Jak se dobře vyspat během chladných nocí

Spánek je pro nás nesmírně důležitý. Během spánku dochází k regeneraci organismu a navracejí se nám fyzické a psychické síly. Nekvalitní spánek případně nedostatek spánku a dlouhodobá únava mohou vést k depresím a psychickému vyčerpání. Kvalitní a dostatečný spánek i během chladnějších dnů je tak základem našeho zdraví.

Bez deky vám je zima, ale s dekou zase příliš horko. Najít někdy ten vyvážený bod mezi teplem a zimou může trvat dlouho a lézt pořádně na nervy. Znáte ten pocit, kdy se potřebujete vyspat, no spánek ne a ne přijít. Vsaďte na našich 6 základních tipů jak se dobře vyspat i během chladných nocí.

Teplo z krbu Spící kočka

1. Nastavení správné teploty v pokoji

Pokud máte regulované topení pro jednotlivé pokoje, nastavte si noční teplotu na přibližně 18-19 stupňů. Pokud takovou možnost nemáte, tak to asi budete muset udělat pro celý dům najednou. Tato teplota je na spánek nejvhodnější. Při nižší teplotě byste mohli pociťovat, že vaše ložnice není dostatečné vytopena, při vyšší by vám bylo pravděpodobně horko. Samozřejmě, teplota závisí i na vašich preferencí, ale obecně se nezvykne pohybovat o více než dva stupně.

2. Před spaním si zacvičte

Pokud se vám už chce spát, tak si řeknete, že taková rada je přece blbost, vždyť cvičení by vás jen zbytečně probralo. Pravdou však je, že lehké cvičení, sestávající z natahování a hlubokého dýchání vaše tělo zevnitř rozehřeje a toto teplo si s sebou vezmete pod deku, která ho pod sebou udrží déle a vám bude příjemně teplo.

Domácí cvičení

3. Teplý nápoj nebo sprcha

Pokud se vám nechce cvičit, alternativou je například horký čaj, nebo jiný nápoj. Efekt je stejný, vaše tělo se rozehřeje a vám pak jako přikrývka postačí i jemná deka z mikrovlákna. Dejte si však pozor, aby tím nápojem nebyla káva, nebo čaj s obsahem kofeinu, protože v takovém případě můžete skončit při počítání oveček a váš pokus o kvalitní spánek dopadne fiaskem. Pokud už mluvíme o zvyšování tělesné teploty, tak ještě účinější způsobem k dosažení cíle je horká sprcha nebo vana. Ta vás navíc uvolní a spánek přijde ještě rychleji.

Horký čaj

4. Zásoby

V noci může teplota v pokoji kolísat. Pokud máte například starší okna, či netěsnící dveře nebo nezateplený dům. Důvodů pro kolísání teploty může být více, často se však stává, že teplota klesne i o pár stupňů. Řeknete si 1až 2 stupně jsou přece zanedbatelné, ale věřte, že rozdíl mezi 18 a 16 stupni ve vaší ložnici určitě pocítíte. Proto je dobré nechat si při nebo na posteli i náhradní deky. Pokud vám bude zima, natáhnete se po jednu z nich, přehodíte přes sebe a spíte dál. No pokud vám po chvíli bude horko, jednoduše ji odhodíte stranou.

Kvalitní spánek Růžová deka

5. Vrstvy

A poslenej rada na závěr zní: noste teplé na dotyk příjemné oblečení vyrobené z kvalitní bavlny. Zároveň pokud je to nutné oblečení ve kterém v zimě spíte noste ve vrstvách, neboť mezi nimi se teplo udrží více, než jen na jedné silnější vrstvě. Pamatujte, že hlubší spánek máte při nižší teplotě a proto své tělo sice zahřívejte, ale rozhodně ho nepřehřívejte.