Jak správně pečovat o svůj koberec

Péče o koberce není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Tedy, alespoň ta správná. Určitě to všichni znáte, vynést koberec ven, převěsit ho přes tyč a třepat, třepat a třepat. O koberce se však třeba pečovat pravidelně. Pokud jejich neudržujete, pro své vlastnosti se umí stát místem plným prachu a roztočů. A to už jednoznačně ovlivňuje i naše zdraví a to hlavně pokud patříte mezi alergiky.

Ještě důležitější než samotná péče o koberce je i správná volba koberce. Hrubší koberce s krátkými vlákny jsou odolnější a nejsou tak náchylné na poškození jako jemné plyšové koberce s dlouhými vlákny.

Správnou volbou do chodby nebo předsíně budou právě odolné koberce s krátkými vlákny kde je větší pravděpodobnost jejich poškození a znečištění. Naopak do ložnice budou skvělou volbou plyšové koberce. Jejich jemné vlasová vlákna budou potěšením pro Vaše nohy a barevné provedení oživí celou místnost.

Vintage koberec Moderní koberec

Základní péče

Základní péče o koberce by měla zahrnovat pořádně vysávání jednou za týden. Pokud máte doma alergika, tak dvakrát. Nejlepší je použít vysavač se silným sáním, který nečistoty vytáhne až z hloubky mezi vlákny. A bonusem je, pokud má také filtr na zadržování alergenů.

Klepání koberců

Prášit koberce byste neměli více než jeden až dvakrát do roka. Ale pozor, to neznamená, že ho máte vynést ven, převěsit a mlátit, dokud nevyplivnete duši. Pokud máte hodně energie a potřebujete si ji vybít, kupte si raději boxovací pytel, jděte si zaběhat, nebo se věnujte nějakému sportu. Takové čištění koberce je k němu nejméně šetrné a rychle ho zničí. A to nemluvíme o vašich plicích, čerstvě umytých oknech vašich sousedů a podobně. Takto čistit můžete jen koberce, při kterých je vám jedno, že se vám rozletí. Nejlepší je jejich prášit v zimě, když je položíte vrchní stranou na sníh a jemně celé preklepete.

Vysávání koberce Koberec v růžové barvě

Vysávání koberců

Jak jsme zmínili v úvodu, jednou či dvakrát za týden vysát koberec zcela postačí. K tomu můžete přidat vysávání i spodní strany koberce. Toto stači udělat jednou - dvakrát ročně, abyste vysáli i ty nečistoty, které jsou již příliš hluboko v koberci, nebo prach, který se tam dostal pod něj. Vysávat byste měli stále ve směru "růstu" vlasů, abyste je nelámali ani jinak nenamáhali.

U koberců s vysokými vlasy (chlupaté koberce, plyšové koberce, koberce shaggy) nevíte použít robotické vysavače, a problém mají často i ty obyčejné. Při těchto kobercích potřebujete vysavač s opravdu silným sáním. Jednodušší je vzít mokrou kartáč a koberec vyčistit ní. Je to daň za efektnost a styl, které tyto koberce dodají vaší pokoji.

Zelený plyšový koberec Skandinávské koberce

Tepování

Není dokonalejší metody na vyčištění koberce, jako je tepování. Parádní vyčistí, oživí původně barvy koberce a ošetří jeho vlákna. Kromě toho ho také zbaví nejen skvrn ale také pachů, kterými za svůj "život" načichl. Toto se týká hlavně koberců, které jsou v silně aromatickém prostředí, například v kuchyni (různé pepře a výpary při vaření), nebo v koupelně, či na wcku (osvěžovače a vůně). Při tepování se nanáší teplá voda smíchaná s čistícím prostředkem, nebo s pěnou, která se aplikuje, nechá se jistý čas působit a poté se vysaje (časy záleží od čisticího prostředku, jsou uvedeny v návodu k použití).

Tepování je vhodné i tehdy, pokud máte doma zvíře, které plzně, či kuřáků. Jednou za dlouhou dobu (doporučení výrobců jsou různé - většinou někde od 7 - 12 let) je dobré dát si koberec vyčistit profesionálně do čistírny.

Běhoun do kuchyně Detsky koberec

Co dělat, aby koberec vydržel co nejdéle

Koberec mějte uložený na pevném a rovném podkladu. Někteří lidé zvyknou dávat pod koberec ještě jeden (většinou starší) koberec. Toto by se dělat nemělo, koberec se v takovém případě rychle deformuje.

• Pozor na umístění koberce u dveří. Měli byste se vyhnout umisťování rohů koberce ke dveřím, protože při otevírání dveře často o koberec zadrhnou a ohýbají ho, čímž dochází k deformaci a rychlému opotřebení koberce.

• Pozor si také dávejte na těžký nábytek, na jeho nohy a také na přesouvání nábytku po koberci. Při dlouhém zatížení koberce těžkým nábytkem vznikají často neodstranitelné promáčknutí.

• Po koberci nechoďte v botách, měkké pantofle jsou v pořádku, ale obuv s tvrdou podrážkou koberec rychle znehodnotí.