Koberec do každého pokoje

V minulosti byly koberce nenahraditelnou součástí každé domácnosti. Byli v obývacím pokoji, ložnici, dětském pokoji, na chodbě či na schodech. Později je ze své pozice vytlačili různé dlaždice, dřevěné či laminátové podlahy nebo parkety. Koberce se tak staly pouze určitým doplňkem v domácnostech. Není se čemu divit. Vždyť určitě by byla škoda krásnou dřevěnou podlahu zakrýt kobercem od stěny ke stěně. Kdy jsou koberce opravdu nápomocné si můžete přečíst v dnešním blogu.

Pokud chcete vědět jak ve své domácnosti využít koberec jste na správném místě. V následujících řádcích Vám představíme situace, kdy je koberec nezbytný. V další části tohoto blogu si představíme jednotlivé materiály používané při kobercích.

Koberec jako ochrana před chladem

V mnoha domech ale i bytech je častokrát problém s chladnou podlahou. Určitě ani Vy nemáte rádi ten pocit chladné podlahy na bosých chodidlech. Koberec je v tomto případě skvělým řešením. Nikdo neříká že koberec musíte mít ve velikosti celé pokoje, stačí zakrýt prostor, kde se nejčastěji pohybujete. Druhým případem kdy koberec tvoří vítanou izolaci je, pokud máte děti. Ty se často krát rádi hrají na zemi a pro to byste jim měli vytvořit dokonalé podmínky. V každém dětském pokoji by měl být koberec, který ji nejen zútulní ale vytvoří také skvělé místo na hraní.

Zakryje všechny nedostatky

V každé domácnosti se najde místo na podlaze, které postupem času změní svoji barvu případně tam zůstanou otisky od nábytku. Vždyť si jen představte kolik času strávíte například při kuchyňské lince. Ať už během vaření, úklidu či mytí nádobí. Pod Vašimi nohama tak podlaha či dlaždice začnou ztrácet barvu a začnou se ničit. V tomto případě je skvělým řešením kuchyňský běhoun, který zakryje nedostatky a Vašim nohám poskytne pohodlí. Zkuste se někdy podívat pod nábytek, který na svém místě stojí už delší dobu, nebo pod kancelářské křeslo, jehož kolečka se pohybují stále po stejném místě, určitě všude na těchto místech najdete malé nedostatky, které koberec hravě zakryje.

Oživte každou místnost

Koberce mohou skvěle sloužit i jako dekorativní prvek. Častokrát propojuje design nábytku a doplňků. Navíc koberec má i skvělou tlumící funkci. Bude pohlcovat zvuky a tak se v místnosti eliminuje nepříjemná ozvěna. Koberce zútulní každý pokoj a díky svému designu ji dokáží během vteřiny změnit k nepoznání. Pro konzervativnější jsou vhodné koberce v zemitých jemných barvách, odvážlivci mohou zvolit výrazné barvy a vzory, které na první pohled upoutají každého návštěvníka.

Víte rozlišit typy koberců?

1 HEAT-SET

Typ příze, která je zpracována tepelnou úpravou. Koberce s tímto vláknem mají větší pevnost a jsou odolnější vůči poškození. Díky této úpravě jsou barvy koberce výraznější a intenzivnější.

 

2 HEAT-SET FRIEZE

Toto vlákno je o něco silnější ve srovnání s klasickým Heat-set. Hlavním důvodem je jeho délka a větší hustota jednotlivých vláken. Ty jsou na konci zatočené což dodává koberci příjemný povrch a moderní vzhled.

3 HEAT-SET CARVING

Tento způsob úpravy dává kobercům větší objem a stabilitu vláken. Vlákno je následně zakúrtené a na určitých místech seříznuté. Od toho je přívlastek carving. Touto úpravou získává koberec luxusní vzhled a prodlužuje se jeho životnost.

3 SHAGGY

Tato vlákna jsou charakteristické svým zakrouceným vzhledem. Díky tomu mají koberce svůj rozcuchaný a huňatý vzhled. Koberce mají husté a dlouhé vlákna a zaručují trvanlivost a stálost barev.

4 VELUR

Koberce z tohoto materiálu mají hladký, jemný a jednolitý povrch. Vlas tohoto koberce je krátký, protože se v konečném stadiu výroby zastřihují. Jsou vysoce odolné a mají bezproblémovou údržbu.

5 VLNA

Vlna má výborné užitné vlastnosti. Izoluje teplo, hluk a statickou energii. Kromě toho koberce z vlny odolávají mechanickému poškození, díky pružnosti vláken, které se při zátěži vrátí do svého původního stavu.

6 POLYPROPYLEN

Toto vlákno je méně pružné, což znamená menší stálost a riziko deformace povrchu. Na druhé straně jsou tyto koberce velmi odolné vůči různým látkám či vlhkosti. Skvěle se tak hodí například do kuchyně nebo jídelny.

7 POLYESTER

Má podobné vlastnosti jako polypropylen ale v kvalitnějším provedení. Je velmi pevný a odolává poškození nebo vyblednutí barev. Vyznačuje se také výrzanou měkkostí připomínající vlnu.

8 AKRYL

Tato vlákna připomínají svým vzhledem vlnu. A nejen vzhledem, podobné jsou i na dotek. Oproti vlně jsou však mnohem levnější, což zvyšuje jejich atraktivitu. V kobercích se používají samostatně nebo jako příměs jiného materiálu.