístit.

Třída zátěže 21 oznamuje, že koberec je vhodný do prostor s malým nebo občasným zatížením, především pokoje pro hosty a ložnice. Do třídy zátěže 22 patří koberce vhodné pro běžné používání v chodbě, jídelně nebo obývacím pokoji. Pokud potřebujete koberec do místnosti s intenzivnějším zatížením, jako jsou schody, chodba nebo kuchyně, vyhovovat vám bude třída zátěže 23.

Design a rozměry

Do hry při nákupu ideálního koberce vstupuje také vizuální stránka. Trendy koberec dokáže zútulnit prostor, vybírejte jej proto tak, aby působil harmonicky s nábytkem a ostatním zařízením. Moderní koberce mají mnoho podob a k dispozici je vám spousta velikostí. Při rozhodování o tom, jaké rozměry potřebujete, se řiďte rozmístěním nábytku v místnosti. Kulaté koberce vyniknou u kulatých konferenčních nebo jídelních stolů. Naopak k obdélníkovým stolům harmoničtěji působí čtvercový nebo obdélníkový tvar.

Výběr barev a vzorů je hotová alchymie, závisí na vašem vkusu a preferencích. Vzorované koberce jsou dominantou místnosti, například vintage koberec je klasika, která nevychází z módy a uplatnění najde v různých stylech od klasického po moderní.

Náš tip: pokud si neumíte představit, kolik místa zabere koberec v místnosti, můžete použít trik s páskou: na podlahu si vyznačte okraje koberce podle rozměrů, abyste viděli, jestli vám bude vyhovovat, nebo by vám stačil menší či naopak budete potřebovat větší. Koberec 200x300 nebo raději něco menšího, co nebude zasahovat pod nábytek.

Kdy upřednostnit přírodní a kdy raději umělé vlákno

Samozřejmě, vždy je to otázkou vkusu, ale jsou jisté situace, kdy se konkrétní materiály hodí více.

Máte-li doma psa nebo jiné domácí zvířátko, materiál, ze kterého je koberec vyroben, bude hrát velkou roli. Ptáte se proč? Domácí zvířata, zejména psy a kočky, mají srst pokrytou mazem. Přírodní vlákna v sobě přirozeně obsahují určité množství oleje, takže z toho důvodu do sebe neabsorbují maz domácích zvířat, který by mohl časem nepříjemně zapáchat. Koberce vyrobené z vlny jsou pro vás v tomto případě nejlepší volbou. Syntetická vlákna koberce jsou k absorbování mazu náchylná, takže vaše krásné trendové koberce by mohly získat časem nepříjemný odor.

U malých dětí je zase praktičtější sáhnout po akrylových kobercích, zejména vybíráte-li koberce do dětského pokoje, kde děti pobývají nejvíce. Vlákna jsou stabilní a sterilní, a protože malí výmyslníci dokážou s koberci častokrát divy, k čištění budou chytřejší volbou. Rovněž je rozumné se vyhnout se dlouhým vláknům, která mají tendenci pouštět a vypadávat. Na trhu však existují také vlněné koberce se speciální úpravou, které lze prát v pračce a jsou určeny pro dětské pokoje.

Údržba koberce - jak o něj správně pečovat, aby vydržel co nejdéle

Koberec, zvláště pokud ho toužíte udržet jako nový co nejdéle, potřebuje, abyste se mu občas pověnovali. Některé typy koberců, zejména odolné, ploše tkané druhy, nejsou na údržbu vůbec náročné, proto jsou to ideální koberce do kuchyně, ale hodí se také jako koberce do chodby či jiná frekventovaná místa. Menší bavlněné a syntetické koberce můžete prát také v pračce. Drahý koberec můžete svěřit do rukou odborníků a nechat jej profesionálně vyčistit, abyste se nemuseli bát, že jej nevhodnou péčí poškodíte.

Tyto rady zajistí, že bude vždy ozdobou jakékoli místnosti:

Pravidelné vysávání a prášení

Ptáte se, proč je nutné pravidelně koberec vysávat a prášit? Chcete-li jej co nejdéle udržet v pěkném stavu a postarat se o jeho životnost, vysávání se nevyhnete. Zbaví totiž nečistoty na povrchu koberce a zabrání jejich pronikání hlouběji do tkaniny, odkud se náročněji čistí a hromadí-li se, koberec nabude opotřebeného vzhledu. Staré dobré prověšení koberce přes pracháč a pár dobře mířených ran na čerstvém vzduchu z koberce vyklepe prach a veškeré drobné nečistoty, což je důležité při udržování zářivého vzhledu.

Nicméně, s vysáváním to také není třeba přehánět. V závislosti na tom, jaký typ vlasu má váš koberec, je třeba přizpůsobit frekvenci a intenzitu vysávání. Pokud byste delší nebo volnější vlasy vysávali příliš často, koberci by hrozilo nadměrné vypadávání vláken. Takové koberce je vhodnější pravidelně prášit a uvolnit z povrchu nahromaděné nečistoty. Koberec s vysokým vlasem nevysávejte na plný výkon a určitě si nezapomeňte nasadit nástavec, abyste vlákna nepoškodili.

Vysávání je také výbornou prevencí žmolení nebo proležení koberce.

Jak na malé nehody

Někdy jen vysávání k udržení koberce v čistém stavu nestačí. Nehody se stávají a pokud máte doma domácí mazlíčky nebo malé děti, nejsou ničím výjimečným. Ať už se stalo cokoli, důležité je pustit se do odstraňování skvrny co nejdříve. I zde však patří určitá pravidla: nikdy prudce nedrhněte znečištěné místo, protože byste skvrnu jen rozšířili na další plochy.

Pokud se vám na koberec něco rozlilo, postižené místo vyčistěte papírovou utěrkou nebo čistým hadrem. Když se vám podaří skvrnu vysušit, čistým hadříkem a čističem na koberce pokračujte v čištění směrem od vnějšího okraje skvrny do středu. Nesnažte se znečištěné místo příliš promočit a když se vám skvrnu podaří odstranit, místo ještě dosušte papírovou utěrkou a nechte jej volně vyschnout.

Mokré versus suché čištění

To, jak koberec čistit, neurčuje jen materiál, ze kterého je vyroben, ale také další faktory. Pokud je položen na podlaze citlivé na vlhko, měli byste se vyhýbat mokrému čištění. Mokré čištění je vhodné zejména pro velké plochy. Tehdy je nejrozumnější nechat parní čistič udělat, co je v jeho silách. Pokud je koberec vlněný, nezapomeňte na prostředek určený k čištění vlny. Na mokrý koberec nestoupejte.

V případě, že by mokré čištění způsobilo koberci nebo podlaze nežádoucí poškození, nastupuje čištění suchou cestou. Tehdy se na koberec nasype speciální prášek, vetře se do koberce a po několika minutách je třeba povrch důkladně vysát. Tento způsob se používá zejména u přírodních vlákn nebo kusových koberců.

Prevence vůči vyblednutí a oživení barev

I kvalitní koberce, na které dlouhodobě působí sluneční paprsky, mohou po čase vyblednout, zejména ty části, které jsou intenzivně vystaveny slunečnímu záření. Část koberce poté ztratí své původní barvy, což nepotěší asi nikoho. Nemusí se to však stát vám, budete-li koberec pravidelně otáčet a střídat strany, které jsou vystaveny slunečnímu záření.

Pokud máte pocit, že váš koberec působí jaksi matně, barvy jsou již zašlé a ztratil sytost, jakou se pyšnil při nákupu, pomůže roztok vlažné vody s trochou octa. Koberec roztokem jemně přetřeme a necháme ho volně vyschnout a opět se můžeme těšit ze zářivých, živých barev.

Co se stopami po nábytku?

V případě, že máte na koberci položený nábytek, pravděpodobně se nevyhnete vytištěným místům, která zanechají nožičky nábytku. Abyste zabránili drcení vláken koberce, doporučuje se používat pod nožičkami nábytku ochranné pomůcky, které dokážou tyto uleženiny minimalizovat a rovněž zabraňují poškození, které způsobí ostrá kolečka či úzké nožičky vyvíjející nadměrný tlak na jedno místo.

Občas nábytek posuňte a stopy, které po nábytku zůstanou, ošetřete následujícím způsobem: překryjte otlačené místo vlhkým hadrem a lehce jej přežehlete. Potom hadr odstraňte a kartáčem koberec vyčešte.

Jak postupovat, abyste koberec ochránili před škůdci?

Koberce z přírodních vláken byste měli věnovat náležitou pozornost, pokud nechcete, aby se v něm usídlili nechtění návštěvníci. Moly přírodní vlákna neodmítnou a je-li navíc koberec v tmavých místech, mají ideální podmínky. Nejlepší ochranou před moly je pravidelné otáčení a zvedání koberce, obzvláště v případě, že nějaká část koberce zasahuje i pod nábytek.

Vysávejte koberec s pomocí speciálního nástavce, který se dostane i do úzkých míst a štěrbin. Koberce z přírodních vláken, které se chystáte déle nepoužívat a odkládáte je například do sklepa, pečlivě zabalte tak, abyste zamezili molům přístupu ke koberci. Do obalu nezapomeňte pro každý případ přiložit prostředek na odpuzování molů.