Jak se dobře vyspat během horkých letních nocí

Začneme s fyzikou ze základní školy

Teplo stoupá vzhůru. To znamená, že čím níže jdete, tím chladnější je. Pokud bydlíte v patrovém domě a zvyknete spát na patře, v horkých letních dnech byste mohli uvažovat o přestěhování na přízemí, resp. níže. Navíc pokud máte špatně zateplený strop (resp. Nemáte vůbec), horní patra a podkroví se zvyknou v létě přehřívat a to už nemusí být sranda nejen proto, že se znovu nevyspíte, ale riskujete i samotné prohřátí vašeho těla.

Větrání v místnosti

Vyšší teploty ve vaší ložnici vás mohou přesvědčovat, abyste otevřeli okna a větraly. Je třeba si uvědomit, že ačkoli se vám například 27 stupňů v pokoji zdá hodně, venku v té chvíli může být klidně 35. To znamená, že při větrání dovnitř dostanete ještě teplejší vzduch, než momentálně máte v pokoji a zbavit se ho pak je téměř nemožné. Pokud již větrat musíte, zkuste otevřít okno, které je ve stínu. Použijte ventilátor na rozproudění vzduchu v ložnici nebo obýváku. Větrejte vždy v noci, nebo v ještě chladných, ranních hodinách kdy vzduch venku ještě není přehřátý.

Ložnice Ventilátor

Použijte ventilátor

Umístěte ho k otevřenému oknu tak, aby táhl v noci chladnější vzduch z venku a foukal ho do pokoje. Pozor na dekorační závěsy, nastavte ho na nejnižší možné otáčky. Takto nastavený ventilátor bude jemně vířit vzduch ve vaší místnosti a zároveň vás nebude obtěžovat nadměrným hlukem.

Sprcha

Možná budete překvapeni ale opět jde o fyziku. Při sprchování raději použijte teplejší vodu, jako studenou. Pokud se totiž zchladíte studenou vodou, efekt chladu dosáhnete, ale jen krákodobo. V momentě, kdy zpod sprchy vyjdete ven, začnete se opět přehřívat a pocit tepla bude ještě intenzivnější. Naopak pokud použijete teplou vodu, vzduch se bude zdát chladnější a vy se budete cítit příjemněji. Stejně je to i s nápoji, v horkém létě vás více osvěží vlažnější než ledový nápoj.

Letní nápoj Letní sprcha

Ložní povlečení a oblečení

Během horkých nocí používejte povlečení z hedvábí nebo saténu. Jsou lehčí a proto i pocitově chladnější. Naopak taková bavlna je těžká, drží teplo a po této byste měli sáhnout během chladnějších nocí. V létě byste také měli přemýšlet nejen nad tím, čím se zakrýt, ale zda vůbec. Při teplotě nad 25 stupňů dokážete bez problémů spát i bez přikrývky. Od 20-25 stupňů vám stačí plachta, či tenká deka. Nad hrubšími a teplejšími přikrývkami byste měli přemýšlet pouze tehdy, když teplota klesne pod 20 stupňů. Stejně je to s oblečením. Rozhodně by mělo být vyrobeno z příjemného a vzdušného materiálu. Nepřehánějte to s vrstvami a při vyšších teplotách zvažte, zda některé jeho části vůbec potřebujete.

Ložní povlečení Saténové povlečení