Feng shui #4 – Zařízení kuchyně

První zásadní věcí je prosvětlení místnosti. Tak, jako vždy, nejvhodnější je přirozené světlo. Kuchyň by proto měla mít velká okna, aby se světla do ní dostalo co nejvíce. V kuchyni a hlavně v části, kde se nejvíce pracuje na přípravě jídla (prkénko, sporák) by mělo být světlo co nejjasnější (tzv. Jang světlo).

Ve zbývající části a to především v kuchyni, která je spojena s jídelnou by mělo být světlo tlumenější (jin světlo) přičemž tyto dvě světla by měly celý prostor jasně oddělovat na pracovní část (kuchyně) a na relaxační část (jídelna). Důležitý je i pěkný výhled z kuchyně. Více zrelaxujete při pohledu na vaši zahradu, jak na hlavní cestu s auty.

Květinové závěsy Květinový kuchyňský ubrus

Pozor na mrtvou energii

Už minule jsme si řekli, že kuchyně je srdcem domova. Proto musíte dávat velký pozor na mrtvou energii. Tu najdete v suchých květech, špíně a v jakémkoliv nepořádku. Mrtvá energie se může odrazit na vašem zdraví a také schopnosti prosperovat. Tím pádem přicházíte o štěstí a radost, které jsou v harmonické domácnosti velmi potřebné. Proto mějte kuchyni stále uklizenou a zbavte se všeho mŕtveho.Tiež byste v kuchyni neměli vystavovat nože. Energie z nich rodí konflikty. Nože patří na skryté místo například do zásuvek nebo skříňky. Mrtvou energii nahraďte živou. Umístěte na volná místa živé rostliny v květináčích, či kytici čerstvých květů do vázy. Na stůl s pěkným ubrusem můžete umístit čerstvé ovoce, na okna zase dekorační závěsy s motivem květů. Odpad vynášejte co nejčastěji, protože s fyzickým odpadem se v domě ruku v ruce hromadí i psychický odpad. A zatímco ten první nemusí mít na každého až tak výrazný vliv, tomu druhému však už neujde nikdo.

Podlaha

Podlahu vybírejte stále podle toho, v jaké části máte kuchyň umístěnou. od severu přes východ po jižní stranu se hodí na podlahu dřevo nebo jeho imitace. Od jihu na sever směrem přes západní stranu je vhodnější kámen. Vyhnout byste se měli ale barvám, které se připisují vodě (od odstínů modré směrem do tmavší části barevné palety), protože voda disponuje nestabilní energií, která v srdci domácnosti nemá co hledat. Pokud už ale takové barvy máte a nemůžete je změnit (ať už s finančních nebo jiných důvodů), řešením může být i moderní koberec. Ke kuchyňské lince zas můžete umístit pestrobarevný kuchyňský běhoun.

Barevný běhoun Koberec do kuchyně

Kuchyňský stůl

Snažte se zvolit co největší kuchyňský stůl jaký můžete vzhledem k rozměrům vaší kuchyně. Důležité je aby se k němu vešly všichni členové rodiny. Nezapomeňte také na pohodlné kuchyňské židle. Stůl můžete jednoduše vyzdobit barevným ubrusem nebo ozdobným běhounem.

Spotřebiče v kuchyni

V první řadě všechny spotřebiče, které v kuchyni máte musí být plně funkční. A to do nejmenších detailů. Vodovodní kohoutek zase nesmí kapat. S odtékající vodou by pomalu odtekla i vaše finanční stabilita a prosperita. V kuchyni se setkávají dva prvky, dva základní energie, které jsou ale v neustálém konfliktu mezi sebou. No a právě pro zabezpečení funkčnosti kuchyně se tomuto konfliktu nelze vyhnout. Jde o oheň (všechny spotřebiče, jejichž primární funkcí je tvorba tepla) a vodu (zde patří například umyvadlo, myčka nádobí, ale i chladnička). Tyto "ohnivé a vodní spotřebiče" by neměly být navzájem pohromadě, ale měly by mít dostatečný odstup. Pokud to není možné (což se při menší kuchyni může stát), pokuste se je oddělit pevnou přehradou, nejlépe z dřevěného materiálu. Pokud si kuchyň teprve plánujete a máte na to prostor, umístěte tyto prvky co nejdále od sebe. Tehdy bude mít energie prostor na zdravé proudění.

Bílý kuchyňský stůl Kuchyňské židle

Chladnička

Chladnička je místem a symbolem hojnosti. Plná zásob symbolizuje klid, pohodu, připravenost a štěstí. V mnoha domácnostech jsou potraviny, které by měly být skryty naopak vystavovány. Jde o všelijaké sušené rostliny, které slouží i jako dekorace. Různé svazky sušených bylin, květin, svazky cibule či kukuřice. Takové věci by měly mít své místo mimo pohled lidských očí. Souvisí to s mrtvou energií, kterou jsme zmiňovali výše.

A na závěr to nejdůležitější - sporák

Ten představuje bohatství a energii, takzvaný oheň domácnosti. Právě z tohoto důvodu byste měli vždy upřednostnit plynový sporák před elektrickým, protože živý oheň nenahradí žádné jeho imitace. Jak jsme již zmínili, důležitý je výběr správného světla. U sporáku použijte vždy silnější světlo. Zcela nejvhodnější umístění je na "ostrůvku" uprostřed kuchyně. Právě tehdy jste i během vaření v centru dění spolu s rodinou, neotáčíte se jim zády a podobně. Pokud již sporák musí být u zdi, rozhodně má být při plné stěně bez dveří a oken a z opačné strany stěny se nesmí nacházet například wc, či koupelna. Pokud je sporák umístěn u okna, dochází zde ke konfliktu při proudění energií. Také ho neumísťujte do jedné linie mezi umyvadlo a ledničku. Tato konstelace evokuje smutek. Sporák - jako oheň v srdci domácnosti využívejte co nejčastěji. Pokud hoří v srdci oheň, i "tělo" je pak zdravé a šťastné.

Spotřebiče v kuchyni Kuchyňské hodiny