Fóliovníky od A po Z – vše, co o nich potřebujete vědět

Radost, když si vypěstujete vlastní zeleninu, je nepopsatelná. Máte-li na zahradě kousek místa, kam můžete umístit fóliovník, neváhejte. Každý, kdo si pravidelně pěstuje různé typy rostlinek, využije výhod, které foliovníky nabízejí. Obrovským plusem kromě urychlení růstu a zrání, ochrany rostlin je také dostupná cena a bohatý výběr rozměrů. Kromě ovoce a zeleniny poskytují fóliovníky na zahradu výborné podmínky také pro pěstování květin.

V tomto článku jsme si pro vás přichystali odpovědi na nejčastější dotazy, které vás v souvislosti s fóliovníky mohou zajímat.

1. Co pěstovat ve fóliovníku

Mezi rostliny, kterým se ve fóliovníku obzvlášť daří, patří například různé druhy rajčat – cherry, tyčkové i keříčkové. Rajčata na růst potřebují teploty kolem 20 – 25 stupňů Celsia a ve fóliovníku mají výborné podmínky, dokonce ještě lepší než ve skleníku, protože se v něm jednoduše reguluje vlhkost, a tím i snižuje výskyt plísní.

Milovníkům bylinek a salátů zahradní fóliovník dokáže zajistit pravidelný přísun zásob bazalky, meduňky, oregana. Daří se zde i celeru, brokolici nebo květáku, dokonce si můžete vypěstovat i pálivé papričky nebo feferonky. Z ovoce se nejčastěji ve fóliovníku pěstují jahody, ale teplé a vlhké prostředí vyhovuje i révě. Ten jiným rostlinám poskytne stín.

Fóliovník vám může zajistit i slušnou úrodu salátových okurek. Třeba mít však na paměti, že okurky pro růst potřebují stabilní teplotu nad 30 stupňů Celsia, proto v chladnějším počasí je dobré fóliovník vyhřívat, aby nedocházelo k prudkým teplotním výkyvům. Okurky sice vypěstujete i při nižších teplotách, ale hrozí opožděná úroda a změněná chuť.

2. Jak si vybrat ideální fóliovník ?

Při nákupu fóliovníku zjistíte, že na trhu je řada možností. Poradíme vám, které parametry jsou podstatné, abyste se snáze zorientovali.

Druhy fóliovníků

Fóliovník tunel - poslouží vám k pěstování ředkviček, salátů a postavíte ho na zvolené místo zapíchnutím konstrukce, nejčastěji ohnutých tyček, do země. Ty pak zatáhnete ochrannou fólií a mini fóliovník je na světě. Pokud nemáte k dispozici mnoho místa, představuje praktické řešení.

Velký zahradní fóliovník – klasický velký fóliovník na zahradu, který má různé rozměry a umožňuje vám vstoupit přímo dovnitř.

Konstrukce

Pokud hledáte kvalitní fóliovník, při výběru si jistě dejte záležet na tom, z jakého materiálu je jeho konstrukce. Aby fóliovník dokázal odolávat silnému větru a prudkému dešti, musí být zhotoven z odolných materiálů a pevně stát na svém místě. Nejčastěji se můžete setkat s těmito konstrukcemi:

Hliníková - je odolná, má nízkou hmotnost, vysokou tvárnost
Plastová - odolná vůči vodě, lehká, ale není tak pevná a hrozí polámání. Největší výhodou plastové konstrukce je její nízká cena.
Ocelová - nejodolnější materiál, pevná, robustní, odolává větru i dešti, nejodolnější, ale má větší rozměry a je dražší.

Fólie

Podstatnou část fóliovníku tvoří právě fólie, proto je třeba si všímat i toho, z jakého materiálu je vyrobena. Určitě chcete, aby vám vydržela více než jednu sezónu, takže je třeba se zaměřit na kvalitu, abyste nemuseli tak brzy kupovat náhradní fólii na fóliovník. Mezi nejběžnější typy fólií, které na trhu můžete nalézt, patří:

Agrofólie - je typická pro fóliovníky, zajišťuje UV stabilizaci a pod pojmem agrofólie vystupuje několik druhů fólií - některé trvanlivější, některé mají životnost jen jednu sezónu.

Průhledná kašírovaná fólie - z mechanického hlediska je velmi pevná, jelikož je vybavena vyztuženou mřížkou, velmi dobře propouští světlo a hodí se pro fóliovníky, ale i pro pařeniště.

Skleníková fólie - jak už název napovídá, nejčastěji pokrývá skleníky, ale využití najde iu fóliovníků a pařenisek, díky vyztužené mřížce se může pochlubit dlouhou životností, odolností vůči počasí a pevností.

Kromě těchto typů fólií na trhu najdete i další jiná, různá barevná provedení, takže je třeba si prohlédnout, jaké mají vlastnosti a jak se chovají v podmínkách, do kterých je plánujete umístit. U nás naleznete například vícevrstvou PE UV4 fólii se zelenou PP síťkou, která je zapuštěna ve struktuře folie a zvyšuje její pevnost. Poskytuje velmi dobré podmínky pro vývoj rostlin.

Zemní zástěra, dveře, okna

Některé druhy fóliovníků jsou vybaveny kolem celé plochy šířky a délky zemní zástěrou. Aby byl fóliovník stabilnější, je třeba ji po celé ploše pokrýt zeminou a na vrch umístit kamínky. K regulaci vlhkosti vzduchu, teploty a cirkulaci vzduchu slouží okna. Nejčastěji lze vyrolovat a zachytit pomocí suchých zipů.

Uzavíratelná okna s moskytiérou zabraňují nechtěným návštěvníkům vstup dovnitř do fóliovníku a postarají se o pravidelné větrání. Umístění oken na obou stranách je důležité pro důkladnou cirkulaci vzduchu. Rolovací dveře dostatečné šířky uzavíratelné na zip rovněž přispívají k lepší funkčnosti fóliovníku.

Rozměry

Zahradní fóliovníky se vyrábějí v různých velikostech. Abyste si vybrali pro vás ten správný, musíte si pro začátek ujasnit, jak velkou máte zahradu, jakou plochu může fóliovník zabírat a co v něm chcete pěstovat. Výška foliovníku 2 m umožňuje pohodlně se v něm pohybovat bez nutnosti se krčit. Mezi nejprodávanější rozměry patří fóliovník 2x3 m nebo fóliovník 3x6 m, ale máte samozřejmě i větší možnosti.

Cena

Na cenu má vliv několik faktorů: rozměry fóliovníku, použitý materiál, značka, příslušenství a další. Chcete-li nakoupit výhodně fóliovník, výprodej po sezóně je ideálním řešením.

3. Kam umístit zahradní fóliovník ?

Samozřejmě, vždy závisí na prostorových možnostech, rozvržení zahrady a dalších individuálních faktorech, ale pokud máte možnost zužitkovat pár šikovných triků ve svůj prospěch, dokážete ušetřit a dosáhnete lepších výsledků.

Abyste se vyhnuli používání topných těles, můžete využít takzvané „odpadové teplo“ z domu či chaty a umístit zahradní fóliovník z jižní, jihozápadní nebo jihovýchodní strany domu a zužitkovat tepelněizolační a tepelněakumulační vlastnosti stěny domu. Pokud má navíc budova bílou zeď, ta bude odrážet světlo do foliovníku a vaše rostlinky budou osvětleny intenzivněji.

Umístění fóliovníku do závětří je také rozumným tahem. Ochráníte jej před případným poškozením silným větrem, jelikož jeho konstrukce není tak pevná jako skleník.

4. Výhody pěstování ovoce a zeleniny ve fóliovníku

Fóliovník má mnoho plusů, díky kterým bude sezónní pěstování ovoce a zeleniny mnohem jednodušší.

Přemísťování

V porovnání se skleníkem jednoznačně vítězí v možnosti jednoduše ho v případě potřeby přenést na jiné místo. Pokud na daném místě je již půda vyčerpaná nebo dokonce zamořená škůdci či chorobami, bez problémů jej můžete přemístit jinam, jeho nízká hmotnost a konstrukce to dovoluje.

Udržování stabilních podmínek

Fóliovník dokáže zabránit vodě, aby se rychle odvětrávala ze zeminy a velký objem vzduchu, který v něm pobývá, zajišťuje, že teplota v něm nekolísá a drží se na optimálních hodnotách, při polévání nehrozí rostlinám teplotní šok a rostou rychleji. Vypěstovat si zdravé ovoce a zeleninu a snížit riziko plísňových chorob také dokážete díky fóliovníku. Listy a stonky rostlin jsou v něm dobře chráněny a mají zabezpečené ideální klima, takže jsou méně náchylné k plísňovým onemocněním.

V naší zeměpisné šířce máme sice velmi dobré podmínky pro pěstování různých druhů ovoce a zeleniny, ale ve fóliovníku se vám mohou podařit vypěstovat i takové, které nejsou v českých klimatických podmínkách běžné.

Ochrana rostlin

UV folie na fóliovníku ochraňují rostliny před prudkým slunečním zářením. Mají zajištěn dostatek světla, vlhka a tepla, díky čemuž je růst a zrání plodů rychlejší. Fólie chrání ovoce, zeleninu, květiny či bylinky i před větrem, silným deštěm a výkyvy teplot.

5. Pařeniště, skleník nebo fóliovník ?

Lámete si hlavu nad tím, pro kterou možnost se rozhodnout? Každý má své plusy a minusy, něco mají společného, v něčem se naopak odlišují. Všechny tři možnosti vám umožní předpěstovat si sazenice, urychlit sklizeň a zajistit si zvýšenou úrodnost, nebo pěstovat rostliny, které by v klasických záhonech na zahradě neměly šanci přežít. Můžete je využívat samostatně, nebo si vybrat kombinaci, která vám nejvíc vyhovuje.

Fóliovníky nejsou stavěny na celoroční pěstování ovoce a zeleniny, zatímco ve vytápěném skleníku je to možné.

Porovnáváme-li fóliovník s pařeništěm, jednoznačně vítězí díky velikosti a výšce, protože v něm můžete pracovat, dokonce provést jarní přípravné práce, pokud si dovnitř doneseme stůl nebo police. Pařeniště nám pomůže předpěstovat sazenice, urychlit růst salátů či ředkviček a v létě jej umíte využívat jako běžný záhon. Ze všech tří možností je pařeniště nejlevnější možnost.

Ve srovnání se skleníkem má fóliovník výhodu v tom, že jeho fólie jsou lehce vyměnitelné a pokud investujete do kvality, vydrží vám velmi dlouho. Pokud se vám rozbije sklo na skleníku, náklady na opravu a výměnu poškozených částí budou mnohem vyšší. Skleník vyžaduje při nákupu vyšší investici než fóliovník a nelze jej tak snadno přesouvat podle potřeby. Fóliovník nemusíte mít na zahradě celoročně, jednoduše jej demontujete a opět smontujete, konstrukci jen vtlačíte do záhonu. Fóliovníky jsou tedy vhodné i pro začátečníky a nenáročné pěstitele.

Nevýhody fóliovníků

Skleník má ovšem oproti fóliovníku v některých případech i navrch. Pokud používáte chemické postřiky, snížíte si životnost fólií, což u skla nehrozí. Rovněž odolnost vůči mechanickému poškození je u skleníku větší. Pevná konstrukce skleníku mnohem snáze odolá silnému větru a bouři.

Ke skleníkům máte často k dispozici i bohaté příslušenství, které usnadní sázení a pěstování rostlin. U fóliovníků je výběr omezenější, ale máte možnost využívat různé druhy stojanů, polic, regálů a stolů, které vám usnadní práci. Také teploměry a zavlažovací systémy, pokud to s pěstováním myslíte opravdu vážně. Fóliovník není vhodný k celoročnímu pěstování ovoce a zeleniny, protože oproti skleníku má horší izolační vlastnosti.

6. Na co si dát při pěstování ve fóliovníku pozor !

Abyste se mohli těšit z bohaté úrody, vyplatí se držet se dobře míněných rad, které vám mohou usnadnit život a zabránit různým problémům, které by vaše rostlinky mohly potkat.

Zalévání

Zalévejte rostliny přímo ke kořenům, snažte se zabránit, aby se voda dostala na listy. Aby bylo zalévání co nejefektivnější, lehce prokypřete půdu. Promyslete si a poraďte se s odborníkem, jaký zavlažovací systém by byl pro vaše potřeby vhodný, nastavte správný režim zavlažování, aby rostliny dostaly vodu v potřebném množství v ideálním čase. K zalévání vždy použijte kvalitní, čistou a nezávadnou vodu, zejména v případě, že využíváte závlahovou techniku. Nečistoty ve vodě by mohly ucpat trysky.

Při výběru vhodného typu zavlažovacího systému zohledněte individuální potřeby rostlin. Některé nesnášejí navhlčování povrchu, ale jsou náročné na dostatek vody v kořenové části. Jiné potřebují vysokou vlhkost vzduchu a další druhy vyžadují kombinaci svrchní a spodní závlahy.

Rozmístění rostlin

Při plánování, co všechno chcete ve fóliovníku pěstovat, nezapomínejte na to, že některé druhy zeleniny se nesnášejí a neměli byste je sázet vedle sebe. Rajčata se nemají ráda s okurkami a paprikou, proto je vhodnější je sázet zvlášť, ne v jednom fóliovníku.

Chcete-li pěstovat více druhů zeleniny, snažte se sladit takové, které mají v oblibě podobné podmínky. Okurky vyžadují mnohem více vlhkosti vzduchu než rajčata nebo paprika. Velký fóliovník vám umožní rostliny s odlišnými nároky vhodně umístit: papriku ke dveřím a okurky na konci. Máte-li však malý prostor, nesnažte se na něj příliš nahustit mnoho druhů zeleniny, jinak se kvalitní úrody nedočkáte. Pro zdravý růst totiž každá rostlina potřebuje dostatek prostoru a živin.

Příprava půdy

Přípravy půdy ve fóliovníku na sezónu je třeba ideální začít řešit ještě během podzimu. Organické hnojivo, chlévský hnůj, půdě dodá potřebné živiny. Před sázením prvních rostlin je vhodné půdu řádně prokypřit. Usnadníte tak rostlinám proces zakořenění. Kromě toho byste měli před výsadbou půdu pohnojit buď průmyslovým hnojivem, nebo granulovaným chlévským hnojem, slepičím trusem, domácím kompostem či vermikompostem.

Jak eliminovat škůdce a důležitost větrání

Aby v uzavřeném prostoru nevznikaly podmínky pro vznik různých chorob, plísní a množení škůdců, preventivní opatření jsou základ. Důkladné větrání fóliovníku je významným preventivním opatřením, ale stejně důležitá je výsadba jen rostlin, které jsou zdravé.

Pokud nebudete ve fóliovníku pravidelně větrat, riskujete výskyt plísní a další nepříjemné problémy. Obzvlášť v horkých letních měsících potřebují rostliny dýchat čerstvý vzduch, jinak budou přehřáté a vaše úroda ohrožena.

7. Péče o fóliovník

Aby vám fóliovník spolehlivě sloužil, je nutno o něj pečovat. Na zimu byste skládací fóliovník měli rozebrat a odložit ze zahrady, abyste jej na jaře mohli opět postavit. Pokud foliovník však i přes doporučení necháte stát, když napadne sníh, odstraňte jej z fólie, aby pod váhou sněhu a ledu nedošlo k zdeformování konstrukce. V pořádných mrazech dbejte na to, abyste plachty fóliovníku co nejvíce povolili. Napnuté by vám mohly popraskat. I vy si můžete jednoduše, levně a pohodlně vypěstovat vlastní zeleninu, bylinky a ovoce. Prohlédněte si nabídku foliovníků u nás a vyberte si ten nejvhodnější pro vaše potřeby, abyste se brzy mohli těšit z vlastní úrody.