Jak udržovat bazén čistý? S těmito radami to zvládnete!

Co může být v horkém létě příjemnější než možnost zchladit se ve vlastním bazénu v soukromí své zahrady… Postavit na dvoře bazén je snadné, ale starat se o něj tak, abyste měli vždy křišťálově čistou vodu, musíte vědět, abyste předcházeli problémům se špinavou vodou . V tomto článku se podíváme na užitečné tipy, jak správně pečovat o vodu v bazénu, aby bylo koupání v něm vždy příjemným zážitkem.

Co je třeba udělat ještě předtím, než se v bazénu budete moci bezpečně vykoupat?

Pokud ještě nejste hrdí majitelé bazénu, je třeba se na začátek rozhodnout, jaký bazén si vybrat. Mezi nejjednodušší a cenově přijatelné možnosti patří nadzemní bazény – velmi populární nafukovací nebo plastové s kovovou konstrukcí a filtrací jsou opravdu dostupná a nenáročná řešení.

Vše potřebné bazénové příslušenství a bazény do vaší zahrady si vyberete zde: https://www.prehozynapostel.cz/bazeny

Máte bazén? Určete místo, kam rodinný bazén postavíte a odstraňte ostré trsy trávy, které by jej mohly propíchnout. Vybalte a vyčistěte bazén, zkontrolujte jeho konstrukci a příslušenství, zda nejsou někde nějaká poškození. Pokud je vše v pořádku, můžete jej postavit na bazénovou podložku, dobře jej vyčistit, připojit příslušenství a začít napouštět vodu. Následuje nepřetržité filtrování vody po dobu 24 hodin a následná kontrola a úprava pH vody. Pravděpodobně bude nutné ji pomocí bazénové chemie upravit na hodnoty v rozmezí 6,8 – 7,2. Po jednom až dvou dnech se už můžete vrhnout do vody.

Nejideálnějším řešením je napustit bazén pitnou vodou, která je již ošetřena a zbavena různých mikroorganismů. Budete-li napouštět bazén vodou ze studny nebo potoka, těchto mikroorganismů se budete muset zbavit, což bývá často dost nákladné.

Sezóna je v plném proudu – jak udržovat vodu čistou?

Bazénová chemie vám pomůže udržovat vodu v optimálním stavu. Snadná údržba vody v bazénu se bohužel bez chemie neobejde. Ta si totiž musí poradit s různými mikroorganismy, zejména řasami, viry a bakteriemi. Aby mohla bazénová chemie spolehlivě fungovat, v bazénu musíte udržovat optimální hodnoty pH vody.

Zdroj: Unsplash.com

Filtr v plném nasazení

Průzračná voda v bazénu bez jakýchkoli mechanických nečistot, to je zase úkol filtrace. Správně fungující písková filtrace spolu s bazénovou chemií se postarají o to, aby během celé sezóny byla zdravotně nezávadná voda v bazénu, vždy připravená ke zchlazení v horkých dnech. Aby filtrace fungovala tak, jak má, doporučuje se ji v pravidelných intervalech, přibližně jednou za 10 až 14 dní, pročistit a asi jednou za 2 nebo 3 roky, v závislosti na intenzitě využívání bazénu, ji zcela vyměnit.

Důležité je, abyste měli správný filtr pro vaši velikost bazénu. Tady se šetřit vůbec nevyplatí. Menší bazény si vystačí s levnějším, kartušovým filtrem, ale větší, rodinné bazény už budou potřebovat pískovou filtraci a filtrační čerpadlo. Aby spolehlivě sloužilo, pravidelně jej proplachujte a vyměňujte křemičitý písek, aby dobře zachytával nečistoty.

Sledujte hodnotu pH vody

Měření hodnoty pH vody se provádí pomocí testerů a doporučuje se provádět alespoň dvakrát týdně. Na výběr máte tabletové, papírové nebo elektronické. Základem bezproblémové péče o nadzemní bazén je udržování hodnoty pH v optimálních hodnotách.

Máte-li vodu s pH vyšším než 7,4, hrozí mléčné zákaly. Voda o pH nižším než 7,0 přispívá k rychlejšímu blednutí barev součástí bazénu a korozi kovových částí. Nesprávné pH však nepoškozuje jen bazén, ale nemá dobrý vliv ani na člověka, jelikož vám může podráždit pokožku nebo oči.

Tvrdost vody je také důležitá

Tvrdost vody v bazénu je třeba také kontrolovat, alespoň jednou za měsíc a velmi tvrdou vodu je třeba změkčit k tomu určenými přípravky.

Jak čistit bazén, když se objeví problémy?

Znečištěná voda není jen estetický problém. Pokud není voda čistá, je třeba ji začít hned dávat do původního stavu, aby se její stav nevymkl kontrole a nebylo nutné celý bazén vypustit. Důležité je vždy odstraňovat také mechanické znečištění a nečekat, než způsobí zakalení.

Zdroj: Unsplash.com

Zelená voda v bazénu - takto se jí zbavíte

Zelená voda vám nejčastěji signalizuje přítomnost řas, o čemž svědčí i fakt, že na dně a stěnách bazénu se tvoří sliz. Je velmi pravděpodobné, že za výskyt řas může nesprávná hodnota pH vody. Změřte ji, také zkontrolujte koncentraci chloru a peroxidu. Abyste dosáhli optimálních hodnot, budete muset přidat algicidní přípravek proti tvorbě řas, šokový přípravek proti řasám a vločkovač. Nezapomeňte kartáčem vyčistit dno a stěny bazénu od řas a filtrovat vodu.

Hnědá voda – co ji způsobuje?

Nejčastější příčinou do hněda zbarvené vody v bazénu je větší obsah železa, než je zapotřebí. Testerem zkontrolujte pH vody a optimalizujte ji na ideální hodnotu. Nadměrný výskyt železa je obyčejně způsoben nesprávným šokováním bazénu chlórem. Ve vodě tak zůstává nadbytek volného chloru a vytváří se chemická nerovnováha. Vodu budete muset pořádně přefiltrovat, přidat přípravek ke snížení minerálů a po 24 hodinách i vločkovač.

Hnědou vodu mohou také způsobovat i hnědé druhy řas, tehdy je postup podobný jako u zelené vody.

Zakalená voda v bazénu - příčiny a co s tím

Zakalená voda může mít několik příčin a abyste se jí zbavili, budete muset přijít věci na kořen.

Pokud se vám začínají v bazénu tvořit řasy, v počátečním stadiu o tom svědčí bílá kalná voda. Třeba se však ujistit, že je to opravdu tak, proto v noci udělejte test na ztráty chlóru. Po západu slunce do bazénu přidejte chlór, odměřte hodnoty a pokud ráno po odměření naměříte pokles o více než o 1 ppm, máte co do činění s řasami. Postupujte jako u zelené vody.

Mutná, zakalená voda v bazénu může mít příčinu v nesprávném pH vody, neúčinné filtraci, chemické nerovnováze, nadbytku vápníku nebo kombinaci těchto faktorů. Opět bude nutné změřit hodnoty pH vody, neboť ovlivňuje chemickou rovnováhu v bazénu. V závislosti na naměřených hodnotách si na pomoc vezměte chemii na snížení nebo zvýšení pH.

Trápí-li vás nadbytek vápníku, což zjistíte pomocí testovacích proužků, měli byste použít odstraňovač vápníku z bazénů. Pokud ovšem nepomůže, budete muset vypustit asi polovinu vody z bazénu a nahradit ji novou.

Co dělat s bazénem po konci letní sezóny

Aby vám zahradní bazén dlouho sloužil, nevyhnete se jeho zazimování. Přece jen, plast a mrazy nejsou úplně nejlepší kamarádi. Po skončení koupací sezóny, nejpozději však když jsou teploty nižší než 10 stupňů, je třeba bazén zazimovat. Nejlepším řešením je jej sbalit a na pár měsíců odložit.

Prvním krokem je vypuštění vody a odmontování příslušenství. Následuje čištění vnitřku bazénu čistou vodou, aby nikde nezůstaly zbytky chemických prostředků a poté nechte bazén důkladně vyschnout, abyste jej mohli srolovat a uložit spolu s příslušenstvím na suché místo, kde nemrzne. I filtraci je třeba před uskladněním vyčistit.

Pokud máte bazén s konstrukcí, kovové části byste měli rozebrat a po sezóně ošetřit proti korozi. Během zimy můžete bazén občas přeskládat, aby nevznikaly lomy, přehyby a poškození.

Praktické rady na závěr

Nejjednodušší cestou, jak si zajistit bazén s čistou vodou, je pořídit si rovnou celý set. Nebudete tak muset řešit, jestli máte vše, co vám ještě k dokonalé péči chybí, jestli jste si koupili vhodný filtr k velikosti bazénu a podobně.

Zdroj: Unsplash.com

K péči o bazén se vám bude hodit i prostěradlo na překrytí bazénu během deštivých dnů a trochu pomůže is ohřevem vody. Přestože je pravda, že solární ohřev nenahradí. Solární plachta kombinuje výhody obou.

Jelikož po zazimování bazénu a dlouhé přestávce, než se opět sezóna přihlásí ke slovu, uběhne několik měsíců, není na škodu sepsat si seznam s jednotlivými kroky, optimálními hodnotami a frekvencí všech potřebných úkonů, aby voda ve vašem bazénu byla vždy průhledná. Občas se stane, že zapomenete a zbytečné chyby vám jen přidělají starosti.