Čím se řídit při výběru koberců do ložnice?

Koberce jsou jedním z nejoblíbenějších doplňků v bytě. Umísťujeme je téměř do každé místnosti, od ložnice až po koupelnu nebo schodiště. Správně zvolený koberec pomáhá zvýraznit místnost a dát jí jedinečný charakter. Použití koberců v ložnici je skvělý způsob, jak doplnit barvu, texturu nebo vzor do poněkud jednotvárného prostoru.

NEJPRVÉ SE PODÍVÁME NA NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ VŮBEC KOBEREC DO LOŽNICE UMÍSTIT:

  • Velkým benefitem je izolace podlahy od chladu (hlavně, pokud bydlíte v přízemí).
  • Po měkkém koberci se chodí velmi příjemně. Podlaha v ložnici je to poslední, co nohama cítíme, když jdeme v noci do postele a zároveň to první, když z ní ráno vstáváme. Proto by koberec na ní měl být příjemný, teplý a komfortní.
  • Tlumení zvuku.
  • Pohlcují prach, který by se jinak volně vířil v ložnici, takže chrání naše plíce.
  • Pohybem a chůzí po něm šetří naše klouby a svaly.
  • Nevšední koberce jsou nápaditým a originálním bytovým doplňkem.

Výběr nových koberců může být dost zdlouhavý a nejasný. Pro mnoho lidí je určení správné velikosti nejvíce matoucí záležitostí - potřebujete koberec 150x200 cm nebo možná více, až 200x300 cm? Měl by být koberec pod postelí? Je malý koberec dobrou volbou? Naštěstí, díky základním tipům a doporučením, které Vám představíme, nejsou odpovědi na tyto otázky těžké.

OBECNÁ PRAVIDLA PŘI VÝBĚRU VELIKOSTI KOBERCE:

Jednou z nejběžnějších chyb je výběr koberce, který je pro místnost příliš malý. Chcete-li získat ten nejlepší vzhled, měli byste dodržet několik základních pravidel:

  • Koberce by se neměly dotýkat stěn místnosti. Pokud je prostor velký, nechte alespoň 12 cm mezi stěnou a okrajem koberce.
  • Koberce netlačte na okraj nábytku. Pokud je příliš velký, můžete ho schovat pod nábytek a pokud je malý, tak nechte volný prostor široký alespoň 5 až 7 cm.
  • Pokud je ložnice malá, tak to neznamená, že potřebujete použít stejně malý koberec. Místo toho můžete zaplnit celý prostor s dodržením zásady ponechání několika volných centimetrů od stěny.
  • Když Vám koberec brání při otevírání skříně nebo dveří, stojí za to zkontrolovat, zda je spodní okraj dveří dostatečně velký. Pokud ne, je lepší koberec posunout mimo dosah nábytku, který potřebujete při jeho užívání otevírat.

 plysove_koberce

KAM UMÍSTIT KOBERCE V LOŽNICI?

Je Vaše ložnice velká a vyniká prostorem? V takovém případě se můžete vyhrát s výběrem místa pro koberec. Pokud je ložnice pokryta podlahou, tak vhodné místo je vedle postele, takže budete mít postaráno o pohodlné a měkké každodenní vstávání. Některé koberce hrají roli krásného bytového doplňku, čímž získávají patřičnou pozornost. Tehdy si přímo ptají mít své místo ve středu místnosti. Obvykle se koberce v ložnici kladou pod postel, ale doporučujeme Vám před výběrem velikosti promyslet, kam ho chcete umístit.

Při zvažování nákupu koberce stojí za to v ložnici věnovat pozornost ještě jedné věci. Pokud má místnost tvrdé podlahy, tak koberec pomůže utlumit zvuky během chůze a stabilizuje teplotu. Navíc použití např. plyšového koberce s vysokým vlasem způsobí, že se každé ráno stane příjemnějším.

1. Pod postelí

Existují dvě možnosti umístění koberce. Buď je postel (spolu s nočními stolky) zcela na koberci nebo dvě třetiny postele jsou položeny na koberci, přičemž vrchol postele a noční stolky jsou na podlaze. V obou případech musí koberec vyčnívat nejméně 30 cm od stran a spodního okraje postele.

2. Vedle postele

Pokud máte krásnou podlahu, kterou je škoda celou zakrýt, tak v takovém případě je vhodné použít koberec nebo běhoun, který bude umístěn podél postele po jejich bocích a spodní straně. Tak se vyhnete studenému dotyku nohou s podlahou.

3. Umístění koberce v prostorné ložnici

Velká plocha ložnice umožňuje v ní vytvářet další místa na oddych a odpočinek. Do prostoru prostorné ložnice se vejde komfortní křeslo se stolem a lampou na čtení knihy nebo toaletní stolek se zrcadlem. V takovém případě je nejlepší zvolit dostatečně velký koberec na to, abyste ho věděli umístit až k tomuto nábytku.

UDRŽENÍ KOBERCE NA SVÉM MÍSTĚ

Správné vybrán koberec může ložnici dodat obrovskou dávku stylu a barvy. Problém však vzniká, když se koberec po podlaze klouže nebo se během chůze lehce pohybuje. Riziko nehody je velké, hlavně pokud jde o dětský koberec a hrají se na něm naši nejmenší. Posun je nejpravděpodobnější, pokud je koberec položen na tvrdé dřevěné nebo laminátové podlaze. Naštěstí se tento problém dá snadno vyřešit. Většina koberců dostupná na trhu má nalepenou gumovou rohož, která je umístěna pod kobercem nebo ze spodní strany je na koberci připevněn protiprokluzový systém.

koberce_behune

JAKÁ BARVA KOBERCE SE NEJVÍCE HODÍ DO LOŽNICE?

Při výběru správného koberce do ložnice je kromě rozměrů důležité zohlednit i doplňky, celkový design a barvy pokoje. Ale výběr a jednotlivé preference při volbě koberce závisí v konečném důsledku od osoby, která bude v místnosti spát. Pokud se cítíte pohodlně v přítomnosti super měkkých plyšových koberců s dlouhým vlasem v růžové barvě, tak proč ne?

PŘECE VÁM VŠAK DÁME NĚKOLIK DOPORUČENÍ KTERÝCH SE MŮŽETE DRŽET:

  • Pokud do ložnice kupujete sadu koberců, tak nezapomínejte, že všechny by měly být typově, vzorově a materiálově stejné.
  • Pokud je pokoj málo prosvětlený a nemá dostatek přímého slunečního světla, tak ji můžete oživit žlutou, teplou béžovou nebo meruňkovou barvou.
  • Naopak, pokoje, které mají příliš mnoho oken a jsou prosvětlené, víte ztlumit chladnými barvami jako zelená nebo modrá.
  • Světlé odstíny prostor ložnice opticky rozšíří, ale tmavé zútulní a zmenší.
  • Pokud v ložnici převládá masivní tmavý nábytek, tak prostor odlehčíte světlejšími odstíny.
  • Vícebarevné koberce jsou nejlepší v maskovaní každodenní nečistoty.
  • Jednobarevné koberce jsou momentálním hitem při zařizování a zjemňují interiér.

AK CHCEME, ABY NÁM KOBEREC VYDRŽEL CO NEJDÉLE ... 

Jedno, čemuž se určitě nevyhnete, jsou prach a nečistoty, které číhají i na koberce. Proto je důležité vědět, jak o ně správně pečovat. Nač byste neměli zapomínat?

Čerstvý vzduch

Větrání je velmi důležité. Není to jen prevence proti plísním. Vítr, slunce a mráz vytvářejí nepřekonatelné spojenectví v boji proti bakteriím a roztočům. Nejlepší je koberec nechat provětrat na čerstvém vzduchu na dvoře, ale pokud ho nemáte, tak pomůže i balkon nebo v krajním případě i pořádně otevřené okno po vysávání.

Vysávání

Aby se špína v koberci nedostala příliš hluboko, tak bychom vysavač měli používat pravidelně. Netřeba to však přehánět s intenzitou, ale spíše je vhodné zvolit hladké násady, které zbytečně vlákna koberce neničí. Pro efektivnější vysávání zvolte techniku vysávání v protisměru vlasu koberce.

Manuální čištění

Pokud se Vám podařilo na koberec vylít tekutinu nebo vytvořit jinou skvrnu, tak byste neměli čekat, dokud se špína zažere hlouběji do vláken koberce, ale hned ji pomocí kuchyňské houbičky a prostředku na odstranění skvrn vyčistit.

Tepování

Pokud máte vhodnou technickou výbavu, tak se do tepování můžete pustit i samy. Správně provedené tepování koberec nezničí, ale jeho životnost prodlouží. Při čištění použijte chemikálie, které jsou k tomu určeny, aby se špína na nich navázala a potom byla následně vysavačem vyčištěná. Po tepování nechte koberec pořádně provětrat a vysušit.

Praní

Ne všechny koberce lze prát (ať už kvůli své velikosti nebo kvůli materiálu). Ověřit si to můžete na štítku od výrobce, také maximální teplotu praní. Do pračky můžete dát jen některé druhy koberců vyrobených ze syntetických materiálů nebo bavlny. Do praní doporučujeme přidat i 2 dcl octa, který kromě desinfekčních vlastností také rozzáří a zachová barvu koberce.

sive_koberce