Jak na malování pokoje

Pomalu ale jistě spolu s jarem přichází i teplejší počasí. Když se teploty konečně stabilně usadí výše, většinu z nás čeká pravidelná jarní činnost a to hloubkový úklid spojený s každoročním malováním. Vymalování vaší ložnice na novou barvu jí přinese úplný jiný rozměr. Nejenže se budete v nových barvách cítit příjemně ale zároveň tak zakryjete různé praskliny, nechtěné skvrny, mastnoty případně nebezpečné plísně.

Někdo hravě stihne během víkendu vymalovat celý byt přičemž má na celý rok klid. No jiní to zase dělají tak, že každý rok se ujde nový nátěr v jiném pokoji. Aby se letošní malování nezměnilo na katastrofu, přinášíme vám pár rad, jak bez problémů vymalovat svou ložnici, kuchyň nebo obývací pokoj a s požadovaným výsledkem.

Výběr barev

Nejdůležitější je správný výběr barvy

Časy, kdy se ložnice malovala bílou jsou dávno pryč. Dnes máme k dispozici nejen všechny základní barvy, ale i desítky jejich odstínů. A to už nemluvíme o míchání barev, kde jsou možnosti prakticky nekonečné. Výběr barvy není jednoduchým krokem. Tedy vlastně je pokud chcete zelenou a je vám jedno jakou. Pokud však chcete z konkrétní barvy konkrétní odstín, ať už máte důvod jakýkoliv, najít ten pravý nemusí být jednoduché. První a nejčastější chybou, kterou běžně lidé dělají je to, že si odstín vybírají přímo v obchodě dle vzorníku nebo, ještě hůře podle štítku na plechovce. Zde je však důležité si uvědomit dvě velmi podstatné věci.

1. Obchod ve kterém si plánujete koupit barvy není váš pokoj, světelné podmínky jsou zcela jiné a podle studií moudrých lidí si člověk neví přesně vybavit v mysli barvu, kterou ma doma. Ano víte, že je to zelená, popřípadě hráškově zelená, ale přesný odstín by v obchodě trefil při větším výběru jen málokdo.

2. Rozměry barevného papírku na vzorku rozhodně nepostačují pro vaši představu, jak bude daná barva vypadat v dané místnosti po vymalování.

Doporučení je tedy takovéto: Vezměte si vzorek barvy domů a natřete ji na kousek stěny. Uvidíte ji v reálných podmínkách, v jakých se bude "používat" a takto snadno vyberete odstín, který se vám bude líbit.

Malování pokoje

Příprava stěn na nátěr

Pokud je stěna v dobrém stavu, to znamená, že se z ní nic neodlupuje, není znečištěná, stačí ji před malováním projít vlhkým hadrem. Odstraníte tak prach a vlhký podklad zajistí, že barva se se stěnou snadněji spojí. Pokud však ze stěny odpadávají kusy starého nátěru, nemáte jinou možnost než ho celý odstranit a stěnu vyčistit a vyrovnat. Staré vrstvy nejsnáze odstraníte špachtlí a potom zabrousíte brusným papírem. Tapety nebo nečistoty před odstraňováním nejprve nahřejte horkou párou. Nejčastěji bývají znečištěné stěny v ložnici nebo dětském pokoji. Po důkladném odstranění starého nátěru nebo tapety bude pravděpodobně nutné stěny vyrovnat novou vrstvou omítky. Zkušený kutil to zvládne i sám no sázkou na jistotou bude pomoc zkušeného zedníka.

Kdy malovat?

Nejlépe během slunečného dne kdy vidíte, zda barvu nanášíte rovnoměrně a správně. Ideálně ve stínu aby vám slunce rychle nevysušovalo nestíněné části. A nejlépe při teplotě alespoň nad 15 stupňů a určitě ne během největších letních veder. Při nízkých teplotách barva schne dlouho a při vysokých (zejména pokud je horký podklad) příliš rychle. V důsledku rychlého odpařování spotřebujete mnohem více barvy než při normální teplotě.

Malířský váleček Malování ložnice

Tipy a triky

1. Štětce před natíráním vymáčajte ve vodě a prsty jejich zkuste šuchoriť. Štětiny, které drží slabší v důsledku této manipulace odpadnou ještě před natíráním a vy se tak vyhnete vyškrabováním zaschlých štětin z novonatretej stěny.

2. Vždy malujte tak, abyste štětcem nový pás barvy nanášely tak, že část štětce jde již po namalované části. Vyhnete se nechtěným šmouhám.

3. Barvy po zaschnutí mění barvu. To víte. No existuje mylně rozšířený názor, že barvy schnutím zesvětlají. Ano, ale ty hliníkové. Latexové naopak tmavnou.

Nejčastější chyby během malování

Strháváte při malování vaší kuchyně barvu, i když při kontrole stěny vypadalo všechno v pořádku? V tomto případě může pomoci zředění barvy. Hustá barva může působit jako lepidlo. Pokud nepomůže ani zředění, tak pravděpodobně jste něco při kontrole prohlédli a budete muset stěnu od starých nátěrů očistit. Máte však opačný problém a vidíte stále přes novou barvu původní malbu? Pravděpodobně byla původní barva tak výrazná, že při nové prostě jeden nátěr nestačí. V takovém případě je budete muset po zaschnutí znovu přemalovat. No chyba může být i v příliš řídké barvě. Praská vám nový nátěr? Tak to rozhodně nepotěší, ale ten starý bude muset jít asi dolů.

Namalovaná ložnice

Pokud jste s finálním výsledkem malování vaší ložnice spokojený, dokonalou změnu dané místnosti podtrhuje i vhodně zvolené bytové doplňky s nimiž ji vyzdobíte tak abyste v ní cítili příjemně.