Závěsy na okna - doplněk který oživí Váš interiér

Častokrát při plánování designu našeho interiéru zapomínáme na velmi důležitý prvek, kterým jsou okna. Kolik krát do dne stojíte u okna a sledujete počasí nebo si jen tak vychutnáváte Vaši kávu? Právě pro to tento článek věnujeme oknům, přesněji se zaměříme na záclony a závěsy, které je zdobí.

Při výběru závěsů na okna byste měli brát v úvahu styl, v jakém je zařízený pokoj, jeho účel, tedy to zda je to místnost na odpočinek, na trávení času s rodinou či na práci. Důležitá je i velikost okna a jeho umístění. Nabízíme Vám pár univerzálních tipů pro výběr těch správných závěsů.

V pokojích jako je obývací pokoj či jídelna, ve které vítáte hosty nebo trávíte čas s rodinou by měly závěsy působit reprezentativně a zároveň útulně. Můžete se rozhodnout pro transparentní jemnější látky v neutrálních barvách, které spíše pasují do menších prostorů. Nebo tlustší a objemnější tkaniny v barvách, které budou ladit k celkovému designu, ty jsou ideální pro klasické interiéry. Závěsy do obýváku by tedy měly vystihovat duši Vašeho domu.

Pokud plánujete dát závěsy do ložnice, je třeba myslet na to, že v této místnosti odpočíváte nebo spíte. Proto by měly plnit i tlumící funkci, aby nás ochránili před okolním hlukem či zvědavými pohledy. Pokud nejste ranní ptáče a chcete si déle pospat, jednoduše závěsy zatáhnete a můžete dále odpočívat. Pro děti byste měli zvolit závěsy plné barev s krásnými pohádkovými motivy či vzory.